Het hoger beroep in de zaak tegen Willem Holleeder is van start gegaan met de inhoudelijke behandeling. Er wordt dinsdag een begin gemaakt aan een reeks getuigenverklaringen.

Vandaag is het hoger beroep in de zaak tegen Willem Holleeder van start gegaan. Holleeder werd in juli 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig werd bevonden aan alle aan hem ten laste gelegde feiten. NU.nl volgt deze zaak op de voet middels dit liveblog. Vragen over deze zaak kunnen gemaild worden naar [email protected]

Officier Koos Plooij zegt hier wel op te kunnen reageren. De overdracht van het onderzoek heeft inderdaad plaatsgevonden. Reden was dat een nieuwe blik mogelijk de zaak kon openbreken die juist was vastgelopen. Er heeft naderhand nog één opsporingsactie plaatsgevonden en dat is de uitzending van Opsporing Verzocht in december 2012. Met aandacht voor de zaak hoopte justitie ruis het criminele milieu te creëren. Daarmee wordt bedoeld dat er gehoopt werd dat er door criminelen over gesproken werd die onder de tap stonden, oftewel afgeluisterd werden.

In de zaak tegen Holleeder heeft Janssen altijd veel aandacht besteed aan Hillis. De advocaat vermoedt dat de rol van Hilles stukken groter was dan die van zijn cliënt. De vraag van de advocaat aan het OM is of het klopt dat het onderzoek 13Ios al eind 2011 is gestaakt en of het klopt dat het onderzoek toen is overgenomen door de toen nog Nationale Recherche, inmiddels Dienst Landelijke Recherche.

Janssen neemt het woord en zegt kennis te hebben genomen van het onderzoek naar de moord op Stanley Hillis in 2011. Hillis zou samen met Holleeder onderdeel zijn geweest van een criminele organisatie. Volgens Janssen zijn er een aantal opvallende zaken. Zo zou de moord op de crimineel zijn gefilmd door een politiehelikopter, maar zijn die beelden blijkbaar niet meer te vinden. Hillis werd namelijk op de dag van zijn liquidatie in de gaten gehouden door de politie, die dus getuige was van de moord. Opvallend detail is dat ondanks de aanwezigheid van de politie de schutters wisten te ontkomen.

Een derde getuige heeft laten weten dat hij positief is getest op corona en dus niet kan komen. Er wordt nu voorgesteld deze getuige op 13 oktober in te plannen, afhankelijk van het ziekteverloop. Een vierde getuige die voor dinsdagochtend stond ingepland, bevindt zich nog in Zwitserland en zal dus ook later worden gehoord.

Dan is er de getuige Ronald van Essen. Hij staat als getuige ingepland voor donderdag 24 september. De vraag is of hij in staat is om een verklaring af te leggen. Van Essen raakte ernstig gehandicapt nadat hij een aanslag op zijn leven overleefde. Hij werd in 1999 in zijn hoofd geschoten, maar overleefde dit wonderwel. De man is sindsdien gebonden aan een rolstoel.

De advocaat van Holleeder, Sander Janssen, heeft ook contact proberen te leggen met Kok. Zijn informatie is dat Kok mogelijk Libanon niet mag verlaten vanwege een ontnemingsvordering. De vraag is dus of hij in Nederland kan getuigen. Mogelijk kan hij op afstand een verklaring afleggen.

Het oproepen van getuigen gaat nog niet helemaal van een leien dakje. Een van de getuigen, Mink Kok, bevindt zich in Libanon en het is lastig contact leggen na de explosie in de haven van Beiroet. Het is dus onduidelijk of de crimineel kan verklaren op de dag dat hij is ingepland. Dat is voor nu op 20 oktober. Mogelijk dat de media-aandacht voor deze zaak iets losmaakt bij Kok en een reactie bij hem uitlokt, zo zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Het hof zegt dat het hoger beroep grofweg in vier delen is opgedeeld. Deel 1 gaat over de aanslag op Van Hout en Robert ter Haak in Amstelveen en de poging moord op John Mieremet. Deel 2 zal gaan over de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Deel 3 gaat over de moord op Mieremet en Willem Endstra en deel 4 over de verdenking dat Holleeder lid zou zijn van een criminele organisatie.

Het gerechtshof Amsterdam heeft de zaak geopend en begint met een aantal formaliteiten. Er zijn nieuwe stukken aan het dossier gevoegd en verder wordt de planning besproken. Het getuigenverhoor van Bas V. staat voor 13.30 uur gepland. De man was bodyguard en chauffeur van Cor van Hout. Laatstgenoemde zou in opdracht van Holleeder zijn vermoord.