Netherlands

Liveblog | Hoekstra: Voor onverzekerde winkeliers is er Schadefonds Geweldsmisdrijven

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra tegen het ANP. Verzekerde ondernemers kunnen bij hun verzekeraar aankloppen voor een schadevergoeding voor de ravage die is aangericht door plunderaars en relschoppers.

Het coronavirus houdt Nederland en de wereld al bijna een jaar in zijn greep. Van doemscenario's tot hoopvolle vooruitzichten: de vooruitzichten en daarmee de stemming willen nog wel eens wisselen. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis.

Na dagen van rellen was het afgelopen nacht redelijk rustig. Op enkele plaatsen was er wel wat spanning, maar grote onregelmatigheden bleven uit. Wel zijn er in Rotterdam 81 mensen aangehouden voor het overtreden van diverse coronamaatregelen. Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie.

Snelrechters in Den Haag, Middelburg en Breda hebben woensdag cel- en taakstraffen opgelegd aan mensen die wegens betrokkenheid bij de 'avondklokrellen' zijn opgepakt. De gepleegde delicten varieerden van het plegen van geweld tot opruiing.

Vanaf 1 juni moet het weer mogelijk zijn om evenementen te organiseren. Dat zegt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers bij BNR Zakendoen. 'Het is heel realistisch om dat te kunnen doen', volgens Jansen. Het idee vanuit de overheid is nu nog dat het evenementenseizoen pas op 1 juli kan beginnen, maar een maand eerder is volgens Jansen ook goed mogelijk. De directeur gaat ervan uit dat onder meer de druk op de zorg tegen die tijd lager is. 'Het is dan zomer, mooier weer en de viruslading is dan minder, zwakkeren en kwetsbaren zijn dan gevaccineerd. De druk op de zorg moet dan ook minder worden in die redenering. Als dat zover is, dan zou je de rest van de risico's kunnen afdekken door betrouwbare sneltesten uit te voeren.'

D66 en GroenLinks komen met een spoedwet die mensen het recht geeft om thuis te werken. Werkgevers kunnen dat verzoek volgens de partijen nu nog te makkelijk weigeren, terwijl je een kantoorbaan prima vanuit huis kunt doen. De wetswijziging moet ervoor zorgen dat werkgevers een verzoek tot thuiswerken straks alleen kunnen afwijzen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen meespelen. Er zijn nu namelijk te veel werkgevers die hun personeel weer naar kantoor laten komen. De wet werd al eerder ingediend. Maar dat werd gedaan met het oog op de periode na de coronacrisis. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: 'We moeten helaas constateren dat het nog steeds heel druk op de weg en in kantoren is. Op veel plekken waar je prima kan thuiswerken, gebeurt dat niet. Wij willen daarom spoed achter die wet zetten.'

De geest lijkt terug in de fles bij de rellen rondom de avondklok, maar op de lange termijn zal de onvrede niet verminderen. 'Op de korte termijn zal het geweld wel minder worden, maar op de lange termijn hebben we te maken met een groep mensen die losgezongen zijn van de werkelijkheid', zegt Jan Willem Duyvendak hoogleraar sociologie aan de UVA en directeur van het NIAS.

Het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat in Wuhan in quarantaine zit, zal vrijdag starten met het langverwacht onderzoek naar de oorsprong van de coronavirus-pandemie. 'Het gaat een lang traject worden. We zijn begonnen met de reconstructie van wat er bekend is over het begin. Dat is hier in Wuhan en daar speelt die voedselmarkt een rol. Maar met de WHO is afgesproken dat er aanvullende studies zullen komen', vertelt viroloog Marion Koopmans vanuit Wuhan.

Na dagen van rellen was het afgelopen nacht redelijk rustig. Op enkele plaatsen was er wel wat spanning, maar grote onregelmatigheden bleven uit. Wel zijn er in Rotterdam 81 mensen aangehouden voor het overtreden van diverse coronamaatregelen. Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie.

In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord. Supporters van Willem II laten weten dat ze niet tolereren dat er rellen uitbreken in Tilburg, of dat er geplunderd of vernield wordt. Dat bleek maandagavond al uit een gezamenlijke verklaring van de supportersclubs KS79 en Amigos dos Amigos.

In het centrum van Breda is in de loop van de avond door de politie een grote groep mensen gesommeerd naar huis te gaan. Ook zijn er in de stad meerdere aanhoudingen verricht, maar een woordvoerder van de politie wist nog geen exact aantal.

