Netherlands

Liveblog | Reacties na wereldtitel Wüst op 1.500 meter

Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Robbert van der Linde en ik houd je op de hoogte van de laatste dag van het WK afstanden in Salt Lake City.

Wüst pakt de wereldtitel!

Nog één rit, met daarin Melissa Wijfje. Ze schaatst tegen Elizaveta Kazelina, kunnen zij nog roet in het eten gooien voor Wüst?

Brittany Bowe en Yekaterina Shikhova komen niet aan de tijd van Wüst, die daarmee verzekerd is van een medaille. De Russische wint het onderlinge duel met 1.52,07 en is voorlopig vierde, de Amerikaanse stelt met zwaar teleur met 1.54,20 en staat nu al twaalfde.

Brittany Bowe komt aan de start. De Amerikaanse won vorig jaar brons en was ook een tijdje wereldrecordhouder.

Wüst klokt geen wereldrecord en ook geen nationaal record, maar rijdt met 1.50,92 wel haar tweede tijd ooit en gaat aan de leiding. Haar tegenstandster Evgeniia Lalenkova blijft heel dicht in de buurt en glijdt naar 1.51,13.

De eerste ronde is met 27,2 ook prima van Wüst!

De opening van Wüst is met 25,07 uitstekend, ze ligt een fractie onder haar eigen nationale record.

Daar is Wüst! Deze dag staat al maanden met rood omcirkeld in haar agenda, nu moet het gebeuren. Gaat ze voor haar vijfde wereldtitel en misschien zelfs een wereldrecord?

Nao Kodaira bewijst dat ze beter uit de voeten kan op het kortere werk. Ze gaat snel van start, maar moet het bekopen in de laatste rondes en klokt uiteindelijk 1.52,82 . Dat is een dik persoonlijk record, maar ze zal er geen medaille mee winnen. Haar tegenstander Natalia Czerwonka rijdt met 1.53,56 een Pools record.

Takagi komt tot 1.51,58. Daarmee is ze wel de snelste tot nu toe, maar ze blijft ver verwijderd van haar eigen wereldrecord. Dit is geen onmogelijke tijd voor Wüst. Ook Blondin (1.52,43) rijdt sneller dan Beune, die inmiddels van het podium is gevallen en vierde staat.

Takagi opent in 25,1 en laat het volgen door een ronde 27,6. Dat is beduidend langzamer dan tijdens haar wereldrecord.

De tweede keer zijn Takagi en haar tegenstandster Ivanie Blondin wel goed weg.

Een valse start voor Takagi! Kan de Japanse omgaan met de druk?

Het is de beurt aan Miho Takagi, houdster van het wereldrecord (1.49,83) en vorig jaar winnaar van het zilver. Hoe hoog legt zij de lat voor de concurrentie?

Nana Takagi geeft haar jongere zus Miho het goede voorbeeld. De Japanse rijdt met 1.52,72 sneller dan Beune en is anderhalve seconde sneller dan ze ooit was. Zo'n verbetering zal er voor Miho Takagi niet inzitten vandaag, of er moet iets heel geks gebeuren.

Na vijf ritten leidt Joy Beune nog altijd met 1.53,11. Roxanne Dufter blijft met 1.53,96 nog het dichtst in de buurt, maar de grote namen zullen er niet van schrikken. Opvallend is wel dat van de tien vrouwen die er tijd nu toe hebben gereden, er acht hun persoonlijke toptijden hebben verbeterd. Het regent dus voorlopig persoonlijke records in Salt Lake City.

Na drie ritten hebben al vijf vrouwen hun persoonlijk record verbeterd. De enige die dat niet deed, is leidster Joy Beune, maar haar persoonlijke toptijd staat dan ook een stuk scherper. Het geeft wel aan dat het mogelijk is om sneller dan ooit te rijden, dus wellicht motiveert dit bijvoorbeeld Ireen Wüst.

