Netherlands

Liveblog | Winkelketens betalen fors deel minder huur

Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt, schrijft het FD.

Al bijna een jaar zucht de wereld onder de coronapandemie. Met de komst van verschillende vaccins lijkt het einde in zicht, maar tegelijkertijd lopen op veel plekken ook de besmettingen nog op. Volg hier het liveblog van BNR, met de meest actuele stand van zaken rond de coronacrisis.

Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, pleit voor een meersporenbeleid in de strijd tegen het coronavirus.

Het vertrouwen in de aanpak van het coronavirus daalt, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Nog maar 45 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de aanpak van de overheid. Terwijl dit in november nog bijna 60 procent was.

Een deel van de Nederlandse corona-experts pleit ervoor om de tweede coronavaccinatie uit te stellen, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Op die manier zouden meer mensen sneller alvast voor een deel beschermd zijn.

Ondanks het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen te vliegen als het echt noodzakelijk is, reizen er dagelijks gemiddeld nog 35.000 reizigers van en naar Schiphol. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij EUclaim en Schiphol zelf.

Donderdag 14 januari

Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende winkelketens. Ze vrezen dat ze zelf omvallen als ze dat niet doen. Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Onder meer Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur.

De Fransen moeten allemaal van 18.00 uur tot 06.00 uur van de straat, om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Premier Jean Castex heeft dit bekendgemaakt. De regeling geldt vanaf zaterdag. In 25 departementen was die avondklok al van kracht. In de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20.00 uur de deur uit, maar volgens de premier kan dat niet meer.

Iets meer dan 1300 mensen in Nederland zijn er in de afgelopen weken dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder achtergekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen. Ze waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.

De Kamer van Koophandel noemt het gebruik van openbare gegevens uit het handelsregister voor intimidatie 'ongewenst'. Daarmee reageert de KvK op de actie van Viruswaarheid, die vijfduizend medici een brief stuurde waarin de actiegroep zijn kijk op coronavaccinaties uit de doeken doet. De KvK zegt dat de gegevens openbaar moeten zijn voor een reden: transparantie in het handelsverkeer is belangrijk voor rechtszekerheid en betrouwbaarheid.

De verlenging van de lockdown betekent wéér slecht nieuws voor horecaondernemers. De horeca zal voorlopig dichtblijven. Vandaag overlegt de algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, Dirk Beljaarts, met het kabinet over de coronamaatregelen. Als een verrassing kwam de verlenging natuurlijk niet, erkent Beljaarts. Maar intussen is het licht aan het eind van de tunnel nog verder vertroebeld. 'Het perspectief dat we zo nodig hebben, wordt iedere keer vooruitgeschoven.'

Acht op de tien gemeenten krijgen dit jaar de gemeentebegroting niet rond. Dat concludeert accountants- en adviesbureau BDO in zijn jaarlijkse rapport over de gemeentefinanciën. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt de uitvoering van het openbaar bestuur. In totaal komen de gemeenten naar verwachting 1,3 miljard euro tekort. BDO noemt de situatie onhoudbaar.

De emotionele roep van premier Rutte om een avondklok is gehoord. Althans: hij smeekte de Tweede Kamer om de maatregel niet te blokkeren, nu het Britse coronavirus oprukt. De oppositie en D66 dienden eerder een motie in tegen de avondklok. Maar gisteravond bonden ze voorlopig wat in.

Een nationaal testweekend waarin elke Nederlander kan worden getest op corona is een serieuze optie, in afwachting van de verwachte effecten van de vaccinaties op de iets langere termijn. Dat zeggen meerdere partijen tegen BNR. Met de serieuze dreiging van een avondklok en alle mitsen en maren rond de vaccinaties kan een massale testcampagne bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus.

Woensdag 13 januari

De Tweede Kamer wil dat er reisbeperkingen worden ingesteld voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen vliegen. Een voorstel van GroenLinks en D66 kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. In het coronadebat is veel te doen over de vele vluchten die nog dagelijks vanuit Londen naar Nederland komen. Diverse partijen drongen aan deze aan banden te leggen, zodat alleen noodzakelijke reizen nog door kunnen gaan.

Premier Mark Rutte denkt dat er nog verdere maatregelen nodig zullen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer. 'We moeten het naar beneden duwen, ik denk niet dat we er komen met de bestaande lockdown', zei Rutte. De premier riep de Kamer op niet bij voorbaat een avondklok uit te sluiten. Het Outbreak Management Team komt op verzoek van het kabinet met een advies over de effectiviteit van die maatregel.

Het kabinet maakt zich erg druk om de Britse variant van het coronavirus, en daarom blijft de lockdown in stand. Toch gaan er nog dagelijks vluchten die kant op en vanuit daar hierheen. Daar wil GroenLinks een verbod op. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger wil een 'dubbel slot' op de deur.

De Britse premier Boris Johnson staat toch open voor een voorstel om rond de klok mensen te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat hangt een beetje af van de voorraad, zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit Londen.

De Tweede Kamer is nog steeds verdeeld over de avondklok. Het kabinet heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd om te kijken of die maatregel nodig is om de Britse variant van corona in te dammen. 'Als het aan de Kamer ligt komt 'ie er niet', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

De CoronaMelder kampt met een gedeeltelijke storing. Mensen met een Android-telefoon kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest. De meldingen gaan niet verloren, ze komen alleen wat later, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van.

Sneltest wordt verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika, naast PCR-test. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten binnenkort een negatieve coronasneltest overleggen voor ze naar Nederland reizen. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht.

RIVM-directeur Jaap van Dissel hint erop dat extra maatregelen nodig zijn, om de Britse mutant van het coronavirus niet verder te laten verspreiden. Volgens Van Dissel zorgt de de verspreiding van de nieuwe variant ervoor dat het reproductiegetal boven de één uitkomt, zelfs met een lockdown.

Minister Hugo de Jonge komt afspraken met huisartsen over vaccineren toch niet na. De minister had met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) afgesproken dat de huisartsen in de acute zorg in januari gevaccineerd konden worden tegen Covid-19. Maar nu besluit hij dat niet te doen. De eerste levering van de Moderna-vaccins blijkt te klein te zijn om de huisartsen en hun personeel in te kunnen enten.

Premier Rutte benadrukte gisteravond dat er aanvullende steunmaatregelen aankomen. Hij noemde de sociaaleconomische gevolgen hartverscheurend, maar wil met de steunmaatregelen zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven het einde van de crisis halen. De aandacht voor de steun voor ondernemers doet MKB Nederland goed, maar de werkgeversorganisatie wil meer zien. 'Woorden alleen helpen niet', zegt Leendert Jan Visser, directeur van MKB Nederland.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl, spint garen bij de lockdown. Het aantal bestellingen bij het bedrijf is in het 4e kwartaal van 2020 met bijna 60 procent gestegen. Omdat restaurants weer moesten sluiten en mensen thuis moeten blijven vanwege nieuwe lockdowns tegen de tweede coronagolf werd vaker eten thuisbezorgd. Ook tijdens de feestdagen en rond de jaarwisseling werd vaak eten besteld bij het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Het kabinet gaat begin volgende week opnieuw kijken naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Dat premier Rutte gister tijdens de persconferentie. Het Outbreak Management Team komt met een spoed advies over die maatregel. Maar de Nederlandse Politiebond zegt dat het handhaven van zo'n avondklok veel te moeilijk is. 'Je hebt te maken met een 24-uurs economie. Er werken mensen voor raffinaderijen, in de zorg en noem maar op. Dus wie ga je wel en niet controleren', zegt Jan Struijs voorzitter van de Nederlandse Politiebond. De Nederlandse Politie heeft al moeite om genoeg mensen de straat op te krijgen. 'We kunnen nauwelijks de roosters rond krijgen. Als je dit heel effectief wil monitoren en ook controleren, dan is dit bijna niet te doen.'