De mensen liepen om nog onbekende reden door de stad, waarop ze bij elkaar zijn gedreven door de politie. Agenten hebben hen vervolgens opgedragen om naar huis te gaan. Volgens de politiewoordvoerder gaf een groot deel daaraan gehoor. Volgens Omroep Brabant ging het om supporters van NAC, maar de woordvoerder kon dat niet bevestigen.

De politie is slaags geraakt met een grote groep jonge mannen en jongens in de Amsterdamse wijk Osdorp. De politie wordt bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen, de ME voert charges uit.

In Rotterdam-Zuid en in het centrum van de stad zijn tot nog toe zeventien mensen aangehouden voor onder andere samenscholing. De politie is massaal in de stad aanwezig na de rellen van een dag eerder en controleert mensen die in groepjes op straat lopen. Volgens de politie zijn in het centrum acht aanhoudingen verricht. Op Zuid gaat het om negen aanhoudingen. De politie is onder meer in groten getale aanwezig op de Beijerlandselaan in Rotterdam, waar jongeren maandag aan het rellen waren en vernielingen aanrichtten.

| Een grote groep MVV-supporters trekt door Maastricht als waarschuwing tegen eventuele relschoppers om 'hun' stad met rust te laten. De groep bestaat uit 100 tot 200 personen, meldt een verslaggever van de regionale omroep L1.

Ruim 163 duizend mensen zijn in Nederland inmiddels gevaccineerd. Die cijfers zijn vandaag voor het eerst gepubliceerd. En vandaag was er weer een nieuwe groep aan de beurt: de 90-plussers die op eigen gelegenheid naar de priklocatie kunnen komen. Verslaggever Martijn de Rijk ging mee met mevrouw De Hoop uit Groot Ammers. Zij is precies 90 jaar oud en ze meldde zich met haar looprek en haar dochter bij de vaccinatiestraat in Houten.

In Zeeland is het tot nog toe relatief rustig gebleven tijdens het ingaan van de avondklok. Maar de dertien Zeeuwse burgemeesters zijn 'heel erg alert op signalen dat het ook in Zeeland kan ontvlammen', melden ze in een gezamenlijke verklaring.

Duitsland overweegt het vliegverkeer ‘nagenoeg tot nul te reduceren’, om te voorkomen dat coronamutaties zich uitbreiden. Ook denkt de regering na over het invoeren van strengere grenscontroles. Duitsland neemt de Israëlische aanpak als voorbeeld, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Dat land heeft de luchtvaart ook stilgelegd.

De politie is in groten getale aanwezig in de Beijerlandselaan in Rotterdam, waar jongeren een dag eerder aan het rellen waren en vernielingen aanrichtten. Volgens een verslaggever ter plaatse rijden politieauto's af en aan.

Op straat worden groepen mensen direct door de politie om hun id-bewijs gevraagd. Daarna worden ze gesommeerd om niet in groepjes rond te lopen vanwege de geldende coronamaatregelen. De politie hoopt op die manier nieuwe rellen in de kiem te smoren.

Meerdere steden hebben dinsdagavond een noodbevel afgekondigd, dat meestal per direct ingaat. De steden vrezen voor nieuwe ongeregeldheden. Het gaat onder meer om Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Zwolle, Leiden, Zaltbommel, Heemstede en Breda.

In het hele land timmeren winkeliers hun etalages dicht.

Meerdere organisaties op het Mediapark in Hilversum hebben hun medewerkers opgeroepen naar huis te gaan in verband met de dreiging van rellen. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft onder meer BNNVARA daartoe opgeroepen.

Het IMF kwam vandaag met goed nieuws, want de wereldeconomie krabbelt waarschijnlijk eerder op uit de coronacrisis dan gedacht en groeit met 5,5 procent. Maar dat goede nieuws geldt niet voor iedereen: want het herstel in de Eurozone blijft juist achter dit jaar. 'Er komt een behoorlijke bestedingsgolf', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.

Ondanks het coronavirus gaat het World Economic Forum in Davos dit jaar gewoon door, maar dan online. Vandaag spraken onder andere Angela Merkel, Emmanuel Macron en Ursula von der Leyen. 'Het is belangrijk om de gedachte van Davos levend te houden', zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot die eraan toevoegt dat Davos in mei of juni in Singapore in de reprise gaat.

In Gorinchem is een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Meerdere mensen hebben die mutatie onder de leden. Het is de eerste uitbraak van die variant in Nederland, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid.

De regionale nieuwszender NH Nieuws wil niet langer met een camera bovenop de avondklokrellen staan en hier live verslag van doen. De focus moet in de verslaggeving niet meer op de relschoppers komen te liggen en dat moet ook voorkomen dat de rellen een aanzuigende werking hebben.

