Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Nu ook Britse tanks aangekomen in Oekraïne

Nu ook Britse tanks aangekomen in Oekraïne

De veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren zijn aangekomen in Oekraïne, meldt het ministerie van Defensie in Kiev. De tanks worden naar verwachting al in de lente ingezet. De Oekraïense minister van Defensie prees de Britse Challengers en noemde ze 'werken van militaire kunst'. Vanuit Londen liet de Britse regering weten dat Oekraïense bemanningen getraind zijn om de tanks te gebruiken in de frontlinie.

Eerder maandag werd bekend dat de Oekraïense strijdkrachten achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen hebben vanuit Duitsland, evenals veertig Duitse Marder-infanteriegevechtsvoertuigen en twee gepantserde bergingsvoertuigen

Dit is de stand van zaken op dag 398 van de oorlog

Volgens burgemeester Vitaliy Klitschko zijn er gisterenavond meerdere explosies gemeld in Kiev.

President Zelenski zei het hoofd van de IAEA, Rafael Grossi, dat de veiligheid van de nucleaire faciliteit in Zaporizhzhia niet kon worden gegarandeerd zolang de Russische troepen niet waren vertrokken.

Westerse bedrijven die hun Russische bedrijven verkopen en vertrekken worden geconfronteerd met een verplichte rechtstreekse donatie van 10 procent aan de regering, zo meldt de Financial Times na een uitspraak van de Russische commissie voor buitenlandse investeringen.

De VN-veiligheidsraad heeft gisteren een Russisch verzoek afgewezen om te onderzoeken wie de Nord Stream 2 pijpleiding heeft opgeblazen. Rusland, China en Brazilië stemden voor de motie om een onderzoek in te stellen, maar die werd verworpen omdat er in de raad van 15 landen niet genoeg negen stemmen voor waren.

De 18 Leopard 2 tanks die Duitsland had beloofd om Oekraïne te steunen, zijn volgens een rapport aan de Oekraïense grens overgedragen. Ongeveer 40 Marder infanteriegevechtsvoertuigen hebben Oekraïne ook bereikt, aldus Der Spiegel, die zich beroept op ongenoemde bronnen.

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Ruslan Stefanchuk, heeft Britse parlementariërs verteld dat Kiev bereid is zijn piloten te sturen om hen te trainen in het gebruik van westerse gevechtsvliegtuigen.

Oekraïense media hebben een uitgelekt telefoongesprek gepubliceerd tussen de prominente Russische muziekproducent Iosif Prigozjin en miljardair Farkhad Akhmedov, waarin de twee mannen verregaande kritiek uiten op de oorlog in Oekraïne en het Russische leiderschap. Als de audio echt is, biedt deze een zeldzaam inzicht in de stemming binnen de Russische elite.

Russische en Belarussische atleten moeten worden uitgesloten van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, tenzij Moskou zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat heeft Polen gezegd.

Het Hongaarse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om Finland toe te laten tot de NAVO, waardoor het een stap dichter bij een volwaardig lid van de alliantie komt. De Hongaarse wetgevers stemden 182 voor en 6 tegen, zonder onthoudingen. Turkije is de enige van de 30 NAVO-leden die de toetreding van Finland niet heeft geratificeerd.