De helft van de mensen met klachten laat zich niet testen en liefst een kwart van de mensen die positief test, blijft gewoon naar buiten gaan. Dat vertelde coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Het steeds inroepen van korte lockdowns is waarschijnlijk ook niet de goede manier om mensen gemotiveerd te houden, zegt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de gedragsunit van het RIVM. 'We hadden er eerst één van vijf weken, nu weer één van drie weken. Daardoor krijg je steeds weer hoop op meer vrijheid, maar gisteren is die vrijheid eigenlijk weer afgepakt.'

Het kabinet hoopt volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. Dat zei Premier Rutte gisteravond tijdens de persconferentie. Wel is al duidelijk geworden dat leerlingen van de middelbare scholen zich ook moeten gaan houden aan de afstandsregels. Scholen kunnen de afstandsregels op dit moment makkelijk invoeren, zegt Petra van Haaren, voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders. Op dit moment mogen alleen kinderen in het speciaal onderwijs, kwetsbare kinderen en leerlingen van examenklassen naar het voortgezet onderwijs. Wel is Van Haaren bang dat de kwaliteit achteruit gaat. 'Of het voor de kwaliteit ook heel prettig is, dat valt nog te bezien.'

Als alles meezit, dan is in de herfst het hele land beschermd tegen het coronavirus. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge op de persconferentie. Daarbij is Nederland dan wel afhankelijk van de leveringen van de coronavaccins, volgens de minister.

De verlenging van de lockdown met drie weken komt als een 'mokerslag' aan bij veel ondernemers, ondanks dat de coronacijfers in Nederland al duidelijk maakten dat een versoepeling niet voor de hand ligt. Dat stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, die wijzen op de schadelijke gevolgen voor sectoren die al lange tijd op slot zitten. 'De reserves van ondernemers zijn op.'

Dit had eigenlijk eerder besloten moeten worden.' Dat zegt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Eugenie Stolk over de herinvoering van de regel dat middelbare scholieren 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De bond is niet te spreken over de gang van zaken.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt nog eens 120.000 examens, toetsen en rijtesten uit. Dat is bovenop de 190.000 geannuleerde examens en testen uit de periode van 15 december tot en met 19 januari, aldus het CBR.

De horeca wil dat het kabinet nu 'eindelijk eens over de brug komt' met geld voor startende horeca-ondernemers. Starters kunnen nu namelijk geen aanspraak maken op steun omdat ze volgens het huidige systeem geen omzetverlies kunnen bewijzen. 'Men verschuilt zich achter de systemen, maar het moet wel gaan gebeuren', vindt Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland in reactie op de verlenging van de lockdown.

De situatie voor jongeren en studenten wordt steeds nijpender door de verlengde lockdown. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond CNV Jongeren maken zich grote zorgen over de geestelijke gezondheid en toenemende kansongelijkheid in het onderwijs voor deze groep.

Wat betreft de coronacrisis blijft het kabinet op volle kracht besluiten nemen, ook als het zou aftreden om de toeslagenaffaire, zegt premier Mark Rutte. Volgens de minister-president heeft het land dat ook nodig. Het kabinet besluit deze week of het zal opstappen wegens de toeslagenaffaire.

In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan op 18 januari begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonenden komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jong.

De verlenging van de harde lockdown met drie weken is 'noodzakelijk en onontkoombaar'. Dat verklaart vakbond CNV in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Voorzitter Piet Fortuin juicht het toe dat er wordt gepraat over de aanpassing van het pakket aan economische steunmaatregelen.

Het kabinet geeft mogelijk volgende week meer duidelijkheid over wanneer de basisscholen en kinderopvangcentra weer open kunnen. Premier Mark Rutte hoopt dat dan meer bekend is over de vatbaarheid van basisschoolkinderen voor de Britse variant van het coronavirus. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. 'Het eerste wat we weer willen openen zijn de scholen, en dan hebben basisscholen prioriteit', zegt de premier. 'Maar dat kan alleen als de cijfers het toelaten.' Op z'n vroegst kunnen basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer open.

Het invoeren van een avondklok is een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt. 'We hebben geen principiële bezwaren, maar vinden dat er een overtuigend antwoord moet komen op de vraag of een avondklok helpt om de verspreiding van het virus te dempen', zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in een reactie op de persconferentie van minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond. De avondklok is een omstreden instrument en verdeelt de Nederlandse politiek.

De GGD gaat ook grootschalig op corona testen in Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois, omdat het virus daar snel om zich heen grijpt. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag tijdens een persconferentie.

Live updates persconferentie

'Die nieuwe variant lijkt zo besmettelijk dat het lijkt dat we naast het huidige probleem, een nieuw probleem hebben.' Premier Rutte benadrukt hoe snel het fout kan lopen met de meer besmettelijke variant van het coronavirus die onder meer is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Zuid-Afrika.

Premier Rutte zegt dat het kabinet volgende week opnieuw kijkt naar het inzetten van de avondklok.

'Ons uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld. En toch komen we hier doorheen.' Zo eindigt minister de Jonge zijn betoog.

De Jonge benadrukt het belang van testen bij relevante symptomen. 'Met alleen testen bestrijden we dat virus niet.' Ruim een kwart van mensen die positief testen, gaat toch naar buiten, hekelt De Jonge.

'Als alles meezit moeten we de meest kwetsbaren en zij die voor hen zorgen voor de lente kunnen inenten', zegt De Jonge.

'We zijn er nog niet', zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het aantal besmettelijken is nog steeds hoog. 'De cijfers zijn lager dan ze vorige week waren, maar geruststellend zijn ze allerminst', zegt De Jonge. Over de nieuwe variant moeten we nog veel te weten komen, maar vast staat dat die besmettelijker is. 'De verwachting is dat de Britse coronavariant overhand krijgt.'

Premier Mark Rutte belooft aanvullende steunmaatregelen om 'zoveel mogelijk banen en bedrijven door de crisis heen te trekken.'

De avondklok kan helpen om het samenscholen van jongeren tegen te gaan. Daarbovenop is het een hulpmiddel om de besmettingen bij thuisbezoeken tegen te gaan. 'Tegelijkertijd moet zo'n ingrijpende maatregel goed worden overwogen.' De premier verwijst naar de vraag van het kabinet om een advies over de avondklok aan het OMT.

'Een lastige boodschap voor ondernemers, mensen die voor hen werken, gezinnen die onder druk staan door thuiswerken met kinderen, voor jongeren en veel mensen jong en oud die mentaal lijden onder het gebrek aan sociaal contact. We voelen het zelf, onmacht, frustratie en moedeloosheid', zegt premier Rutte.

De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari. Premier Mark Rutte uit grote zorgen om de zogenaamde 'Britse variant' van het virus en wijst op alarmerende cijfers uit Ierland.

Live updates

Duitsland heeft dinsdag zijn eerste geval van de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant geregistreerd. Die is gevonden bij een lid van een familie die in december terugkeerde van een langdurig verblijf in Zuid-Afrika.

Op middelbare scholen moeten leerlingen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar gaan houden, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar. Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd vorige zomer losgelaten.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd om de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Die avondklok zou worden ingezet om de verspreiding van de besmettelijkere, nieuwe variant van het coronavirus mogelijk te beperken. De avondklok verdeelt de Nederlandse politiek.

Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week iets gedaald. In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld.

Het kabinet overweegt serieus om een avondklok in te voeren, melden het ANP en RTL. Dat die op ook in het Catshuis op tafel ligt als uiterste maatregel spreekt voor zich, zegt politiek verslaggver Sophie van Leeuwen. 'Het is de enige manier om mensen thuis te houden en het op straat te kunnen handhaven. Je kunt niet bij mensen binnenvallen, maar als je zegt dat ze niet naar buiten mogen, is dat een manier om de huidige problemen wat op te lossen.'

Commerciële teststraten houden zich inmiddels bijna allemaal aan hun meldplicht. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de inspectie, GGD'en en het RIVM. De bedrijven moeten positieve coronatests melden bij de lokale GGD, maar eerder bleek dat ze dat in lang niet alle gevallen deden.

De lockdown is een ongekende klap voor ondernemers, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten is volgens hen vervlogen. Er wordt hard gelobbyd voor extra steun voor bedrijven na de lockdown.

Mkb’ers vrezen een langdurig uitval van personeel in de komende maanden. Een derde van de ondernemers ziet al dat personeel zich vaker dan ooit ziek meldt, 20 procent ziet steeds meer psychische klachten die ervoor zorgen dat mensen langer dan normaal thuis zitten.

Maandag 11 januari

In het VK is het de 'gevaarlijkste tijd' van de pandemie, zo waarschuwt Chris Whitty, de belangrijkste medisch adviseur van de regering. Volgens Whitty zal het de komende weken alleen maar erger worden met de impact van het virus. Daarom roept hij iedereen ook op om zich aan de regels te houden en thuis te blijven.

Ouderen moeten als eersten en zo snel mogelijk het nieuwe coronavaccin van Moderna toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de raad kan de druk op de zorg worden verminderd als de vaccinatie begint 'bij de oudste leeftijdsgroepen' en daarna bij andere 60-plussers. Mensen van zestig jaar en ouder lopen het grootste risico om ernstig ziek te worden, of zelfs te overlijden, wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Het middel van Moderna werkt goed bij deze groep.

De allereerste set goedgekeurde coronavaccins van farmaceut Moderna zijn in Nederland aangekomen. In de opslaglocatie in Oss zijn de Moderna-vaccins opgeslagen, tot ze in armen geprikt zullen worden.

Het kabinet hoopt de basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer te kunnen openen, zo melden ingewijden aan persbureau ANP. De rest van de lockdown zal dan nog wel van kracht blijven. Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat het OMT met een advies erover is gekomen, neemt het kabinet een besluit.

In het afgelopen etmaal zijn er 5499 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is flink minder dan het gemiddelde aantal positieve testen van afgelopen week. Dat aantal ligt op 7267, volgens het RIVM. Dit is het laagste aantal positieve testen sinds 2 december.

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland krijgen een gerichte oproep om zich te laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de 'Britse variant' van het virus bij een school in Bergschenhoek in de gemeente. Het is de eerste keer in Nederland dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is.

De oproep van GGD Rotterdam-Rijnmond geldt voor alle inwoners van Lansingerland van 2 jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die doen denken aan een coronabesmetting.

Zo'n vierhonderd hulpverleners van het Rode Kruis worden sinds vandaag als prikkers ingezet in het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus. De organisatie werft in opdracht van de GGD medisch personeel dat bevoegd is om de vaccinaties te zetten en schoolt de mensen die zich daarvoor aanmelden waar nodig bij met een speciale 'opfriscursus'. De behoeften van GGD's kunnen prikkers zijn, maar ook EHBO'ers om een oogje in het zeil te houden in de vaccinatiestraat bij flauwvallen of een allergische reactie.

Een maaltijdbox bestellen om zo de horeca een handje te helpen gebeurt steeds vaker. Nu de horeca nog gesloten is en ook nog even lijt te blijven, stappen steeds meer horecabedrijven over op nieuwe inkomstenmodellen. Cateraars, hotels als Van der Valk en restaurants proberen via het bezorgen van maaltijdboxen toch nog wat geld te verdienen.

Maakbedrijven houden door de coronacrisis minder geld over voor onderzoek en ontwikkeling (r&d). Omdat het Nationale Groeifonds er niet voor 2020 zal zijn is haast geboden, zegt Marc Hendrikse, voorzitter van topsector high tech systemen en materialen (HTSM).

Nu de lockdown hoogstwaarschijnlijk met drie weken wordt verlengd, komt er voor bepaalde sectoren extra financiële steun. En die is vooral in de retail hard nodig: de nood is 'giga-groot', zegt Jan Meerman, directeur van INretail. Het water stond veel retailers al aan de lippen en met drie weken extra lockdown gaat het daar echt overheen, zegt Meerman. Voor tientallen ondernemers rest weinig anders dan een faillissement, zegt hij.

Ondernemers in de bouw verwachten een goed jaar. Ondanks de coronacrisis zijn er geen omzetdaling of grote ontslagrondes in zicht, blijkt uit de halfjaarlijkse monitor van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Alleen de zorgen over stikstof staan nog recht overeind, blijkt uit de enquête, zegt EIB-directeur Taco van Hoek.

Steeds meer bedrijven kunnen de transitievergoeding voor ontslagen werknemers niet meer betalen. Dat bevestigen Koninklijke Horeca Nederland, juridisch dienstverlener DAS en Ondernemend Nederland aan BNR. 'Van een kale kip kun je geen veren plukken.' DAS ziet steeds meer ontslagzaken waarbij werkgevers niet of minder vergoeding willen betalen.

Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. Dat gaat vooral spelen voor de hardst getroffen sectoren. En dat zijn er inmiddels best veel: horeca, evenementensector, maar sinds half december ook de retail. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

Koninklijke Horeca Nederland noemt het 'van groot belang dat er extra compensatie komt', ook voor startende ondernemers die in 2020 begonnen zijn. INretail vreest de komende maanden 'een tsunami' aan faillissementen en ontslagen. Tienduizenden banen zouden op de tocht staan. De branche-organisatie wil dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt, net als bij horeca en bouwmarkten mag.

Zondag 10 januari

Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis. Het sluiten van scholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt, omdat het grote maatschappelijke gevolgen heeft.

Er zijn tot en met zondag in de ziekenhuizen 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken. Het vaccineren begon op woensdag. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo'n 1000 medewerkers een prik. Morgen komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft samen met een aantal andere landen 820 miljoen euro ingezameld waarmee landen in de derde wereld coronavaccins kunnen kopen. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het bedrag verdeeld over 92 ontwikkelingslanden. Het geld komt vooral uit Canada, Duitsland en Japan. De Britten hadden beloofd 1 pond bij te leggen bij elke 4 dollar die werd toegezegd.

De lockdown vanwege de coronamaatregelen wordt vrijwel zeker met drie weken verlengd. En voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. Dat meldt de NOS. Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van beraad op het Catshuis. Daar overlegden de meest betrokken bewindslieden weer met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel.

Vrijdag meldde BNR al dat De lockdown zeer waarschijnlijk wel verlengd zou worden, zonder extra strengere maatregelen, zoals een avondklok of sluiting van hotels en vakantieparken. Dat zei een bron rond het kabinet tegen BNR.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zondag een demonstratie tegen coronamaatregelen vroegtijdig beëindigd. Een persoon is aangehouden door de politie. Aan het begin van de middag hadden enkele honderden betogers zich op het Marktplein verzameld na een oproep van Nederland in Opstand. De gemeente riep de deelnemers vanaf 15.20 uur op het marktplein te verlaten. Rond 16.00 uur was het marktplein leeg. Er zijn geen boetes uitgedeeld.

Als het kabinet het festivalseizoen wil redden, moeten de GGD’s zo snel mogelijk het aantal vaccinaties opvoeren. De tijd dringt, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in het AD. 'Nederland moet een voorbeeld nemen aan Israël, die prikken dag en nacht door, alsof ze in een oorlogssituatie zitten. Gewoon naald erin en knallen, de hele dag en nacht door. Hoe eerder we deze periode achter ons kunnen laten, hoe beter.'

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft verder dalen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt 2554, dat is 13 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vandaag zijn 212 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 73 minder dan gisteren. Van hen zijn er 25 opgenomen op de ic, 19 minder dan zaterdag en 187 in de kliniek, 54 minder dan zaterdag.

In het afgelopen etmaal zijn 6657 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan de 7365 (gecorrigeerde) positieve tests die het RIVM gisteren meldde. Het aantal sterfgevallen steeg met 54 tegenover 139 op zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Amsterdam telde het afgelopen etmaal wederom de meeste positieve tests: 248. Rotterdam registreerde 147 positieve tests, Den Haag 105.

De planning van de verspreiding van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna over ons land is aangepast. De eerste doses van het vaccin komen morgen in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land. Eerst werd gemeld dat een eerste hoeveelheid maandagochtend vroeg al zou vertrekken vanuit Oss. Het RIVM meldt dat er maandag in samenspraak met VWS en Movianto een verspreidingsschema wordt gemaakt.

De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president (Wavel Ramkalawan), zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was. De president riep iedereen daarbij op 'zich te laten inenten om deze ziekte (Covid-19) te voorkomen'.

De impact van de coronacrisis en de maatregelen om het virus in te dammen zijn duidelijk te zien in het aantal verkeersbewegingen. Naast de luchtvaart en het openbaar vervoer is de daling ook te merken op de weg, meldt het CBS. Het vliegverkeer werd al vanaf maart ernstig beperkt en kwam in april zelfs vrijwel volledig stil te liggen. In april 2020 vloog maar 2 procent van het aantal passagiers in vergelijking met een jaar eerder. In mei was dit 3 procent.

De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Uit een onderzoek dat zondag is gepubliceerd blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van Covid-19 aanzienlijk afnam. Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) analyseerde 1,5 miljard data over telecomverkeer tussen februari en augustus.

Het piept en kraakt bij de huisartsenpraktijken. Wachttijden lopen op en huisartsen maken soms weken van meer dan tachtig uur omdat ze ook de ziekenhuiszorg moeten overnemen. Ondertussen leggen de vele corona-uitbraken sommige praktijken plat. 'Als deze zorg in gevaar komt, heeft dat grote gevolgen', waarschuwt de landelijke vereniging voor huisartsen bij RTL Nieuws. Een huisartsenpraktijk in Zwijndrecht moest al bijna dicht vanwege een coronauitbraak.

Vanuit het bedrijf Movianto in Oss worden maandag de eerste doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna verspreid over het land. Het Europees Medicijn Agentschap keurde het middel van Moderna woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus.

's Werelds grootste techbeurs Consumer Electronics Show (CES) staat komende week in het teken van de coronapandemie. Het jaarlijkse evenement wordt vanwege het virus, de lockdowns en reisrestricties virtueel gehouden en er zullen vele praktische coronatoepassingen worden gepresenteerd. Organisator Consumer Technology Association, plant onder meer een 'Covid-19 State of the Union' om aanwezigen te informeren over vaccins en behandelingen.

In België zijn sinds het begin van de uitbraak van het gevreesde coronavirus 20.038 aan de aandoening overleden volgens de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal sterfgevallen en het aantal ziekenhuisopnames daalt ondertussen verder. Wel worden er meer besmettingen vastgesteld, mede omdat er steeds meer tests worden uitgevoerd. Momenteel liggen er in België 379 mensen op de intensive-care als gevolg van het virus.

De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. 'Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen', zegt De Jong tegen de Amsterdamse zender.

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur flink minder doden geteld als gevolg van het coronavirus en zijn ook flink minder besmettingen geregistreerd. Zondag rapporteerde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 465 nieuwe coronadoden, tegen 1083 een dag eerder. Vrijdag werd nog een recordaantal van 1188 doden geteld. In totaal zijn in Duitsland nu 40.343 personen overleden aan de gevolgen van de ziekte Covid-19.

Zaterdag 9 januari

Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet. De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling.

Een teststraat van de GGD op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar is zaterdagmiddag uit voorzorg ontruimd wegens een brand in een naburig garagebedrijf. De brand was snel onder controle, er vielen geen gewonden, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio. Het is niet bekend hoeveel mensen op de GGD-locatie aanwezig waren om zich te laten testen op het coronavirus toen de brand in het garagebedrijf uitbrak.

Boa's van de gemeente Vaals hebben veel boetes uitgeschreven in het besneeuwde gebied rond het Drielandenpunt en de bossen bij Vijlen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Dat zei burgemeester Harry Leunessen van Vaals die zaterdagmiddag een kijkje nam in het drukke sneeuwlandschap. Medewerkers van gemeente, politie en Staatsbosbeheer probeerden de verkeersstromen in de heuvels in goede banen te leiden. Op veel plaatsen stond het verkeer vast.

Het totaal aantal opgenomen corona-patiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona, 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 op de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het afgelopen etmaal zijn 7383 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan de 8147 (gecorrigeerde) positieve tests die het RIVM gisteren meldde. Het is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen.

In navolging van veel andere beroepsgroepen wil ook onderwijzend personeel snel gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Daarom pleit een brede groep van onderwijsorganisaties, van primair en voortgezet onderwijs inclusief het speciaal onderwijs tot de universiteiten in een brief aan het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning. Dat laten onderwijsorganisaties en vakbonden zaterdag weten.

De kinderopvang heeft voldoende capaciteit om noodopvang te bieden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen en aan kinderen die zich in kwetsbare posities bevinden. Dat zegt Monique Vreeburg, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). "Wij zijn niet vol, in tegendeel, we benutten nu nog geen 50 procent van ons potentieel ", aldus Vreeburg.

Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda, zo meldt de NOS. Vanwege de Britse variant van corona zijn kinderen met verkoudheidsklachten daar niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS in Breda. De Britse coronavariant is besmettelijker.

De bereidheid om te vaccineren tegen corona blijft stijgen. Een paar dagen nadat de eerste prikken in Nederland zijn uitgedeeld wil 76 procent zich laten inenten. In december was dit nog 67 procent. Eén op de zes (16 procent) wil dat nu zeker of waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen. Een groep van 8 procent heeft nog twijfels.

Zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen met een hoge kans om coronapatiënten tegen te komen vanwege hun werk, moeten zich wel laten inenten tegen het coronavirus. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG). Zwangere vrouwen die in de acute zorg werken, kunnen zich volgens de NVOG gewoon laten inenten, dat raadt de vereniging zelfs aan.

Vrijdag 8 januari

Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, maakt zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus die hier oplaait. Dat zegt hij in de podcast Vraag het Gommers.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid benadrukt dat de huidige cijfers niet makkelijk te interpreteren zijn, nog los van de nieuwe Engelse en Zuid-Amerikaanse mutaties die Nederland hebben bereikt. 'Ik loop niet vooruit op de besluitvorming van dinsdag, maar we hebben met elkaar nog even wat ferme maanden voor de boeg. Dat is het moeilijke van nu: door die vaccins krijg je een soort 'we zijn er bijna'-gevoel, maar we zijn er nog niet, ook nog niet bijna.'

De 'Zuid-Afrikaanse mutatie' van het coronavirus is nu ook in Nederland vastgesteld. Een persoon uit de regio Midden- en West-Brabant blijkt de variant te hebben opgelopen. De persoon is op 22 december getest en deze donderdag bleek dat het om de nieuwe versie van het virus gaat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2636 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 120 minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds dinsdag is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met 246 gedaald.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8169 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan de ruim 9700 positieve tests die het RIVM gisteren meldde, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 54.000 mensen positief getest, tegenover ruim 61.000 in de week ervoor en bijna 80.000 nog een week eerder.

De twee priklocaties van de GGD in Utrecht en Rotterdam zijn vanochtend begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. De komende tijd worden honderden zorgmedewerkers per dag ingeënt in zowel de Expo Houten als Rotterdam The Hague Airport.

Zo goed als alle beschikbare tijden voor verpleeghuismedewerkers om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zijn volgeboekt. Er is niet genoeg vaccin beschikbaar, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Een verlenging van de lockdown zou voor veel winkeliers het einde kunnen betekenen. Dat zegt Michiel Witteveen, CEO van Mirage Retailgroup en eigenaar van Blokker, in BNR Zakendoen.

Het Outbreak Management Team overlegt vandaag over extra maatregelen op scholen. Kinderen zijn mogelijk veel vatbaarder voor de nieuwe coronamutatie dan voor de oude variant. Maar over de verspreiding van de 'Britse variant' is nog veel onduidelijk.

Het vinden van vaccinatiemedewerkers is geen probleem, maar uitzendbureaus missen landelijke coördinatie vanuit de GGD's. Het personeel staat in de startblokken, maar de GGD's houden zich nog op de vlakte, blijkt uit navraag van BNR. En dat terwijl vanaf 15 januari alle vaccinatielocaties open zijn.

Donderdag 7 januari

De eerste vaccinaties zouden eigenlijk pas morgen gezet worden, maar gisteren was het al zover. Mede dankzij IC-arts Diederik Gommers die ook een injectie kreeg. Er is wel kritiek, het zou niet leiden tot meer handen aan het bed. Maar dat was ook de insteek niet, zegt Gommers.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2756 mensen vanwege het virus. Dat zijn er 71 minder dan op woensdag en 126 minder dan op dinsdag. 'Er liggen nu ongeveer evenveel Covid-patiënten in de ziekenhuizen als negen dagen geleden, op 29 december. 'We zitten nu dus op een plateau en lijken zelfs licht over de top te zijn, die op 5 januari lag', stelt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het RIVM heeft fors meer nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen 9737 meldingen over positieve testresultaten binnen. Een dag eerder bedroeg het aantal nieuwe gevallen volgens gecorrigeerde cijfers 7128. Het laatste cijfer is ook een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week. Dat ligt op ruim 7700 positieve testresultaten per dag.

Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg met 85. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal aan het coronavirus zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas later geregistreerd. Woensdag registreerde het RIVM 175 sterfgevallen onder mensen met Covid-19, dinsdag 152.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht dat het vaccineren van de groep medewerkers in de acute zorg maandag is afgerond. Op de eerste dag van vaccinatie zijn woensdag volgens een woordvoerder zesduizend personen ingeënt. In totaal komen er dertigduizend medewerkers uit de acute zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten in aanmerking voor een prik.

De Britse variant van het coronavirus is inmiddels bij zo'n vijftig mensen in Nederland geconstateerd, meldt het RIVM. Eerder werd al bekend dat zo'n dertig mensen de regio Rotterdam-Rijnmond besmet waren geraakt met die nieuwe mutatie, door een uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek.

Ongeloof over de vaccinatie-roadmap van minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. De zestigplussers – met medische indicatie – worden niet expliciet genoemd in de roadmap. En dat kan echt niet, vindt Liane den Haan, de kersverse lijsttrekker van 50Plus.

6 januari

Met de komst van het vaccin lijkt er licht aan het einde van de tunnel, maar het moeilijkste komt nog. Dit zegt Marco Zannoni, directielid van het COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. 'Veel problemen en knelpunten uit de eerste crisis zijn nog niet opgelost.'

Het is een kleine prik voor een mens, maar 'een grote stap voor de mensheid.' De knipogen naar de maanlanding waren niet van de lucht, bij de start van het vaccinatieprogramma. De Neil Armstrong van dienst was de 39-jarige zorgmedewerler Sanna Elkadiri, die als eerste het Pfizer-vaccin kreeg ingespoten. Verslaggever Jigal Krant was op de GGD-priklocatie in Veghel en sprak met Sanna en Hugo de Jonge.

Ook het Moderna-vaccin is goedgekeurd. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde positief, en daarmee is het coronavaccin van Moderna het tweede dat in Europa, en dus ook in Nederland, gebruikt kan worden. Volgens minister De Jonge wordt het vaccin volgende week in beperkte mate al geleverd.

Ontwerper Daan Roosegaarde lanceert binnenkort zijn ‘Urban Sun’. Het gaat om een installatie met UV-licht dat virussen doodt, maar niet schadelijk is voor huid en ogen. Dankzij de 'stedelijke zon' moet het mogelijk worden om elkaar weer op openbare plekken te ontmoeten. Binnenkort lanceert hij een pilotproject in Amsterdam of Rotterdam, zegt hij BNR’s Big Five.

Het RIVM heeft 7.142 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal positieve testresultaten dat tussen dinsdag- en woensdagochtend binnenkwam, ligt hoger dan de 6.399 van een dag eerder. Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg met 175 naar in totaal 11.999 mensen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin van Moderna. Het is volgens de deskundigen die het hebben beoordeeld veilig en effectief. Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies volgt, mag het middel binnenkort worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten. Het is dan het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus.

Ondernemers die coronasteun willen aanvragen dreigen buiten de boot te vallen omdat de criteria voor die steun worden afgerekend per kwartaal. Maar de huidige lockdown van 5 weken valt precies op de grens tussen twee kwartalen. De VVD stelt hier vragen over aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri heeft zojuist in Veghel de allereerste coronaprik van Nederland gekregen. Daarop volgden meteen drie collega's, twee vrouwen en een man. Later woensdag zullen alleen al op deze priklocatie in Veghel zoveel mogelijk mensen uit de zorg tegen corona worden ingeënt, maar bijvoorbeeld ook al in diverse ziekenhuizen.

Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis, krijgt het eerste vaccin. Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden in diverse ziekenhuizen geprikt tegen het coronavirus.
Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis, krijgt het eerste vaccin. Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden in diverse ziekenhuizen geprikt tegen het coronavirus.ANP

De coronacrisis gaat onze consumptie in de horeca mogelijk veranderen. Toen de horeca na de eerste lockdown weer open mocht kozen we ineens voor andere en vooral luxere drankjes. Dat blijkt uit een analyse van TAPP, zij monitoren de consumptie in de horeca.

Eigenlijk zou het maandag al gebeuren, maar vandaag moet dan echt het coronavaccin van Moderna worden goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Dat er maandag nog geen goedkeuring kwam, had onder meer te maken met een gebrek aan informatie, zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden. 'Er schijnt dat er nog informatie ontbrak, die hebben ze nog opgevraagd en daar wordt naar gekeken. Dat was blijkbaar het laatste sluitstuk dat ze nog nodig hadden.'