Wanneer iemand het coronavaccin van Moderna toegediend krijgt, hoeft de herhaalprik niet per se na drie weken te worden gegeven. Het is mogelijk om de tweede dosis tot zes weken na de eerste injectie te geven. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Meerdere landen, waaronder Nederland, hadden al aangekondigd om de tweede dosis uit te stellen. Zo kunnen meer mensen een eerste prik krijgen en alvast wat bescherming opbouwen tegen het coronavirus, nu de voorraden nog beperkt zijn, is de gedachte.

De plunderingen van winkels zoals supermarkten door relschoppers zijn verschrikkelijk. Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt 'geen woorden' te hebben voor al het geweld tegen winkeliers, die het al zwaar hebben vanwege de coronacrisis. 'Het helpt voor geen meter', aldus een woordvoerder. Het CBL wijst er verder op dat sommige supermarkten uit voorzorg tegen plunderingen eerder sluiten. Dat komt ook de spreiding van bezoekers tegen het coronavirus niet ten goede, zegt de organisatie.

Ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken over schade door rellen als gevolg van de avondklok, zegt het Verbond van Verzekeraars. 'In deze situatie dekken verzekeraars doorgaans, mits ondernemers verzekerd zijn. Verzekeraars laten weten de klanten te steunen', zegt een woordvoerster. Ze zullen daarnaast proberen de schade te verhalen op de daders. Sommige zaken, zoals overheidseigendommen en fietsen, zijn meestal niet verzekerd en kunnen dus ook niet vergoed worden als er schade is.

09:40 | De korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen noemt het bedreigen van agenten 'on-Nederlands, ongekend en ontoelaatbaar'. De korpschef zegt in De Telegraaf vastbesloten te zijn om de relschoppers aan te pakken.

In Geleen zijn twaalf aanhoudingen verricht, waarvan de meeste vielen in de categorie vuurwerkbezit en het niet hebben van een identiteitsbewijs, zegt Frank Moonen, verslaggever bij L1. 'Het noodbevel heeft eigenlijk geen nut gehad. Er zijn wat ruiten gesneuveld, maar de politie heeft voorkomen dat het echt uit de hand liep. Ik had ook niet het gevoel dat er echt van die malloten bij waren zoals in Eindhoven die er echt op uit waren om alles te vernielen en te plunderen.'

Ondernemers in het centrum van Den Bosch, waar maandagavond flinke schade is aangericht door rellen om de avondklok, voelen zich niet gehoord door de gemeente en vinden dat deze onvoldoende voorbereid was op de ongeregeldheden. 'We voelen ons in de steek gelaten en hebben niet de goede adviezen gekregen', zegt Monique de Klein van Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch.

Het is maar de vraag of het optreden van politie en ME bij de rellen van de afgelopen dagen effectief is, zegt Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid aan Hogeschool Inholland Rotterdam. 'Opeens heeft de demonstratie voor de demonstranten drie keer publiciteitswaarde gekregen en de vechtertjes hebben precies gekregen wat ze wilden: een middagje freefight. Daarbij valt ook op dat de hoogste eer valt te behalen door Romeo's te pakken.'

In Rotterdam zijn zo'n 50 relschoppers aangehouden. en een politieagent raakte gewond. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert geëmotioneerd op de rellen en vreest herhaling: 'Het is buitengewoon verdrietig en verschrikkelijk wat er gebeurt. Ik denk niet dat we er vanaf zijn de komende periode. Mensen zijn dus zó bereid om hun eigen leefomgeving kapot te maken.' - Ook burgemeester Jack Mikkes van Den Bosch reageert geschokt.

In verschillende steden werd een noodbevel afgekondigd. Bijvoorbeeld in Sittard-Geleen. Zo werd preventief fouilleren mogelijk werd gemaakt. 'Schade toebrengen aan andermans bezit helpt helemaal niemand. Sterker nog, je drukt mensen en ondernemers nog verder in de put. Onacceptabel', zegt burgemeester Hans Verheijen. In het totaal waren er in Nederland zo'n 150 aanhoudingen.

Maandag 25 januari

Op de derde achtereenvolgende dag van rellen is geplunderd, brand gesticht, vuurwerk afgestoken. Er zijn zeker 70 arrestaties verricht, de ME is ingezet op verschillende plekken. Er zijn vandaag melden gekomen uit Den Bosch, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Helmond, Geleen, Tilburg en Veenendaal.

Inmiddels keert de rust op verschillende plaatsen terug, ook in Den Bosch is het weer grotendeels rustig in de binnenstad. De politie rijdt nog wel af en aan en ook boven de stad hangt een politiehelikopter.

