Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Honderden doden door aardbeving Turkije en Syrië, Akkuyu kerncentrale intact

De aardbeving vond plaats om 4.17 uur lokale tijd, de Amerikaanse geologische dienst USGS zegt dat die op een diepte van 17,9 kilometer plaats had. Een kwartier later registreerde USGS een naschok met een kracht van 6,7. Er zijn 42 naschokken gevoeld.

Volg hier de laatste berichtgeving

Turkish Airlines komt met extra vluchten voor reddingsteams

Turkish Airlines bereidt extra vluchten voor om zoek- en reddingsteams naar de door de zware aardbeving getroffen regio in Turkije te sturen. Met de extra vluchten stelt de luchtvaartmaatschappij ook mensen in staat om dierbaren in het zuidoosten van het land te bezoeken, laat Turkish Airlines weten in een verklaring.

Mensen die een vlucht geboekt hebben naar de door de aardbeving getroffen gebieden kunnen deze kosteloos wijzigen of annuleren.

Turkse haven dicht na schade door aardbeving

De haven van de Turkse stad Iskenderun is maandag beschadigd geraakt bij de aardbeving in het zuidoosten van het land. Voorlopig blijft die dan ook dicht, melden Turkse autoriteiten. Andere havens in het land kunnen wel openblijven.

Groot hotel Malatya volledig verwoest

Een groot hotel in de Turkse stad Malatya is door de zware aardbeving van maandag volledig verwoest, berichten lokale media. Het Avsar Hotel stond op een van de drukste plekken in de stad. Veel panden in het centrum zijn ingestort. Malatya, 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum, is zwaar getroffen. Media melden ook een ingestort hotel 90 kilometer zuidelijker in Adiyaman. Er worden beelden van het hotel getoond en een foto van een meisjes-schoolvolleyteam dat er verbleef en waar niets meer van is vernomen.

De beelden van verwoesting komen uit talrijke plaatsen in een straal van zeker 200 kilometer rond het epicentrum bij Gaziantep. Maar zelfs in Diyarbakir, 280 kilometer van het epicentrum verwijderd, is een gebouw van acht verdiepingen volledig ingestort

'Mogelijk tienduizenden doden door aardbeving in Turkije'

De zware aardbeving in Turkije en Syrië kan aan mogelijk tienduizenden mensen het leven hebben gekost. Dat verwacht Rob Govers, geofysicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. 'Een beving als deze is, zeker in dit gebied, nog niet eerder voorgekomen.'

Turkse leger zet luchtcorridor op

De Turkse strijdkrachten hebben een luchtcorridor ingesteld om zoek- en reddingsteams in staat te stellen de zone te bereiken die is getroffen door de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, aldus het ministerie van Defensie van het land op maandag.

'We hebben onze vliegtuigen gemobiliseerd om medische teams, zoek- en reddingsteams en hun voertuigen naar het aardbevingsgebied te sturen', meldde Reuters.

Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo.
Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo. (ANP / AFP / Nayef Al-Aboud)

Geen schade kerncentrale

De aardbeving heeft geen schade aangericht aan de Akkuyu kerncentrale in aanbouw. Dat meldt het Russische persbureau op basis van berichtgeving door het Russische Rosatom.

Honderden doden

Associated Press meldt dat het Turkse agentschap voor rampen- en noodbeheer heeft gezegd dat in zeven Turkse provincies minstens 284 mensen zijn omgekomen. Volgens het agentschap zijn er 440 mensen gewond geraakt.

Het dodental in de door de regering gecontroleerde gebieden van Syrië steeg tot 237 en meer dan 630 gewonden, volgens de Syrische staatsmedia. Volgens de Witte Helmen kwamen minstens 120 mensen om in de gebieden die in handen zijn van de rebellen.

Bijna 900 gebouwen in de Turkse provincies Gaziantep en Kahramanmaras zijn verwoest, aldus vice-president Fuat Otkay. In de kuststad Iskanderoun aan de Middellandse Zee is een ziekenhuis ingestort, maar er waren nog geen slachtoffers bekend. 'Helaas hebben we tegelijkertijd ook te kampen met extreem zware weersomstandigheden', zei Oktay tegen verslaggevers. In veel van de getroffen gebieden vriest en sneeuwt het.