De lockdown in Duitsland wordt aangescherpt en verlengd tot in ieder geval 31 januari. Er kan besloten worden om inwoners te verbieden om verder dan 15 kilometer van hun woonplaats te reizen, als er teveel besmettingen zijn in een gebied.

Er is een golf aan incasso's op komst. Vooral bij zzp'ers en mkb-ondernemers groeit de stapel van onbetaalde rekeningen doordat ze betalingen blijven uitstellen. Die schuldenlast wordt de komende tijd zo zwaar dat veel van hen in ernstige betalingsproblemen komen. Daarvoor waarschuwen de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) op BNR.

De publieke opinie over vaccineren verschuift. Drie op de vier Nederlanders wil zich nu laten vaccineren, blijkt uit onderzoek van Ipsos. De vaccinatiebereidheid is nu 75 procent en dat is alweer hoger dan de 69 procent van een paar weken terug.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 6412 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is aanzienlijk lager dan het gemiddelde over de afgelopen dagen. Het instituut kreeg de laatste week 56.440 meldingen van positieve tests, oftewel iets meer dan 8000 per dag. De cijfers zijn wat vertekend, op dinsdagen ligt het aantal gemelde positieve tests over het algemeen wat lager dan later in de week, maar ook ten opzichte van eerdere dinsdagen is het aantal nieuwe gevallen flink gedaald.

Na de knieval van coronaminister Hugo de Jonge geeft ook premier Mark Rutte de fouten van het kabinet toe in het vaccinatiedossier. Nederland begint laat met prikken, en was niet flexibel genoeg om met veranderingen om te gaan. 'We zullen altijd bereid zijn te leren van fouten', zegt de premier in debat met een kritische Tweede Kamer.

In de grote steden lijkt de bevolkingsgroei te stokken. Afgelopen jaar kwamen er in de tien grootste gemeenten van ons land fors minder nieuwe inwoners bij dan in 2019. Dat komt vooral door de lagere immigratie, blijkt uit cijfers van het CBS.

Premier Mark Rutte en 'corona-minister' Hugo de Jonge krijgen straks de volle laag in het coronadebat. De Tweede Kamer heeft veel kritiek op de rommelige vaccinatiestrategie van het kabinet. De Jonge zei het gisteren zelf al: het vaccineren had eerder gekund.

Het afgelopen jaar werd er keer op keer gewaarschuwd dat de pensioenen in 2021 massaal gekort zouden worden, maar zover is het niet gekomen. In de loop van gisterenmiddag en gisteravond kwam er steeds meer goed nieuws binnen over de dekkingsgraden: het lijkt erop dat de grote fondsen niet hoeven te korten.

Kanker- en reumapatiënten en mensen met auto-immuunziekten maken zich zorgen over het effect van hun medicatie op de werking van het coronavaccin. Ze hebben mogelijk meer doses van het vaccin nodig, zegt apothekersbrancheclub KNMP tegen BNR. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties wil nu meer onderzoek naar de effecten van het coronavaccin voor mensen met een verslechterd afweersysteem.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft toch dat het vaccineren eerder had kunnen beginnen. Hij had de GGD eerder kunnen inschakelen voor het op poten zetten van grootschalige inentingslocaties. In een Kamerbrief schrijft hij dat ze onvoldoende wendbaar zijn gebleken.

Maandag 4 januari

Het Pfizer-vaccin kan binnen twee maanden op min 20 graden Celsius bewaard worden, waardoor de logistiek een stuk eenvoudiger wordt. Dat zegt medisch directeur Marc Kaptein van Pfizer in BNR's In de Middag. 'We kijken naar een andere andere formulering dat het bij en koelkasttemperatuur gedistribueerd kan worden.' Nu moet het vaccin nog bij een temperatuur van min 70 graden Celsius bewaard worden.

Vaccin-fabrikant Pfizer heeft wel degelijk met ministerie en RIVM gesproken over de grootte van de verpakkingen en de bewaartemperatuur. Dit zegt medisch directeur Marc Kaptein van Pfizer Nederland bij In de Middag. Volgens het ministerie is de vaccinatie vertraagd doordat onder meer niet bekend was dat het vaccin in zulke grote dozen geleverd zou worden.

De start van de corona-vaccinatie wordt met twee dagen vervroegd. Op woensdag 6 januari wordt een gezamenlijke start gemaakt. Op die dag worden bij de GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen de eerste mensen gevaccineerd. Dit schrijft het ministerie van VWS in een persbericht.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk vanavond al met een eindoordeel over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bespreekt de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zo bevestigt het EMA aan het ANP.

Ook huisartsen worden zo snel mogelijk ingeënt tegen het coronavirus. Ze krijgen als allereerste het Moderna-vaccin, dat je goed kunt bewaren in de ijskast. Het middel wordt waarschijnlijk deze week goedgekeurd door de EMA.

De lockdown in Duitsland wordt waarschijnlijk verlengd. Morgen hakt bondskanselier Angela Merkel officieel de knoop door, maar de verwachting is dat ook na 10 januari het land op slot moet blijven.

Stop gemuteerde virussen aan de grens en test alle reizigers uit gebieden waar een virusmutatie verspreid is die op Schiphol binnenkomen. Dat bepleit D66. Wie naar Nederland reist moet nu een negatieve PCR-test laten zien. Het kabinet neemt de testplicht op in de Coronawet, voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden, maar dat is volgens Kamerlid Jan Paternotte onvoldoende om het virus tegen te houden.

Terwijl Nederland nog een paar dagen moeten wachten op de eerste vaccinatie wordt in het Verenigd Koninkrijk al begonnen met toediening van het tweede vaccin: dat van AstraZeneca-Oxford.

Zondag 3 januari

| De huisartsen zullen met prioriteit gevaccineerd worden, zoals ook het geval is bij het ziekenhuispersoneel in de acute zorg en medewerkers van verpleeghuizen. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid, meldt het op de website.

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt is zondag vrijwel gelijk gebleven. Op dit moment liggen er 2701 mensen met het virus in het ziekenhuis, dat zijn er 7 minder dan een dag eerder, volgens het LCPS. Van de ziekenhuispatiënten liggen er 695 op de afdeling intensive care (ic), zes meer dan zaterdag.

Het aantal gemelde coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur gedaald met bijna 1200. Het RIVM meldde in totaal 7438 besmettingen, zaterdag waren dat er (na correctie) nog 8630. Dat aantal is ook flink minder dan het dagelijks gemiddelde van afgelopen week, toen er gemiddeld 8341 besmettingen werden gemeld. In 24 uur tijd stierven 47 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Zaterdag waren dat er 38, vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven.

De lockdown in Duitsland gaat waarschijnlijk langer duren. Op dit moment is afgesproken dat de maatregelen gelden tot 10 januari, maar omdat het coronavirus nog hevig rondwaart in Duitsland zal de lockdown waarschijnlijk verlengd worden, volgens Duitse topfunctionarissen. Een besluit over het verlengen van de lockdown kan dinsdag al worden genomen. Dan overlegt bondskanselier Angela Merkel met regionale bestuurders. De deelstaten zouden volgens berichten in Duitse media zaterdag al hebben ingestemd met verlenging. Er zou nog wel onenigheid zijn geweest over hoelang die precies moet duren.