ANP

In Den Bosch lopen vele tientallen jongeren rellend en plunderend door het centrum. Ze gooien ruiten in, vernielen auto's en gooien met stenen en vuurwerk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het erg onrustig is in Den Bosch. De politie is aanwezig en grijpt zoveel mogelijk in. Alle toegangswegen naar Den Bosch zijn afgesloten vanwege rellen, ook bussen rijden niet meer.

In Veenendaal zijn agenten bekogeld met vuurwerk. De mobiele eenheid is ingezet rond het Doctor Slotemaker de Bruïneplein, waar relschoppers de confrontatie zoeken met de politie.

Volgens de politie is het ook onrustig in Den Bosch, daarbij komen ook weer meldingen van plunderingen en vernielingen binnen. Omroep Brabant spreekt van een vernielingstocht door het centrum.

In Haarlem is de ME ingezet bij onrust in het stadsdeel Schalkwijk. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes worden gesticht.

Volgens de politie in Utrecht is er grote schade bij een winkel nadat zwaar vuurwerk tot ontploffing is gebracht. Dit heeft schade veroorzaakt aan een winkel, meldt de politie op Twitter.

De politie heeft inmiddels zeventig personen aangehouden. Dat zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. Er wordt volgens hem op dit moment veel van de politie gevraagd. 'We gaan tot het uiterste.' Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land zijn, heeft de ME last van langere aanrijtijden.

Er is inmiddels ook weer sprake van plunderingen, met name in Rotterdam. Waterkanonnen zijn ingezet en de mobiele eenheid heeft ook traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten.

In Haarlem is bij de rellen een persfotograaf bekogeld met een steen terwijl hij zijn werk uitvoerde.

In Den Bosch moet de politie er ook aan te pas komen om rellen de kop in te drukken. Door de hele stad liggen fietsen op straat. Ook is er een auto ter ontploffing gebracht.

In Amersfoort heeft de politie de situatie inmiddels onder controle. Wel zijn er drie mensen opgepakt nadat ze met stenen naar de politie hebben gegooid.

In Zwolle heeft de burgemeester voor verschillende plekken een noodbevel afgekondigd. De politie moest op meerdere plekken al ingrijpen.

Ook een politiebureau wordt door relschoppers in brand gestoken, zo is te zien op social media.

In Rotterdam zijn verschillende winkels geplunderd. Zo is de supermarkt Dirk van de Broek door relschoppers leeggehaald. Op een livestream op Facebook is ook te zien dat een supplementenwinkel helemaal leeg wordt gehaald door plunderaars.

Op de Molukkenstraat in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost zijn veel jongeren op de been die uit zouden zijn op rellen. Ze gooien onder meer met vuurwerk, zei een woordvoerster van de politie. Er is ook veel politie aanwezig. Het is nog niet tot botsingen gekomen.

In Amersfoort hebben ruim honderd jongeren zich verzameld waarbij een voertuig op zijn kant is gezet.

Ook in Zwolle moet de politie in actie komen om relschoppers tegen te houden, zo laat RTV Oost zien.

Ook in Amsterdam is men bang voor onrust. Op social media zijn verschillende oproepen tot geweld geplaatst en politiek verslaggever Sophie van Leeuwen ziet vanuit haar woonplaats dat groepen jongeren zich verspreiden.

De politie in Noord-Holland heeft vijf personen aangehouden voor het oproepen tot geweld. Ze worden ervan verdacht oproepen te hebben geplaatst om te gaan rellen in onder meer Alkmaar, Purmerend en Hoorn. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie roept via Twitter op om niet de straat op te gaan, maar thuis te blijven.

In Rotterdam zijn de relschoppers in grote getallen aanwezig. Geen politie te bekennen, zegt een ooggetuige.

2 De politie heeft maandagavond in Geleen ingegrepen toen grote groepen jongeren zich verzamelden om te gaan rellen. Volgens een woordvoerder van de politie proberen agenten de jongeren uit elkaar te drijven. Op beelden op social media is te zien hoe grote groepen jongeren door de straten van de Limburgse stad rennen, op hun hielen gezeten door de politie. De politie grijpt hard in. De woordvoerder kon nog niet zeggen of er mensen zijn aangehouden.

In Rotterdam-Zuid heeft een groep van ongeveer vijftig jongeren maandagavond de confrontatie met de politie gezocht. De groep bevindt zich op de Beijerlandselaan en bekogelt de aanwezige politie met stenen en vuurwerk, laat een politiewoordvoerder weten. De mobiele eenheid is aanwezig en heeft charges uitgevoerd. Ook zijn er volgens de politie enkele aanhoudingen verricht. De ongeregeldheden begonnen rond 19.00 uur.

