Netherlands
This article was added by the user Emilia Thomas. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Tsjechië heeft finale Songfestival afgetrapt met Lights Off

Welkom in het liveblog van de finale van het Eurovisie Songfestival, dat te zien is op NPO1. S10 heeft dinsdag een plek in de finale bemachtigd en treedt rond 22.02 uur als elfde aan, tussen Spanje en Oekraïne. Mijn naam is Danja Koeleman en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de liveshow in Turijn.

Zwitserland begint steeds prachtig, maar Marius Bear doet dan iets en raakt hij het kwijt. Zo gek #ESC2022 #Eurovision

Zijn debuutalbum Not Loud Enough wist de top 20 van populairste albums in Zwitserland te bereiken en hij won een Swiss Music Award als nieuw talent.

Marius Bear was eigenlijk van plan de bouw in te gaan, maar besloot in 2016 zich toch te gaan concentreren op muziek. Hij toerde als straatmuzikant en werd ontdekt door een Amerikaanse producer.

Hij bezingt in zijn nummer hoe jongens ook mogen huilen en emotie mogen laten zien.

Zwitserland werd in de eerste halve finale gezien als een van de verrassendere finalisten. Het land wordt vertegenwoordigd door zanger Marius Bear.

In Finland is de band altijd populair gebleven. Ze hopen nu met Jezebel, een nummer over een vrouw die precies doet waar zij zin in heeft, die wereldfaam weer aan te wakkeren.

Na First Day of My Life bleef het grote succes achterwege. Dat betekent niet dat de band minder is gaan doen: sinds die hits kwamen er nog vier albums uit.

The Rasmus kennen veel mensen nog wel: de band scoorde in 2003 een wereldwijde hit met het nummer In The Shadows en toerde destijds langs alle grote steden van Europa.

The Rasmus uit Finland mocht donderdag de tweede halve finale openen en staat nu ook alweer vroeg op het podium.

Dit klinkt als een groepje kassières die heel ongemotiveerd mededelen dat er morgen pas weer stokbrood is #esf22 #eurovision

Portugal doet sinds 1964 mee aan het Songfestival en won in 2017 voor het eerst met zanger Salvador Sobral.

Het was vorige week even de vraag of Maro wel live zou kunnen optreden, omdat een van haar achtergrondzangeressen positief testte op corona.

Het lied wordt deels in het Engels en deels in het Portugees uitgevoerd. Het woord Saudade verwijst naar een vorm van melancholie die karakteristiek is voor het Portugese volk.

De inzending uit Portugal, MARO, zorgde in de eerste halve finale voor een rustpuntje met haar nummer Saudade, Saudade.

I guess the dryers in Romania are SUPER POWERFUL. #Eurovision

Het zinnetje 'Hola mi bebebe, llamame llamame' zingt al weken door de hoofden van iedereen die het Songfestival op de voet volgt.

WRS heet eigenlijk Andrei-Ionut Ursu en startte zijn artistieke carrière als danser. Hij zat even in een boyband en besloot al snel solo te gaan.

Nog nooit heeft een nummer vanaf de tweede startpositie, ook wel the death slot genoemd, het Songfestival gewonnen.

WRS uit Roemenië was volgens de bookmakers een verrassende finalist. Zijn startpositie in de finale belooft echter niet veel goeds voor zijn resultaat vanavond.

Hoe het Songfestival ook afloopt voor de driekoppige muziekgroep: zij gaan op tournee door Europa.

Zangeres Dominika is afkomstig uit Tsjechië en haar twee bandleden komen uit Noorwegen. Ze kennen elkaar van het Leeds College of Music.

Een mix van electro-pop en een beetje indie: zo wordt de muziek van We Are Domi samengevat.

De Tsjechische band We Are Domi sloot de tweede halve finale af en mag nu meteen weer het podium op om de finale te openen met hun nummer Lights Off.

De helft van de punten van de finale zijn vrijdagavond al uitgedeeld. Toen stemde de jury. De andere helft komt vanavond van de mensen thuis. Op elk land mag worden gestemd, behalve op het eigen land. Ook landen die al uitgeschakeld zijn mogen meestemmen.

Alessandro Cattelan is in Italië bekend als presentator van onder meer X Factor, waar Maneskin enkele jaren geleden aan meedeed.
Mika, bekend van hits als Grace Kelly en Relax, Take It Easy, is Brits-Libanees, maar woont al jaren in Italië waar hij grote populariteit geniet. Later vanavond brengt hij ook een medley van zijn hits ten gehore.

Raven van Dorst heeft al een favoriet uitgekozen.

Tijdens de vlaggenparade laten alle artiesten zich even kort zien, samen met de vlag van hun land. Tsjechië mag de spits afbijten.

Zo knap, Laura Pausini klinkt al drie keer precies hetzelfde. En de eerste repetitie haar stand-in ook al. #ESF22 #Eurovision

De show wordt gepresenteerd door Mika, Laura Pausini en Alessandro Cattelan.

Voordat de vlaggenparade begint wordt de show geopend met een optreden van zangeres Laura Pausini, die het Songfestival ook presenteert. Ze zingt tijdens de opening van de finale een medley van nummers, waaronder haar hit La Solitudine.

Van de 25 liedjes zullen er 11 niet in het Engels zijn.

Maneskin won het Songfestival vorig jaar en heeft de organisatie naar Italië gehaald. De band zal later vanavond optreden met hun nieuwe single Supermodel.

De show begint! Hij wordt weer geopend met de vlaggenparade die enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. Alle artiesten en landen worden hierin voorgesteld.

Radio-dj Frank van der Lende kan niet wachten tot de uitzending begint.

Het Songfestival vindt dit jaar in Turijn plaats, bij PalaOlimpico waar in 2006 de Olympische Spelen plaatsvonden.

Volgens de bookmakers is de kans het grootst dat Oekraïne dit jaar de beker mee naar huis mag nemen. Ook Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje zijn kanshebbers. S10 staat op de tiende plek, net boven Moldavië en onder Noorwegen.

Voor wie S10 met De Diepte niet wil missen: de zangeres is als elfde aan de beurt, rond 22.02 uur.

Op NPO1 is de voorbeschouwing van het Eurovisie Songfestival bezig. Volgens Jan Smit wordt Servië de verrassing van de avond. In Corpore Sano van zangeres Konstrakta lijkt inderdaad steeds populairder te worden op onder meer de streamingdiensten.

Het commentaar tijdens de finale wordt wederom verzorgd door Jan Smit en Cornald Maas. Verslaggever Lara Zevenberg sprak de heren, die rekenen op een top 10-plek voor S10.

39

Jan Smit en Cornald Maas: 'Top tien voor S10 zou fantastisch zijn'
Naast de optredens van de 25 artiesten wordt er ook een hoop spektakel verwacht in de vorm van andere shows. Zo betreedt rond 23.30 uur Maneskin het podium, de winnaars van vorig jaar. De band zorgde gisteren en vandaag voor teleurstelling toen ze bij de repetities verstek lieten gaan. De fans moesten het doen met stand-ins, maar de organisatie zegt dat de Italianen vanavond wel echt acte de presence geven.