Sunak biedt hulp

De Britse premier Rishi Sunak heeft de eerdere boodschap van de minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, herhaald dat het Verenigd Koninkrijk bereid is hulp te bieden in de nasleep van de aardbeving die in Turkije en Syrië aan meer dan 500 mensen het leven heeft gekost.

Europese landen beloven hulp aan aardbevingsgebied

Verscheidene Europese landen zeggen hulp toe voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat Duitsland 'natuurlijk' hulp stuurt en zegt 'te rouwen met de nabestaanden'.

De Zweedse premier Ulf Kristersson brengt op Twitter zijn condoleances over aan de Turkse president Erdogan. Ook zegt hij dat Zweden klaarstaat om steun te leveren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zegt 'onmiddellijk' hulp te bieden aan de getroffen gebieden. Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel brengt zijn condoleances over en zegt dat 'de EU volledig solidair is'.

Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije.

Meer nieuws onder het twitterbericht

Turkse vluchtelingen veroorzaken verkeerschaos

In Turkije veroorzaakten mensen die de door de aardbeving getroffen gebieden probeerden te verlaten verkeersopstoppingen. Dat belemmert de inspanningen van de noodhulpteams om de getroffen gebieden te bereiken. Volgens Associated Press roepen autoriteiten de bewoners op niet de weg op te gaan, moskeeën in de regio zijn opengesteld als schuilplaats voor mensen die niet naar hun beschadigde huizen kunnen terugkeren.

In Diyarbakir vormen honderden reddingswerkers en burgers menselijke ketens over een berg van wrakstukken, waarbij gebroken stukken beton, huisraad en ander puin worden doorgegeven en gezocht wordt naar overlevenden. Overlevenden worden op brancards vastgebonden en naar een straat gebracht waar ze in een ambulance worden gezet.

Turkije legt olieterminal stil

De operaties in de Turkse olieterminal in Ceyhan zijn stilgelegd, aldus het scheepvaartagentschap Tribeca, dat eraan toevoegde dat er een spoedvergadering over de kwestie zal plaatsvinden. Reuters meldt dat Tribeca in een bericht heeft gezegd dat havens in het zuidoosten van Turkije door de beving zijn getroffen en dat er vertragingen in de operaties zijn gemeld.

De Turkse pijpleidingexploitant BOTAS zei dat er geen schade was aan de belangrijkste pijpleidingen.

Het Witte Huis heeft een verklaring afgegeven waarin staat dat de Amerikaanse president Joe Biden de federale regering heeft opgedragen Amerikaanse hulp voor te bereiden. De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei het volgende:

'De VS zijn diep bezorgd over de berichten over de verwoestende aardbeving van vandaag in Turkije en Syrië. We staan klaar om alle benodigde hulp te bieden. President Biden heeft USAID en andere federale overheidspartners opdracht gegeven de responsmogelijkheden van de VS te beoordelen om de zwaarst getroffenen te helpen. Wij zullen de situatie nauwlettend blijven volgen in overleg met de regering van Turkije.'

In de verklaring wordt met geen woord gerept over rechtstreekse samenwerking van de VS met de regering van Syrië. De VS hebben momenteel een breed scala aan economische sancties opgelegd aan Syrië en de Syrische president Bashar al-Assad.

Buitenlandse Zaken volgt situatie Turkije 'op de voet'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije 'op de voet'. In een bericht op Twitter roept het mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade.

De aardbeving met een kracht van 7.8 in het zuidoosten van Turkije heeft geleid tot een enorme verwoesting tot over de grens met Syrië. Honderden mensen zijn omgekomen en velen raakten gewond.

Russische bases Syrië niet geraakt

Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat zijn militaire faciliteiten niet zijn beschadigd door de zware aardbeving die het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië heeft getroffen, meldt Reuters.

Rusland, dat nauw verbonden is met de Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad, heeft een aanzienlijke militaire aanwezigheid in het land.

Italië trekt tsunamiwaarschuwing in

De Italiaanse autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing voor de zuidkust van het land ingetrokken. Dat meldt The Guardian.

De waarschuwing was verhoogd kort nadat de aardbeving het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië had getroffen. De Italiaanse Civiele Bescherming had mensen in de kustgebieden aangeraden naar hooggelegen gebieden te gaan.