Als de scholen eenmaal open gaan, dan moeten er extra maatregelen ingevoerd worden om dat veilig te kunnen doen. Dat zegt Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, in de podcast Topgast. Bruijning is betrokken bij een experiment op het uitvoeren van sneltesten op middelbare scholen. Volgens haar zal de situatie op de scholen anders zijn bij de heropening dan op het moment dat de scholen dicht gingen. 'Er zullen zeker meer maatregelen te zien zijn in de scholen na het heropenen. Daardoor zal de verspreiding van het virus minder kans krijgen, helemaal met de Britse variant van het virus. Die is besmettelijker bij iedereen, dus daar moet je rekening mee houden.'

Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls heeft een noodbevel afgekondigd voor de binnenstad van Nijmegen. Dat betekent dat de politie mensen die geen reden hebben om in het centrum te zijn zal wegsturen. Het noodbevel geldt voor maandagavond en gedurende de nacht.

Burgemeester Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters, heeft in afstemming met politie en justitie besloten het noodbevel af te kondigen, omdat er signalen zijn dat mensen van plan zijn naar het centrum van Nijmegen te komen. Met het noodbevel hoopt de burgemeester "eventuele problemen snel de kop te kunnen indrukken". Er is extra politie aanwezig om het noodbevel te kunnen handhaven.

Het aantal demonstraties tegen de coronamaatregelen moet namelijk flink worden ingeperkt, zegt Willem Woelders, leider van het coronateam van de politie. Er is anders niet genoeg capaciteit voor de politie om te blijven handhaven. 'De belasting op de politie wordt te hoog door de demonstraties als we ook nog de avondklok moeten handhaven en onze normalen taken moeten uitvoeren.'

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2380 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 meer dan op zondag en 78 meer dan op zaterdag.

Verpleegafdelingen namen afgelopen etmaal 169 patiënten op en zagen 116 mensen vertrekken. Daardoor behandelen de verpleegvleugels nu 1720 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde juist iets, van 676 naar 660.

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4129 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december. In de afgelopen zeven dagen zijn 35.965 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op 5138 per etmaal.

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die over de aanpak van het coronavirus gaat. Er zullen nu 'scherpe keuzes' gemaakt moeten worden, zegt De Jonge die het nieuws een flinke 'domper' noemt. Dat bericht kwam als een 'donderslag bij heldere hemel' omdat Nederland in het eerste kwartaal rekende op 'forse leveranties', volgens de coronaminister.

Er zal een 'aantal maanden' minder worden geleverd door de farmaceut. De Jonge gaat er nog steeds van uit dat het gaat lukken om iedereen in Nederland voor de herfst te hebben gevaccineerd.

ANP SEM VAN DER WAL

De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om "crimineel geweld" en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld. 'Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen', zegt de minister-president in een eerste reactie op maandagochtend. 'Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid.' Hij noemt het geweld 'onacceptabel'.

De ongeregeldheden die dit weekend op meerdere plaatsen in Nederland uitbraken rond het ingaan van de avondklok, staan hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken dan met elkaar de bestaande en mogelijk ook nieuwe maatregelen rond de avondklok. Voorzitter Hubert Bruls hoopt meer duidelijkheid te krijgen over wie er precies op de verboden demonstraties zijn afgekomen.

In de voorbereiding op de avondklok is volgens Chris van Dam, Tweede Kamerlid van het CDA, wel degelijk veel aandacht geweest voor handhaving van de avondklok. 'Ik constateer ook dat her en der in het land ME aanwezig was, dus dat men goed voorbereid leek om dit aan te gaan. We moeten met en zekere rust naar dit al moeten kijken, ik heb echt nul behoefte om me door een stel halve garen te laten bepalen in het coronabeleid.'

In verschillende Nederlandse steden worden vandaag letterlijk de scherven bij elkaar geveegd, na een zeer gewelddadig weekend. Onder meer in Urk, Venlo, Den Haag, Amsterdam en Eindhoven kwam het tot soms zeer ernstige rellen. Dat gebeurde allemaal op de eerste twee dagen dat er vanaf negen uur een avondklok van kracht was.

Of de rellen en demonstraties van gisteren allemaal te maken had met de avondklok is nog maar de vraag, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. 'De mobiele eenheid is een paar keer ingezet met extra materieel. Het is de situatie die we hebben: je ziet de opbouw van de onvrede al heel lang, maar we zitten er nu middenin, dus we zullen het nu in de hand moeten houden.'