Karolina Bosiek en Abigail McCluskey komen niet aan de tijd van Beune. De Poolse (1.55,01) wint het nipt van de Canadese (1.55,19), maar zit bijna twee seconden achter de Nederlandse. Het zijn dan ook, met alle respect, de mindere godinnen die in de eerste ritten op het ijs komen.

De 1.500 meter voor vrouwen is begonnen! Joy Beune bijt in de eerste rit het spits af tegen de Chinese Qi Yin. De Nederlandse wint het onderlinge duel en komt tot 1.53,10. Dat is geen persoonlijk record, want dat staat op 1.52,78. Daar zal Beune niet tevreden mee zijn.

Ireen Wüst lijkt er stoute plannen op na te houden vandaag en zint op een wereldrecord. "Het zit in mijn hoofd, maar ik denk vooral aan winnen", glimlacht de regerend wereldkampioen tegen de NOS. "Ik heb er zin in, ik mag eindelijk los. Gisteren (Wüst werd vierde op de 1.000 meter, red.) baalde ik, want er had meer ingezeten. Maar ik ben goed op het moment dat ik goed moet zijn."

Dit was vorig jaar het podium op de 1.500 meter op de WK afstanden. Ireen Wüst troefde in Inzell Miho Takagi (zilver) en Brittany Bowe (brons) af en pakte haar vierde wereldtitel op de metrische mijl. De drie behoren ook vandaag tot de grote kanshebbers op eremetaal.
Het wereldrecord op de 1.500 meter voor vrouwen staat sinds 10 maart 2019 op naam van Miho Takagi. De Japanse reed toen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City 1.49,83 en werd daarmee de eerste (en tot nu toe enige) vrouw onder de 1.50. De omstandigheden lijken dit weekend niet ideaal te zijn, maar Ireen Wüst heeft bijvoorbeeld haar zinnen gezet op een wereldrecord, dus wie weet.
Over drie kwartier begint de laatste dag van de WK afstanden in Salt Lake City met de 1.500 meter voor vrouwen. Namens Nederland komen Joy Beune, Melissa Wijfje en regerend wereldkampioene Ireen Wüst op het ijs. Beune rijdt in de eerste rit tegen Qi Yin uit China, Wüst neemt het in de tiende rit op tegen Evgeniia Lalenkova en Wijfje komt in de slotrit uit tegen Elizaveta Kazelina.
Kramer benadrukt teambelang na wereldtitel achtervolging
Sven Kramer benadrukt dat Nederland voor de achtervolging een team van vier schaatsers heeft, hoewel er maar drie mogen rijden. "Dat is de kracht van deze ploeg, we hadden hier vandaag in elke opstelling een wereldrecord kunnen rijden. Natuurlijk is het dan zuur en moeilijk te accepteren voor degene die niet rijdt. Ik ben blij dat er een bondscoach is die de uiteindelijk beslissing daarover neemt."
Achtervolgers prijzen gewisselde Roest
Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries prijzen Patrick Roest na hun wereldtitel op de ploegenachtervolging. De wereldkampioen allround schikte zich na twee lastige dagen in Salt Lake City in een bijrol. "Helaas voor Patrick moesten we hem ruilen voor Marcel", zegt De Vries. "Alle respect voor hem, het teambelang ging even boven de individuele ambities. Dat vind ik supergoed."

Jutta Leerdam bezorgde Nederland gisteren eindelijk het eerste individuele goud op de WK afstanden in Salt Lake City. De echte kenners wisten dat zij heel hard kon schaatsen, maar zelfs Leerdam had nu al een wereldtitel nooit verwacht. Hoe haar overwinning tot stand kwam, vertellen NU.nl-verslaggevers Daan de Ridder en Bas Scharwachter.

Jutta Leerdam stunt met goud op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Ze was al Nederlands en Europees kampioen, maar daar is nu ook de mondiale titel bij gekomen. De sprintster kon na afloop van de race haar emoties niet onderdrukken.

Esmee Visser moest gisteren genoegen nemen met het brons op de 5.000 meter bij de WK afstanden. Het is ook voor haar nog niet helemaal duidelijk waardoor ze er zo doorheen zat.