230 doden in Syrië

Het dodental door de aardbeving in Syrië is opgelopen tot meer dan 230 doden en 600 gewonden, aldus een hoge gezondheidsfunctionaris tegen de staatsmedia.

In Turkije zijn meer dan 175 doden gemeld. Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben.

Zelenski: Oekraïne klaar om hulp te bieden

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft gezegd dat zijn land bereid is de nodige hulp te bieden aan het 'bevriende' Turkse volk in de nasleep van de aardbeving die het land eerder op maandag trof, meldt Reuters. Op Twitter zei Zelenski geschokt te zijn door het nieuws 'over de dood en verwonding van honderden mensen als gevolg van de aardbeving in Turkije. Wij betuigen onze deelneming aan de families van de slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel. Wij staan op dit moment dicht bij het vriendelijke Turkse volk, klaar om de nodige hulp te verlenen.'

Turkije stuurt 1000 reddingswerkers naar rampgebied

Bijna 1000 zoek- en reddingsvrijwilligers worden vanuit Istanboel ingezet in de getroffen aardbevingsgebieden in Turkije, aldus de gouverneur van Istanboel, Ali Yerlikaya. Dit komt nadat het Turkse agentschap voor rampenbeheer internationale steun had gevraagd om zijn zoek- en reddingsacties uit te breiden.

Witte Helmen roepen de noodtoestand uit in noordoosten van Syrië

De Witte Helmen hebben in een verklaring de noodtoestand uitgeroepen in het noordwesten van Syrië na de aardbeving. In de verklaring staat:

'De aardbeving heeft geleid tot honderden gewonden, tientallen doden en mensen die gestrand zijn in de winterkou. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder lage temperaturen en stormachtig weer, hebben de nijpende situatie nog verergerd.'

De groep doet een beroep op internationale humanitaire organisaties om snel in te grijpen en de getroffen bevolking met hulp te ondersteunen.

Minstens 111 doden in Syrië: ministerie van Volksgezondheid

In Aleppo, Hama en Lattakia zijn ten minste 111 mensen gedood en 516 gewond geraakt, aldus het Syrische ministerie van Volksgezondheid.

De situatie is zeer tragisch, tientallen gebouwen zijn ingestort in de stad Salqin, zei een lid van de reddingsorganisatie White Helmets in een videoclip op Twitter, verwijzend naar een stad op ongeveer 5 km van de Turkse grens. De reddingswerker in de clip, die een met puin bezaaide straat toonde, zei dat huizen 'totaal verwoest' waren.

Veel gebouwen in de regio hadden al schade opgelopen bij gevechten tijdens de bijna 12 jaar durende burgeroorlog in Syrië.

Berichtgeving gaat verder onder de video

Angst

Op straat in steden in het zuidoosten van Turkije en Syrië zijn mensen hun huizen ontvlucht om te schuilen in auto's, uit angst voor naschokken en meer ingestorte gebouwen. Reddingswerkers en bewoners zoeken nog steeds verwoed naar overlevenden onder het puin van ingestorte gebouwen in verschillende steden aan beide zijden van de grens.

In een door de beving getroffen Turkse stad trokken tientallen mensen brokken beton en verwrongen metaal weg. Mensen op straat schreeuwden naar anderen in een gedeeltelijk omgevallen flatgebouw, dat gevaarlijk overhelt. Inwoners van de stad Pazarcık zeiden te vrezen voor degenen die vastzitten onder omgevallen gebouwen. Nihat Altundağ zei dat de krachtige schokken van de aardbeving zijn familie wakker maakten.

Erdogan spreekt Turken toe

De Turkse president Tayyip Erdogan sprak vanochtend het Turkse volk toe via Twitter. Hij wenste de getroffenen sterkte en zei dat de rampenautoriteit AFAD de hulpdiensten coördineert en dat reddingswerkers op weg zijn naar het getroffen gebied. 'We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.'

Ten minste 10 steden in heel Turkije zijn zwaar getroffen, waaronder Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir en Kilis, volgens het Turkse agentschap voor rampen- en noodbeheer.

Volgens The Guardian is tot dusver grote schade gemeld tot diep in het gebied aan de Syrische kant van de grens, een gebied waar miljoenen mensen wonen die al ontheemd zijn door de oorlog in gebieden met een kwetsbare infrastructuur.