In Enschede belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST), ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt, maar ze noemt het 'verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis.' In Roermond probeerden relschoppers, in zwart gekleed, vergeefs in te breken in een winkelcentrum door met winkelwagentjes op de glazen pui te beuken.

De burgemeester van Tilburg heeft een noodbevel ingesteld om te kunnen ingrijpen nadat zondagavond mensen de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen de avondklok. Het is al uren onrustig in de stad, vooral in de buurt van de Warandelaan. Daar waren tientallen mensen bijeengekomen met hun auto. Volgens de politie werd er vuurwerk afgestoken. Even na 22.30 uur plegen nog steeds op verschillende plekken groepen mensen vernielingen, zo meldt de politie.

Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers die protesteren tegen de coronamaatregelen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat de gewelddadige opstootjes niets te maken hebben met demonstreren, liet hij zondag weten in een reactie op de ongeregeldheden op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties uit de hand en greep de politie hard in. Volgens Grapperhaus zijn dit geen demonstranten maar relschoppers.

'Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel.' Dat is de reactie van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie op de rellen in Eindhoven zondag. De drie partijen reageren 'met afschuw op de ongeregeldheden in de Eindhovense binnenstad'. Tientallen relschoppers werden zondag aangehouden en het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.

De burgemeester van Tilburg heeft een noodbevel ingesteld om in te kunnen grijpen nu mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de avondklok. Op dit moment is het in Tilburg onrustig. 'Eerder is een opruiende oproep verspreid via social media. Het noodbevel geeft de politie extra bevoegdhede. Het bevel geldt tot een nader door de burgemeester vast te stellen tijdstip voor de straten: Ringbaan West. Alleenhouderstraat, Kwekerijpad, Statenlaan en de Lage Witsiebaan. Ook de tussengelegen straten en pleinen in dit gebied vallen onder het noodbevel.'

Vanuit de Tweede Kamer komen geschokte reacties naar aanleiding van de rellen zondag in meerdere plaatsen. De demonstranten zeggen zich tegen het coronabeleid te keren. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff twittert: 'Respect en lof voor de politie en anderen die optreden tegen waanzin en geweld in Urk, Amsterdam en Eindhoven. En aan het rellend trieste zooitje daar: wtf zijn jullie mee bezig?!? #PleurOp'. Gert-jan Segers van de ChristenUnie: 'Beklemmende beelden van een ontspoorde demonstratie tegen het coronabeleid. De eerste verantwoordelijken zijn uiteraard deze onverlaten.'

De politie heeft zondagmiddag meer dan honderd mensen aangehouden tijdens een demonstratie in Amsterdam die niet was toegestaan. Volgens de gemeente waren er ondanks de dringende oproep om vooral niet te komen en de waarschuwing dat door de politie zou worden opgetreden naar schatting 1.500 mensen aanwezig bij het protest gericht tegen de coronamaatregelen. Op sociale media ging de afgelopen week het bericht rond dat mensen van plan waren te gaan 'koffiedrinken' in Eindhoven en Amsterdam.

Ziekenhuizen zijn achter de schermen al druk bezig op te schalen voor een eventuele nieuwe piek vanaf half maart. Ook zijn al protocollen en draaiboeken in de maak voor het geval code zwart aan de orde is en ziekenhuizen dreigen over te lopen. Zelfs speciale triageteams worden al klaargestoomd, zegt ic-arts Diederik Gommers in de podcast Vraag het Gommers.

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gestegen. In totaal zijn nu 2343 patiënten met Covid-19 opgenomen, 41 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 676 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, zeven meer dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 34 toe tot 1667.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4924 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan zaterdag, toen er 5471 positieve tests werden gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen ligt iets onder het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 36.685 meldingen van positieve tests.

Voor het Amsterdamse Museumplein is een noodbevel afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein. De politie roept nu de demonstranten op weg te gaan. Volgens de gemeente wordt de groep die tegen de regels demonstreert tegen het coronabeleid steeds groter en nemen de risico's toe. Eerder werd het aantal betogers geschat op rond de 250. De politie is met veel man op de been, aangezien er op voorhand aanwijzingen waren dat mensen naar het Museumplein wilden komen om - net als vorige week zondag - geweld te plegen.

De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, waar ongeveer 250 mensen zich hebben verzameld met spandoeken, wordt beëindigd. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) beschouwt de verschillende groepen mensen op het plein als één demonstratie. Groepen krijgen de opdracht uit elkaar te gaan. De politie heeft nog niet ingegrepen. Een aantal mensen is preventief gefouilleerd door de politie, die hiertoe bevoegd is omdat het gebied is aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

De politie is massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld. Ook op de routes naar Eindhoven houden agenten een oogje in het zeil. Bij binnenkomst worden diverse auto's gecontroleerd. Bij het Museumplein staan veel busjes van de mobiele eenheid en politie te paard.

