Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Russen bombarderen Kiev, IAEA verhoogt aanwezigheid

Het is dag 325 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.
Het is dag 325 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog. (EPA)

Raketaanval gericht op infrastructuur in Kiev

Kiev is zaterdagochtend getroffen door een Russische raketaanval die vooral gericht leek op belangrijke infrastructuur in de Oekraïense hoofdstad. Volgens de burgemeester van Kiev zijn er geen slachtoffers gevallen en zijn de raketten neergekomen in gebieden waar niemand woont. Onder meer de wijk Dniprovski zou zijn getroffen.

Burgemeester Vitali Klitsjko roept inwoners van Kiev op om in de schuilkelders te blijven. "De details van de aanval worden nagegaan", aldus een medewerker van president Zelenski.

Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat er meerdere explosies te horen waren voor het luchtalarm afging in Kiev. Meer details over de aanval zijn nog niet bekend, volgens de autoriteiten.

Kiev is regelmatig doelwit van Russische raketaanvallen sinds Rusland Oekraïne in februari van 2022 binnenviel. Sinds oktober richten de Russische aanvallen zich steeds vaker op belangrijke infrastructuur, zoals energiebedrijven.

Twee gouverneurs in Oekraïne denken dat Rusland nog meer luchtaanvallen gaat uitvoeren zaterdag. Volgens Vitali Kim, gouverneur van de regio Mikolajiv, zijn er zeventien Russische bommenwerpers opgestegen. Gouverneur van de regio Cherkasi, Igor Taburets, vermoedt dat Rusland ook nog meer raketaanvallen gaat uitvoeren. Hij roept mensen op in schuilkelders te blijven.

Rusland zet tien schepen uit de Zwarte Zee in

Volgens het Britse ministerie van Defensie is de inzet van tien Russische schepen, gelegen in de Zwarte Zee, mogelijk gerelateerd aan een specifieke bedreiging van de Russische basis in Novorossiysk.

In de meest recente inlichtingenupdate stelde het ministerie dat het 'onwaarschijnlijk is' dat de inzet van de schepen een voorbode is voor het - voor Rusland ongebruikelijke - afvuren van maritieme kruisraketten.

Volgens de Britten blijven de Russische schepen met name op hun plek liggen in verband met 'dreigingen uit Oekraïne', en dat de prioriteit bij troepenbescherming ligt in plaats van offensieven of patrouilles.

IAEA verhoogt aanwezigheid Oekraïense kerncentrales

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties kondigde gisteren aan dat de aanwezigheid van IAEA-medewerkers wordt opgeschroefd in Oekraïne, om zo het risico op een nucleair ongeval te voorkomen. Dat meldt AFP.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap zei dat er bijna sprake is van een permanente aanwezigheid op alle kerncentrales van Oekraïne - inclusief Tsjernobyl, dat al sinds de ramp in 1986 gesloten is.

IAEA-baas Rafael Grossi bezoekt de faciliteiten volgende week om de operatie op gang te helpen, zo luidt een verklaring. 'We moeten er alles aan doen om het gevaar van een nucleaire ramp te voorkomen', zei hij.

Als de IAEA het plan doorzet, zou er sprake zijn van een exponentiële stijging van IAEA-activiteit in Oekraïne. Momenteel heeft de waakhond alleen bij de kerncentrale van Zaporizja - die in handen is van de Russen - een permanente basis. Verwacht wordt dat er in totaal 12 nieuwe medewerkers worden ingevlogen.