Netherlands

Liveblog | Reacties op tweede wereldtitel Nuis op 1.500 meter

Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Robbert van der Linde en ik houd je op de hoogte van de laatste dag van het WK afstanden in Salt Lake City.
Nuis troeft Krol nipt af op 1.500 meter
Kjeld Nuis pakt in Salt Lake City zijn tweede wereldtitel op de 1.500 meter. De regerend olympisch kampioen is nipt sneller dan titelverdediger Thomas Krol (1.41,66 om 1.41,73), die zich tevreden moet stellen met zilver. Joey Mantia pakt het brons, Patrick Roest eindigt ondanks een valpartij van zijn tegenstander Takuro Oda nog als gedeeld tiende.

Kjeld Nuis is wereldkampioen! Hij houdt op de streep precies zeven honderdsten over op Thomas Krol en onttroont zijn ploeggenoot als wereldkampioen.

Nuis kan achter Ning aankruipen op de kruising! Een meevaller voor de olympisch kampioen, die een fractie sneller is dan Krol.

Nuis opent met 23,38 langzamer dan Krol.

Kjeld Nuis en Zhongyan Ning zijn de enigen die Thomas Krol van zijn tweede wereldtitel kunnen afhouden.

Krol laat zien een absolute specialist te zijn en snelt naar 1.41,73. Dat is sowieso goed voor een medaille, maar welke kleur wordt het? Het wereldrecord is ver buiten bereik, maar dat is geen verrassing gezien de omstandigheden.

Het ijs is niet beschadigd door de valpartij van Oda, dus kan Thomas Krol gewoon aan de start verschijnen. Hij gaat op jacht naar titelprolongatie, maar weet ook dat Kjeld Nuis nog na hem mag rijden. Krol moet dus een dijk van een tijd neerzetten. Hij rijdt tegen de Zuid-Koreaanse recordhouder Kim Seok-min.

Roest finisht met een erg vlak schema in 1.43,62. De vraag is echter wat er was gebeurd als Oda niet onderuit was gegaan en Roest had gehinderd. De Nederlander zal wel opnieuw mogen rijden, maar de vraag is of hij dat gaat doen.

Valpartij! Oda stapt in een bocht op een blokje en gaat tegen de vlakte en hindert daarbij Roest. De Nederlander rijdt wel door, maar zal waarschijnlijk opnieuw mogen rijden.

Oda opent veel sneller dan Roest. De Nederlander opent met 24,27 heel voorzichtig, maar moet het ook niet van de start hebben.

De tijd van Mantia (1.42,16) is nog altijd de beste, met nog drie ritten te gaan. Patrick Roest is de eerste Nederlander die een gooi mag gaan doen naar de wereldtitel. Dan moet hij wel een dik PR rijden, want dat staat nu op 1.42,56. Hij komt nu op het ijs voor zijn rit tegen Takuro Oda, die zijn Japanse record wil terugpakken van de huidige nummer drie Seitaro Ichinohe.

Het volledige podium van de 1.500 meter bij de vrouwen. Wereldkampioen Wüst wordt geflankeerd door de Russinen Evgeniia Lalenkova (zilver) en Elizaveta Kazelina (brons).
Een brede lach bij Ireen Wüst nadat ze haar gouden medaille in ontvangst heeft mogen nemen.

Yuskov laat de klok stoppen op 1.42,34 en dat is een behoorlijk teleurstelling. Hij is bijvoorbeeld niet sneller dan Joey Mantia, die nog altijd aan de leiding gaat. De Rus zit ruim een seconde boven zijn persoonlijke record en is niet meer de Yuskov die ooit wereldkampioen werd op deze afstand.

Denis Yuskov komt aan de start. De Rus is een gevaarlijke klant, dus Krol, Nuis en Roest zullen het bord wel even in de gaten houden.

Met Masaya Yamada en Joey Mantia rijden twee outsiders tegen elkaar. De Amerikaan wint het onderlinge duel en komt met een vlak schema tot 1.42,16, de snelste tijd tot nu toe. Beide mannen rijden ook nog eens een persoonlijk record, kunnen de Nederlanders dat zometeen ook? In het geval van Nuis zou dat een wereldrecord betekenen.

Sverre Lunde Pedersen stelt teleur met 1.43,62. Daarmee gaat de Noor zijn zilveren medaille van vorig jaar bij lange na niet verbeteren of zelfs maar evenaren, want hij staat nu al tweede.