BNR

De teller staat nu op 170.000: zo veel vaccins komen er op dit moment wekelijks binnen in Nederland. In totaal zijn er drie keer 17 miljoen besteld via de EU, maar die heb je natuurlijk niet in een vloek en een zucht. Er wordt hard gewerkt aan een betere stroomlijning, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers in gesprek met Kees Dorresteijn.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond 'alle perken te buiten' gaat. 'Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders', reageert De Jonge op Twitter. Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zei eerder al dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat.

In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden. 'Het beeld op straat was na de ingang van de avondklok overwegend rustig', meldt de politie. Volgens de politie waren er twee grote incidenten, op Urk en in het Limburgse Stein. In beide plaatsen zochten jongeren de confrontatie met de politie.

Het Amsterdamse Museumplein is vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie personen die zich op het plein bevinden preventief mag fouilleren. Burgemeester Femke Halsema heeft dit in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten na de ongeregeldheden van vorige week en recente aanwijzigingen dat zondag opnieuw mensen naar het plein komen en geweld willen gebruiken.

Zaterdag 23 januari

De avondklok die vanaf 21.00 uur geldt, heeft mogelijk een onvoorzien positief effect. Vanavond valt er volgens Weeronline sneeuw in Limburg. In de zuidwestelijke helft van het land kan het in de nacht verraderlijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Minder slachtoffers en blikschade zou zomaar de 'bijvangst' van de avondklok kunnen zijn. Het KNMI waarschuwt met code geel voor lokale gladheid.

Sinds het begin van de vaccinaties tegen corona hebben zich in Europa ruim 16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van Eudravigilance, een database van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Veruit de meeste bijwerkingen die worden gemeld zijn lichte klachten, zoals pijn op de plek waar de prik is gezet, vermoeidheid, duizeligheid en spierpijn. De meeste meldingen komen van het Pfizer-vaccin.

Israël blijft haast maken met het inentingsprogramma tegen het coronavirus. Zaterdag is begonnen met het vaccineren van tieners. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, nadat donderdag groen licht was gegeven voor deze campagne onder jongeren van 16 tot 18 jaar. Hun oud rs moeten daarvoor wel toestemming geven. Inmiddels heeft een kwart van de ruim 9 miljoen mensen tellende bevolking een prik gekregen tegen de gevreesde infectieziekte.

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 699 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52.

Het afgelopen etmaal zijn 5.487 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het RIVM een kleine 5.800 positieve tests (5.791). Dat is iets boven het gemiddelde van afgelopen week, meldt het RIVM. Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin na berichtgeving van Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa's die bevoegdheid te geven. 'Het leek erop dat boa's wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven.'

Steeds meer jongeren komen psychisch in de knel sinds corona, en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Er is een forse toename in het aantal crisismeldingen en -opnames en kleinere praktijken kunnen het niet aan. Dat zegt Jacobine Geel, voorzitter van de branchevereniging de Nederlandse ggz zaterdagavond in het tv-programma Kassa. Geel maakt zicht zorgen en vindt het onacceptabel dat de regering weigert extra kosten te vergoeden die gemaakt worden om jongeren in crisis te helpen.

KLM vliegt zaterdag vooralsnog langeafstandsvluchten. Het gaat onder meer om vluchten naar de Nederlandse Antillen, Canada, de Verenigde Staten, India en Mexico, aldus het vluchtschema op de website van Schiphol. Vrijdag zei KLM dat nog altijd wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Er vindt koortsachtig overleg plaats, liet de luchtvaartmaatschappij weten. 'Als dat nergens toe leidt, wordt het heel moeilijk om langere vluchten door te laten gaan', zegt een woordvoerder.

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is 'een flinke tegenvaller'. Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Hoewel mensen van alle leeftijden zich veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar.

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, schrijft de Volkskrant. In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis.

Daar waren op zondagochtend informele kabinetsbijeenkomsten, waarbij OMT-voorzitter en RIVM-directeur Jaap van Dissel aanwezig was. Doordat nieuwe maatregelen in het Catshuis al werden voorbesproken en andere maatregelen op voorhand uitgesloten leken, slaagde het OMT er volgens de wetenschappers vaak niet in scherpere restricties erdoor te krijgen en werden sommige maatregelen bovendien later ingevoerd. Onder anderen microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich en intensivist Diederik Gommers overwogen door dit soort persoonlijke dilemma’s hun positie ter beschikking te stellen.

