Netherlands

Liveblog NK afstanden | Mannen beginnen aan 1.500 meter in Thialf

Goedemiddag en welkom in dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je dit weekend op de hoogte van alle ontwikkelingen op de NK afstanden in Thialf. 
Vorig seizoen sprong Thomas Krol een gat in de lucht van blijdschap. De 28-jarige schaatser won de 1.500 meter, terwijl Patrick Roest en Koen Verweij naast hem op het podium stonden.
De zamboni prepareert ondertussen het ijs voor de 1.500 meter van de mannen.
Op deze afbeelding zie je Femke Kok vorig jaar, nadat ze verraste met een derde plek op de 500 meter van de NK. Dit jaar staat ze na de eerste omloop op de eerste plek, maar ziet ze straks in de tweede omloop Jutta Leerdam met een kleine achterstand starten.

  1. Femke Kok 37,88
  2. Jutta Leerdam 38,18
  3. Marrit Fledderus 38,39
  4. Jorien ter Mors 38,64
  5. Dione Voskamp 38,79

Rit 9 - De Nederlands kampioene van vorig jaar komt 0.3 seconden te kort ten opzichte van de tijd van Femke de Kok. Deze tijd moet ze straks in de tweede rit dus goed zien te maken ten opzichte van haar concurrent.

Rit 8 - Femke Kok rijdt vanaf de eerste meters weg bij Ter Mors en behoudt deze voorsprong de gehele rit. Kok noteert met een tijd van 37,82 de nieuwe snelste tijd, terwijl we Ter Mors op plek 3 terugvinden.

Rit 7 - Een teleurstellende rit tussen De Neeling en Beuling. De twee schaatssters komen momenteel slechts op de zevende en twaalfde plek. Nu volgt een interessant duel tussen Ter Mors en Kok!

Rit 6 - Esmé Stollenga en Helga Drost komen niet bij de beslissende tijden in de buurt, maar nu begeven de favorieten zich richting de start. Nu eerst Sanneke de Neeling en Femke Beuling.

Rit 5 - Overigens rijden er vandaag enorm veel talentvolle schaatssters op de baan! Marrit Fledderus rijdt haar tweede persoonlijke record van dit seizoen en noteert de snelste tijd: 38,39 seconden.

Rit 4 - Isabelle van Elst duikt als eerste onder de 39 seconden. De 22-jarige noteert een tijd van 38,88.

Rit 3 - Marijke Groenewoud en Marit van Beijnum rijden beiden sneller dan Lugters. Groenewoud rijdt een persoonlijk record en is met 39,08 seconden de snelste.

Rit 2 - Naomi Verkerk en Naomi Weeland komen niet aan de tijd van Lugters, die met 39,38 seconden dus de snelste tijd in handen houdt.

Rit 1 - Dag twee in Thialf is officieel van start! We beginnen met een duel tussen twee jonge schaatssters, waarin de twintigjarige Maud Lugters met 39,38 sneller blijkt dan Isabel Grevelt.

Mocht u zich afvragen waarom de vrouwen later op de middag nog een tweede omloop schaatsen? De KNSB besloot in de zomer, na een jarenlange lobby van de sprinters, dat er voor het eerst sinds het seizoen 2015/2016 weer twee 500 meters worden gereden bij de nationale afstandskampioenschappen. Bij de WK afstanden en de Olympische Spelen is er voorlopig nog steeds maar één 500 meter.

Vorig jaar zag het podium er zo uit:

  1. Jutta Leerdam
  2. Letitia de Jong
  3. Femke Kok
Later op de middag staan ook deze twee mannen op het ijs voor de 1.500 meter. Gisteren bleek 'leerling' Patrick Roest te snel voor 'meester' Sven Kramer op de 5.000 meter. Vandaag op de kortere afstand moeten ze echter ook rekening houden met bijvoorbeeld Thomas Krol, die misschien wel de beste papieren heeft voor de overwinning op deze afstand.
De favorieten voor de eindoverwinning komen in de laatste drie ritten in actie. Jorien ter Mors, gisteren al de snelste op de 1.500 meter, komt in actie in rit 8. Daarin neemt ze het op tegen topfavoriet Femke Kok, vorig jaar verrassend derde op deze afstand. Een overzicht van de laatste drie ritten:
Het programma op deze tweede dag van de NK afstanden ziet er als volgt uit: 
Loting dag 2: Kok tegen Ter Mors
Topfavoriete Femke Kok schaatst vandaag tijdens de eerste 500 meter tegen Jorien Ter Mors, zo heeft de loting vanmorgen bepaald. Een rit later racet titelverdedigster Jutta Leerdam tegen Janine Smit, die de titel in 2018 voor zich opeiste. Op de 3.000 meter neemt Ireen Wüst het op tegen Joy Beune, terwijl Antoinette de Jong tegen Reina Anema rijdt. Bij de mannen is Thomas Krol na de afzeggingen van Kjeld Nuis en Koen Verweij de favoriet op de 1.500 meter. Hij schaatst tegen Jan Blokhuijsen.

Football news:

Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting
Deze miss zal alle mannen pijn doen: Molde speler miste van een halve meter en reed in de bar
Mikel Arteta: Ik ben erg blij met Pepe ' s wedstrijd tegen Molde. Arsenal speelde goed over het algemeen
Napoli spelers kwamen in t-shirts met Maradona ' s naam en nummer 10 voor de Europa League wedstrijd
Daniele Bonera: Milan is blij met het spel met Rijsel en betreurt het resultaat
Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona