Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

Het is dag 396 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 396 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (ANP / EPA)

Adviseur Zelenski noemt Belarus nucleaire gevangene van Rusland

Een topadviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelenski zegt dat Belarus een nucleaire gevangene is geworden van Rusland nu Rusland kernwapens in Belarus wil stallen. Rusland maakte deze beslissing zaterdag bekend nadat de presidenten van beide landen tot een overeenkomst waren gekomen.

'Deze beslissing zal Belarus enorm destabiliseren', aldus adviseur Oleksiy Danilov. De VS zeiden zaterdag geen noodzaak te zien om hun eigen nucleaire strategie te wijzigen, omdat Rusland geen voorbereidingen treft voor gebruik van een kernwapen.

Met de afspraak tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de nieuwe landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.

Zaterdag 25 maart

VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

Het ministerie zegt de situatie in de gaten te houden en geen reden te zien om de nucleaire strategie van de VS aan te passen. "We blijven ons inzetten voor de collectieve verdediging van het NAVO-bondgenootschap", aldus Defensie. Belarus, waar Rusland de belangrijkste bondgenoot van is, grenst aan de NAVO-lidstaten Polen, Litouwen en Letland.

Met de nieuwe afspraak tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de nieuwe landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.

Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

Volgens Poetin is de nieuwe faciliteit in Belarus op 1 juli klaar en kunnen de wapens dan worden verplaatst. De Russische leider wijst er wel op dat die niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.

Rusland schendt met de verplaatsen het nucleaire non-proliferatieverdrag niet, claimt Poetin, omdat ook de Verenigde Staten nucleaire wapens stationeren bij Europese bondgenoten.

Loekasjenko is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen.