Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Honderden doden door aardbeving Turkije en Syrië

Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo.
Een meisje wacht op medische behandeling in Azaz in het noorden van de provincie Aleppo. (ANP / AFP / Nayef Al-Aboud)

De aardbeving vond plaats om 4.17 uur lokale tijd, de Amerikaanse geologische dienst USGS zegt dat die op een diepte van 17,9 kilometer plaats had. Een kwartier later registreerde USGS een naschok met een kracht van 6,7. Er zijn 42 naschokken gevoeld.

Volg hier de laatste berichtgeving

Buitenlandse Zaken volgt situatie Turkije 'op de voet'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije 'op de voet'. In een bericht op Twitter roept het mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade.

De aardbeving met een kracht van 7.8 in het zuidoosten van Turkije heeft geleid tot een enorme verwoesting tot over de grens met Syrië. Honderden mensen zijn omgekomen en velen raakten gewond.

Russische bases Syrië niet geraakt

Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat zijn militaire faciliteiten niet zijn beschadigd door de zware aardbeving die het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië heeft getroffen, meldt Reuters.

Rusland, dat nauw verbonden is met de Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad, heeft een aanzienlijke militaire aanwezigheid in het land.

Italië trekt tsunamiwaarschuwing in

De Italiaanse autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing voor de zuidkust van het land ingetrokken. Dat meldt The Guardian.

De waarschuwing was verhoogd kort nadat de aardbeving het midden van Turkije en het noordwesten van Syrië had getroffen. De Italiaanse Civiele Bescherming had mensen in de kustgebieden aangeraden naar hooggelegen gebieden te gaan.

230 doden in Syrië

Het dodental door de aardbeving in Syrië is opgelopen tot meer dan 230 doden en 600 gewonden, aldus een hoge gezondheidsfunctionaris tegen de staatsmedia.

In Turkije zijn meer dan 175 doden gemeld. Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben.

Zelenski: Oekraïne klaar om hulp te bieden

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft gezegd dat zijn land bereid is de nodige hulp te bieden aan het 'bevriende' Turkse volk in de nasleep van de aardbeving die het land eerder op maandag trof, meldt Reuters. Op Twitter zei Zelenski geschokt te zijn door het nieuws 'over de dood en verwonding van honderden mensen als gevolg van de aardbeving in Turkije. Wij betuigen onze deelneming aan de families van de slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel. Wij staan op dit moment dicht bij het vriendelijke Turkse volk, klaar om de nodige hulp te verlenen.'

Turkije stuurt 1000 reddingswerkers naar rampgebied

Bijna 1000 zoek- en reddingsvrijwilligers worden vanuit Istanbul ingezet in de getroffen aardbevingsgebieden in Turkije, aldus de gouverneur van Istanbul, Ali Yerlikaya. Dit komt nadat het Turkse agentschap voor rampenbeheer internationale steun had gevraagd om zijn zoek- en reddingsacties uit te breiden.

Witte Helmen roepen de noodtoestand uit in noordoosten van Syrië

De Witte Helmen hebben in een verklaring de noodtoestand uitgeroepen in het noordwesten van Syrië na de aardbeving. In de verklaring staat:

De aardbeving heeft geleid tot honderden gewonden, tientallen doden en mensen die gestrand zijn in de winterkou. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder lage temperaturen en stormachtig weer, hebben de nijpende situatie nog verergerd.

De groep doet een beroep op internationale humanitaire organisaties om snel in te grijpen en de getroffen bevolking met hulp te ondersteunen.

Minstens 111 doden in Syrië: ministerie van Volksgezondheid

In Aleppo, Hama en Lattakia zijn ten minste 111 mensen gedood en 516 gewond geraakt, aldus het Syrische ministerie van Volksgezondheid.

De situatie is zeer tragisch, tientallen gebouwen zijn ingestort in de stad Salqin, zei een lid van de reddingsorganisatie White Helmets in een videoclip op Twitter, verwijzend naar een stad op ongeveer 5 km van de Turkse grens. De reddingswerker in de clip, die een met puin bezaaide straat toonde, zei dat huizen 'totaal verwoest' waren.

Veel gebouwen in de regio hadden al schade opgelopen bij gevechten tijdens de bijna 12 jaar durende burgeroorlog in Syrië.

Berichtgeving gaat verder onder de video

Angst

Op straat in steden in het zuidoosten van Turkije en Syrië zijn mensen hun huizen ontvlucht om te schuilen in auto's, uit angst voor naschokken en meer ingestorte gebouwen. Reddingswerkers en bewoners zoeken nog steeds verwoed naar overlevenden onder het puin van ingestorte gebouwen in verschillende steden aan beide zijden van de grens.

In een door de beving getroffen Turkse stad trokken tientallen mensen brokken beton en verwrongen metaal weg. Mensen op straat schreeuwden naar anderen in een gedeeltelijk omgevallen flatgebouw, dat gevaarlijk overhelt. Inwoners van de stad Pazarcık zeiden te vrezen voor degenen die vastzitten onder omgevallen gebouwen. Nihat Altundağ zei dat de krachtige schokken van de aardbeving zijn familie wakker maakten.

Erdogan spreekt Turken toe

De Turkse president Tayyip Erdogan sprak vanochtend het Turkse volk toe via Twitter. Hij wenste de getroffenen sterkte en zei dat de rampenautoriteit AFAD de hulpdiensten coördineert en dat reddingswerkers op weg zijn naar het getroffen gebied. 'We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken.'

Ten minste 10 steden in heel Turkije zijn zwaar getroffen, waaronder Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir en Kilis, volgens het Turkse agentschap voor rampen- en noodbeheer.

Volgens The Guardian is tot dusver grote schade gemeld tot diep in het gebied aan de Syrische kant van de grens, een gebied waar miljoenen mensen wonen die al ontheemd zijn door de oorlog in gebieden met een kwetsbare infrastructuur.