Banken zijn niet flexibel genoeg in deze coronacrisis. Dat zegt Robert de Boeck, directeur van MKB-investeringsmaatschappij Antea in BNR Zakendoen. 'Als banken hun oorspronkelijke aflossingsschema weer willen gaan hanteren, dan hebben we een probleem.'

Je zou van banken verwachten dat ze ook zien dat de wereld van veel bedrijven veranderd is. 'Als je in de event,- leisure- of horeca-industrie actief bent, en de bank zegt dan nu dat er in 2017 een aflossingsschema opgesteld is waar je je aan moet houden, dan zeg ik: waar ben je geweest het afgelopen jaar? Maak een nieuw aflossingsschema wat wél realistisch is.'

De huizen van twee van de bekendste politici van de Verenigde Staten zijn gevandaliseerd. Het gaat om de huizen van de Republikein Mitch McConnell, leider van de Senaat, en de Democraat Nancy Pelosi, leider van het Huis van Afgevaardigden. Met graffiti en en een varkenskop werden de toppolitici geïntimideerd, vanwege ontevredenheid over het coronasteunpakket.

Als de problematiek met obesitas beter was aangepakt de afgelopen jaren, dan was de impact van de wereldwijde coronapandemie minder heftig geweest. Dat zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC, in de podcast 'Met Afvallen en Opstaan.'

De hoogleraar zegt dat de falende aanpak van obesitas 'zeker een factor' is bij de enorme gezondheidsschade van het coronavirus. 'Stel dat iedereen in de wereld gezonder zou gaan leven, dat er weinig mensen zouden zijn met obesitas en overgewicht en we niet blootgesteld zouden worden aan de ongezonde voedselomgeving, dan zouden we veel minder schade hebben gehad van het coronavirus.'

Zaterdag

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur gestegen naar 8630, zo meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan op vrijdag toen er 8215 besmettingen gemeld werden. Toch ligt het nog onder het zevendaags gemiddelde van 8775. Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 38, vrijdag waren dat er 98. Sinds het begin van de uitbraak zijn 813.787 mensen positief getest en overleden 11.566 mensen.

Het ziekenhuispersoneel zal toch als eerste gevaccineerd worden, zo melden het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Eigenlijk was het plan om als eerste het verpleeghuispersoneel te vaccineren, maar daar gaat nu een streep doorheen zo lijkt het. Toch zal er niet eerder gevaccineerd worden. Eerder meldde de NOS dat er aanstaande maandag al de eerste prikken gezet kunnen worden, maar Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ meldt dat het niet eerder kan dan op 8 januari.

Een kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Ze zijn bang om er corona op te lopen, blijkt uit onderzoek van Independer. Vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar blijven weg. Terwijl de helft van die groep wel last begint te krijgen van hun tanden en kiezen.

'Pas als de economie op het oude niveau is, moet de overheid iets aan het tekort gaan doen', dat zegt Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, in het AD. Volgens Knot is het belangrijk dat er niet te vroeg bezuinigd gaat worden, maar dat de economie eerst moet herstellen van de coronacrisis.

Vrijdag

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald met 1490. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kwamen er 8215 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen bijna 9705 (gecorrigeerd) de dag ervoor.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 168 afgenomen naar 2649. Op de intensive care liggen op nieuwjaarsdag 692 Covid-patiënten, 21 minder dan op oudjaarsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat eerder nog uitging van een stijging.

Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 98. Dat waren er donderdag 109. Sinds het begin van de uitbraak zijn er 805.179 mensen positief getest en 11.529 mensen overleden.

De economische gevolgen van de coronacrisis hebben de verkopen van personenwagens flink in de weg gezeten. In totaal werden afgelopen jaar 356.051 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC. Elektrische auto’s vormden afgelopen jaar bijna een vijfde van de totale markt.

De Ziggo Dome heeft liefst de helft van het personeel ontslagen. Door de lockdown is de concerthal gedwongen gesloten en ook al eerder in 2020 moest de zaal sluiten. Daardoor heeft het bedrijf zich gedwongen gevoeld om afscheid te nemen van een groot deel van de werknemers.

Donderdag

De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot ten minste 18 januari, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Redenen voor de beslissing zijn 'de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus.' Basisscholen en kinderopvang blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen.

Het kabinet besloot dat donderdag, na advies van het Outbreak Management Team (OMT). Toen twee weken geleden de lockdown werd afgekondigd, zou op verzoek van D66 en GroenLinks in de kerstvakantie worden gekeken of het aantal positieve tests genoeg zou dalen om scholen eerder weer open te laten gaan.

"Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven", zegt onderwijsminister Arie Slob. 'Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus.'

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis, vindt dat ook kinderen onder de twaalf getest moeten worden bij klachten. Het OMT komt met dat advies, nadat bleek dat de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, rondgaat onder basisschoolkinderen. Eerdere varianten van het virus leken zich minder te verspreiden op basisscholen.

Het kabinet maakt volgende week meer bekend over de maatregel, laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten. Woensdag zei coronaminister Hugo de Jonge al het advies van het OMT hierover te zullen overnemen.

Nu is het zo dat kinderen tot en met zes jaar zich niet hoeven te laten testen bij klachten. Oudere kinderen tot en met twaalf jaar hoeven zich alleen te laten testen bij koorts en benauwdheid.

De Chinese regering heeft het coronavirus goed onder controle. Dat zegt China- correspondent Anouk Eigenraam in een gesprek waarin ze terugblikt op een voor haar bizar jaar. Eigenraam was begin dit jaar als één van de weinigen in Wuhan toen het coronavirus zich daar verspreidde en de stad in een totale lockdown ging. 'Het was echt een achtbaan, je zat echt in het epicentrum van waar het gebeurde'. Maar nu is het juist in China veel beter te doen dan in Europa, zegt Eigenraam.

Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben het voorstel waarin bijna elke Amerikaan een cheque krijgt van 2000 dollar, verworpen. Dit is opvallend, want Trump wilde juist wel dat de doorsnee Amerikaan deze coronacheque kreeg. Nu krijgen de Amerikanen een cheque van 600 dollar.

De gitzwarte wolken van de coronacrisis hangen niet alleen boven de ziekenhuizen, economisch zijn er ook grote zorgen. Het aantal bedrijven in acute geldproblemen is sinds de tweede lockdown namelijk verdubbeld: 27 procent heeft hiermee te maken. Dat melden ondernemingsvereniging ONL en Stichting MKB Financiering aan BNR, na een ondernemersenquête. En uit navraag van BNR bij Graydon blijkt dat het aantal financieel gezonde bedrijven afnam, terwijl het aantal zwakkere bedrijven steeg. Zo'n 60 procent staat er nu financieel zwak voor, zegt de kredietbeoordelaar.

Woensdag

Als er niets verandert belanden ziekenhuizen eind januari in het scenario code zwart. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 'Dan moeten artsen echt keuzes maken over leven en dood, die scenario's worden gemaakt.'

In het Verenigd Koninkrijk is het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca goedgekeurd. Dat is het tweede vaccin dat de Britten kunnen gebruiken. Voordeel van dat vaccin is dat het veel makkelijker is op te slaan en te vervoeren, en dat het goedkoper is dan het Pfizer-vaccin.

Als er niets verandert, dan belanden ziekenhuizen eind januari in het scenario code zwart. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 'Dan moeten artsen echt keuzes maken over leven en dood, die scenario's worden gemaakt.'

Het aantal coronabesmettingen loopt opnieuw op. Het RIVM meldt dat er tussen dinsdag-en woensdagmorgen 9504 positieve tests geregistreerd zijn. Gisteren en eergisteren waren dit er slechts rond de 7500. De daling van voorgaande dagen komt mogelijk doordat minder mensen zich in het Kerstweekend hebben laten testen. Er liggen nu 2714 comapatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er bijna 50 minder dan gisteren.

In Nederland zal de eerste vaccinatie tegen het coronavirus gezet worden in Veghel. In een voormalig distributiecentrum zal op 8 januari de eerste persoon in Nederland gevaccineerd worden met het goedgekeurde Pfizer-vaccin. Nederland is daarmee het laatste land in de EU dat dan begint met het vaccineren.

Steeds meer ziekenhuizen kunnen kritische zorg niet meer leveren. Het gaat om tientallen ziekenhuizen die de 'kritisch planbare zorg' nu al niet meer verlenen. Daarbij gaat het om operaties en behandelingen die binnen zes weken al uitgevoerd moeten worden, zoals bij kanker. Dat blijkt uit meldingen die de ziekenhuizen doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die publiceert later woensdag de wekelijkse rapportage. Het aantal ziekenhuizen dat zich meldt met dit soort problemen is stijgende. Het was de bedoeling van het kabinet dat hooguit niet-spoedeisende planbare zorg zou worden stilgelegd wegens de stijgende druk op de ziekenhuizen en hun personeel door de coronacrisis. Het gaat om ingrepen die wel wat langer dan zes weken kunnen wachten, zoals heupoperaties. Dringender zorg moet doorgaan.

De Britse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca. Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk zijn al honderdduizenden mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech.

Voordelig bij dit nieuw goedgekeurde vaccin is dat distributie ervan een stuk eenvoudiger kan. Zo hoeft het vaccin niet op extreem lage temperaturen bewaard te worden, zoals bij het Pfizer-vaccin wel moet. Zo kan het middel laagdrempeliger worden gebruikt in bijvoorbeeld verpleeghuizen of huisartsenposten.

Er gaat misschien toch iets veranderen in de vaccinatiestrategie van het kabinet. Niet alleen personeel van verpleeghuizen, er wordt ook overwogen om thuiswonende ouderen te vaccineren. Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht. Daarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Die zouden er volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten. Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen.

Vandaag komt het Outbreak Management Team bij elkaar, onder andere om het te hebben over de Nederlandse gevallen van de Britse coronavariant. Bij in ieder geval elf mensen is deze variant in Nederland gevonden, maar het RIVM gaat er vanuit dat de variant bij veel meer mensen getroffen gaat worden.

Corona overspoelt ons land, maar één ziekte lijkt mysterieus vrijwel verdwenen: de griep. Op de griepradar van Griepalert.nl waren de afgelopen week maar zo'n 700 meldingen te zien, terwijl het griepseizoen normaal gesproken nu aangebroken is.

Dinsdag 29 december

Het aantal nieuwe coronameldingen is ten opzichte van vorige week met 15-duizend gedaald. Dat de besmettingscijfers door de lockdown omlaag gaan is logisch, zegt Marino van Zelst, data-analist bij het Red Team. 'De laatste twee dagen zien we echt relatief heel lage cijfers, dat komt waarschijnlijk doordat minder mensen zich tijdens Kerst hebben laten testen, dat is echt een Kersteffect.'

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week flink gedaald. Het RIVM meldt dat er afgelopen week 67.388 positieve coronatests zijn geregistreerd. Vorige week waren dat er nog 82.340. Volgens het RIVM is nog niet met zekerheid te zeggen of deze daling aan de nieuwe lockdown toe te schrijven is. Volgens de RIVM-experts kan het ook zijn dat de daling is veroorzaakt doordat minder mensen zich tijdens het weekend van Kerst hebben laten testen.

Het was voor musea op de korte termijn niet rendabel om open te blijven toen ze door de coronamaatregelen weer een handvol bezoekers mochten ontvangen. Toch is het goed dat de meeste musea ook toen open bleven, ook als het op de korte termijn geld heeft kost. Dat zegt directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging.

Nederlanders zijn pessimistischer over elkaar en over de economie geworden sinds de coronacrisis, maar het vertrouwen in de politiek is groter dan vóór de coronacrisis. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat een enquête hield in januari, april, juli en oktober van dit jaar.

Reizigers die vanuit een buitenlands risicogebied naar Nederland komen, moeten vanaf vandaag een negatieve PCR-coronatest laten zien bij de grenscontrole. Wie de kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt, ziet echter dat bijna elk land op de wereld nu een risicogebied is. Dat betekent eigenlijk iedereen een negatieve PCR-test moet kunnen laten zien.

Het coronavirus heeft tot een oversterfte geleid. Volgens hoofd-socioloog Tanja Traag van het CBS bedroeg de oversterfte tijdens de eerste golf van de coronapandemie in Nederland naar schatting bijna 9.000. De oversterfte tijdens de eerste dertien weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 51) bedroeg 6.100. Ook in week 33 en 34 was er oversterfte, vanwege een hittegolf.

Maandag 28 december

Tussen zondagochtend en vanochtend 10:00 zijn er 7453 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Dat is een flinke afname, want gisteren werden nog meer dan 9000 positieve tests gemeld en zaterdag registreerden de GGD's nog bijna 10.000 positieve coronatests.

Het Outbreak Management Team zal woensdag bij elkaar komen, meldt het ministerie van VWS, onder meer vanwege de 11 gevallen van de Britse virusvariant in Nederland.

De Britse variant van het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 11 personen in Nederland. Dat meldt het RIVM. Het is aangetroffen bij vijf personen in de regio Amsterdam, bij vijf personen in de regio Rotterdam en bij één persoon in de regio Nijmegen.

Zondag 27 december

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 9108 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is minder dan het etmaal ervoor.

Een dag eerder werd gemeld dat tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 9880 positieve coronatests waren binnengekomen. Dat blijken er na correctie nu 9867.

Tsjechië is zondag begonnen met het vaccineren van haar inwoners tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis was de eerste die het vaccin van Pfizer en BioNTech kreeg toegediend in het Centraal Militair Hospitaal in Praag, net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad Brno begonnen zijn met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen. Een groot aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. In Duitsland, Hongarije en Slowakije werden zaterdag al de eerste vaccins toegediend. Nederland volgt vanaf 8 januari.

In Duitsland is voor het eerst iemand ingeënt tegen het coronavirus. De 101 jaar oude Edith Kwoizalla uit Halberstadt kreeg zaterdag, op tweede kerstdag, het vaccin toegediend. Dat is een dag eerder dan het geplande begin van de vaccinatie in Duitsland, meldt Bild, de grootste krant van het land.

Het nieuwe aantal besmettingen dat deze zaterdag gemeld is door het RIVM is 9880. Dat aantal is flink lager dan het wekelijks gemiddelde, dat op ongeveer 11000 staat. Er wordt vermoed dat de daling deels te maken heeft met eerste Kerstdag, maar over dat werkelijk zo is, is nog niet duidelijk. Donderdag en vrijdag werden er op beide dagen nog ongeveer 11500 nieuwe besmettingen gemeld.

Het zal nog jaren duren totdat Schiphol weer kan bedrijven op het oude niveau, zo voorspelt Dick Benschop, topman van Schiphol in een interview met Het Parool. 'De vaccins komen er nu echt aan, dat zullen we in de luchtvaart vanaf het tweede kwartaal van 2021 gaan merken. Maar dat betekent niet dat alles meteen terug is bij het oude.'

De eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdagochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.

Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari.

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7