Inmiddels is de 1.500 meter voor mannen onderweg. Seitaro Ichinohe heeft met 1.42,36 de snelste tijd tot nu toe. Daar zullen de toppers geen jeuk van krijgen, die kijken wellicht naar de magische grens van 1.40.

Voor Patrick Roest is de 1.500 meter de laatste kans op een medaille op dit WK. Op de 5.000 meter en 10.000 meter miste hij het podium en op de ploegachtervolging kwam hij niet in actie.
De Nederlanders komen in de laatste drie ritten ten ijs. Roest rijdt in de tiende rit tegen Takuro Oda, Krol is daarna gekoppeld aan Kim Seok-min en Nuis sluit het bal af tegen Zhongyan Ning. De concurrentie lijkt vooral te komen van Sverre Lunde Pedersen (vorig jaar zilver) en Denis Yuskov (vorig jaar brons).
We gaan door naar de 1.500 meter voor mannen. Thomas Krol verdedigt daar zijn titel, nadat hij vorig jaar in Inzell oppermachtig naar het goud reed. Met wereldrecordhouder Kjeld Nuis en Patrick Roest heeft Nederland nog twee uitgesproken specialisten en dus kanshebbers op het goud aan de start staan.
Ireen Wüst juicht na het behalen van de wereldtitel.
De andere Nederlandse vrouwen presteren naar behoren op de 1.500 meter. Melissa Wijfje eindigt als vijfde en verbetert haar persoonlijke record tot 1.51,78. Joy Beune rijdt geen PR maar haalt wel de top tien. Ze wordt tiende in 1.53,11.
Opgeluchte Wüst: 'Jammer dat omstandigheden niet ideaal waren'
"Ik heb zo naar deze dag toegeleefd en heb mezelf zo veel druk opgelegd. Dat het dan lukt, is een enorme ontlading", aldus een dolblije Ireen Wüst bij de NOS na haar wereldtitel op de 1.500 meter. De vijfvoudig wereldkampioen baalt wel een beetje dat de omstandigheden niet ideaal waren voor een wereldrecord. "Voor een wereldrecord moet alles kloppen. Vanaf de start voelde elke klap goed, maar het werd al gauw zwaar. Vorig jaar waren de omstandigheden bizar goed, dit jaar helaas niet. Het maakt niks uit, want uiteindelijk tellen titels, maar het was wel mooi geweest. Ik heb mijn wereldtitel geprolongeerd, daar ga ik van genieten."

"Ik heb zo naar deze dag toegeleefd en heb mezelf zo veel druk opgelegd. Dat het dan lukt, is een enorme ontlading", aldus een dolblije Ireen Wüst bij de NOS. De vijfvoudig wereldkampioen baalt wel een beetje dat de omstandigheden niet ideaal waren voor een wereldrecord. "Voor een wereldrecord moet alles kloppen. Vanaf de start voelde elke klap goed, maar het werd al gauw zwaar. Vorig jaar waren de omstandigheden bizar goed, dit jaar helaas niet. Het maakt niks uit, want uiteindelijk tellen titels, maar het was wel mooi geweest. Ik heb mijn wereldtitel geprolongeerd, daar ga ik van genieten."

Vijfde wereldtitel Wüst op 1.500 meter
Ireen Wüst is in Salt Lake City voor de vijfde keer wereldkampioen geworden op de 1.500 meter. De 33-jarige Brabantse is in de Utah Olympic Oval de enige die onder de 1.51 duikt: 1.50,92. Het is geen wereldrecord en ook geen nationaal record, maar wel genoeg voor de winst. Evgeniia Lalenkova rijdt in het kielzog van Wüst naar het zilver (1.51,13), Elizaveta Kazelina pakt met 1.51,41 het brons.

Wüst pakt de wereldtitel! Kazelina komt nog heel dichtbij, maar gaat in de laatste ronde toch ten onder en moet genoegen nemen met brons, nog achter haar landgenoot Evgeniia Lalenkova.

Nog één rit, met daarin Melissa Wijfje. Ze schaatst tegen Elizaveta Kazelina, kunnen zij nog roet in het eten gooien voor Wüst?

Brittany Bowe en Yekaterina Shikhova komen niet aan de tijd van Wüst, die daarmee verzekerd is van een medaille. De Russische wint het onderlinge duel met 1.52,07 en is voorlopig vierde, de Amerikaanse stelt met zwaar teleur met 1.54,20 en staat nu al twaalfde.

Brittany Bowe komt aan de start. De Amerikaanse won vorig jaar brons en was ook een tijdje wereldrecordhouder.

Wüst klokt geen wereldrecord en ook geen nationaal record, maar rijdt met 1.50,92 wel haar tweede tijd ooit en gaat aan de leiding. Haar tegenstandster Evgeniia Lalenkova blijft heel dicht in de buurt en glijdt naar 1.51,13.

De eerste ronde is met 27,2 ook prima van Wüst!

De opening van Wüst is met 25,07 uitstekend, ze ligt een fractie onder haar eigen nationale record.

Daar is Wüst! Deze dag staat al maanden met rood omcirkeld in haar agenda, nu moet het gebeuren. Gaat ze voor haar vijfde wereldtitel en misschien zelfs een wereldrecord?

Nao Kodaira bewijst dat ze beter uit de voeten kan op het kortere werk. Ze gaat snel van start, maar moet het bekopen in de laatste rondes en klokt uiteindelijk 1.52,82. Dat is een dik persoonlijk record, maar ze zal er geen medaille mee winnen. Haar tegenstander Natalia Czerwonka rijdt met 1.53,56 een Pools record.

Takagi komt tot 1.51,58. Daarmee is ze wel de snelste tot nu toe, maar ze blijft ver verwijderd van haar eigen wereldrecord. Dit is geen onmogelijke tijd voor Wüst. Ook Blondin (1.52,43) rijdt sneller dan Beune, die inmiddels van het podium is gevallen en vierde staat.

Takagi opent in 25,1 en laat het volgen door een ronde 27,6. Dat is beduidend langzamer dan tijdens haar wereldrecord.

De tweede keer zijn Takagi en haar tegenstandster Ivanie Blondin wel goed weg.

Een valse start voor Takagi! Kan de Japanse omgaan met de druk?

Het is de beurt aan Miho Takagi, houdster van het wereldrecord (1.49,83) en vorig jaar winnaar van het zilver. Hoe hoog legt zij de lat voor de concurrentie?

Nana Takagi geeft haar jongere zus Miho het goede voorbeeld. De Japanse rijdt met 1.52,72 sneller dan Beune en is anderhalve seconde sneller dan ze ooit was. Zo'n verbetering zal er voor Miho Takagi niet inzitten vandaag, of er moet iets heel geks gebeuren.

Na vijf ritten leidt Joy Beune nog altijd met 1.53,11. Roxanne Dufter blijft met 1.53,96 nog het dichtst in de buurt, maar de grote namen zullen er niet van schrikken. Opvallend is wel dat van de tien vrouwen die er tijd nu toe hebben gereden, er acht hun persoonlijke toptijden hebben verbeterd. Het regent dus voorlopig persoonlijke records in Salt Lake City.

Na drie ritten hebben al vijf vrouwen hun persoonlijk record verbeterd. De enige die dat niet deed, is leidster Joy Beune, maar haar persoonlijke toptijd staat dan ook een stuk scherper. Het geeft wel aan dat het mogelijk is om sneller dan ooit te rijden, dus wellicht motiveert dit bijvoorbeeld Ireen Wüst.

Karolina Bosiek en Abigail McCluskey komen niet aan de tijd van Beune. De Poolse (1.55,01) wint het nipt van de Canadese (1.55,19), maar zit bijna twee seconden achter de Nederlandse. Het zijn dan ook, met alle respect, de mindere godinnen die in de eerste ritten op het ijs komen.

De 1.500 meter voor vrouwen is begonnen! Joy Beune bijt in de eerste rit het spits af tegen de Chinese Qi Yin. De Nederlandse wint het onderlinge duel en komt tot 1.53,10. Dat is geen persoonlijk record, want dat staat op 1.52,78. Daar zal Beune niet tevreden mee zijn.

Ireen Wüst lijkt er stoute plannen op na te houden vandaag en zint op een wereldrecord. "Het zit in mijn hoofd, maar ik denk vooral aan winnen", glimlacht de regerend wereldkampioen tegen de NOS. "Ik heb er zin in, ik mag eindelijk los. Gisteren (Wüst werd vierde op de 1.000 meter, red.) baalde ik, want er had meer ingezeten. Maar ik ben goed op het moment dat ik goed moet zijn."

Dit was vorig jaar het podium op de 1.500 meter op de WK afstanden. Ireen Wüst troefde in Inzell Miho Takagi (zilver) en Brittany Bowe (brons) af en pakte haar vierde wereldtitel op de metrische mijl. De drie behoren ook vandaag tot de grote kanshebbers op eremetaal.