Vrijdag 22 januari

Mensen die tijdens de avondklok moeten werken, hebben niet genoeg aan een ondertekende brief van de werkgever, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Er is een officiële verklaring, die werkgevers moeten invullen voor hun personeel, als die ná negen uur 's avonds op straat moeten zijn, zegt Grapperhaus tegen politiek verslaggever Thomas van Groningen.

De kans dat de verkiezingen worden uitgesteld is heel klein, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Vanmorgen gaf de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op BNR aan dat gemeenten enorm worstelen om alle extra maatregelen voor elkaar te krijgen.

De Nederlandse autosector krijgt het ook dit jaar zwaar te verduren door de coronacrisis. Daarvoor waarschuwt koepelorganisatie RAI Automotive Industry NL op BNR. Volgens directeur Albie van Buel trekt de automarkt dit jaar aan, maar het herstel zal beperkt zijn. 'Het wordt een zwaar jaar.

De Britse variant van het coronavirus is niet wijdverspreid in de gemeente Lansingerland. Dat concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na een groot bevolkingsonderzoek onder tienduizenden inwoners van de gemeente. Burgemeester Pieter van de Stadt haalt opgelucht adem dat de uitbraak tot basisschool RKBS Willibrord beperkt lijkt te zijn gebleven.

KLM staat voor een enorme uitdaging nu ook het cabinepersoneel vanaf morgen een negatieve coronasneltest moet kunnen laten zien. Dit cabinepersoneel is nu petities gestart om van die verplichte sneltests af te komen, schrijft De Telegraaf.

Morgenavond gaat de avondklok in. We mogen dan van 21:00 uur tot 04:30 uur ons huis niet uit. De vraag is alleen: gaan we ons aan die avondklok houden? Het zal even wennen zijn, maar Nederland is er in principe wel klaar voor, denkt Will Tiemeijer, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar Gedragswetenschappen en Beleid aan de Erasmus Universiteit.

Gemeenten worstelen nog enorm om alle extra maatregelen voor elkaar te krijgen die nodig zijn om in maart Tweede Kamerverkiezingen te kunnen houden. Maar er is geen weg meer terug, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen BNR.

Donderdag 21 januari

De avondklok gaat aanstaande zaterdag in en gaat gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis. Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.

Voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW is tevreden met het pakket aan steunmaatregelen die de ministers Van 't Wout, Koolmees en Hoekstra zojuist presenteerden. 'Er is tot het einde toe stevig onderhandeld, vanzelf ging het niet, maar we zijn heel tevreden met wat er ligt.'

Er komt voor 7,6 miljard euro aan extra steunmaatregelen omdat de lockdown langer duurt. Dit heeft de minister van Economische Zaken Bas van 't Wout zojuist bekend gemaakt op een persconferentie. De maatregelen hebben betrekking op zowel grote als kleine bedrijven als op starters. Er komt ook een garantieregeling voor de evenementensector.

Het RIVM meldt 5.857 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal, iets boven gemiddelde van afgelopen week.

In de Tweede Kamer wordt nog steeds druk gedebatteerd over de avondklok. De coalitie is vóór, D66 en GroenLinks zijn mogelijk aan het draaien. 'De deur staat op een kier', zegt verslaggever Thomas van Groningen vanuit Den Haag. Vorige week nog was D66 mordicus tegen een avondklok, Rob Jetten zegt nu 'ongeruster' te zijn naar aanleiding van wat het Outbreak Management Team zegt over de Britse variant.

De avondklok is er nog niet eens helemaal doorheen - en er wordt nu al gekibbeld over hoe we 'm gaan uitvoeren. Want handhaven moet gaan gebeuren door de politie, waar de bezetting al jarenlang dun uitgesmeerd is.

Banken weigeren in veel gevallen om nog langer coronakredieten te verstrekken aan ondernemers in financiële problemen. Tot wel driekwart van alle aanvragen wordt naar schatting afgekeurd, zeggen kredietadviseurs tegen BNR. Eerder wierpen de banken zich juist op als de redders in de coronacrisis.

En weer komen er miljarden aan steun bij voor getroffen bedrijven in de coronacrisis. Volgens RTL gaat het om zeker 4,5 miljard euro extra, nu het land in een zware lockdown zit – en de avondklok mogelijk dit weekend wordt ingevoerd.

Woensdag 20 januari

Het kabinet komt donderdagmiddag met de beloofde uitbreiding van het economische steunpakket. Ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Bas van 't Wout (Economische Zaken) zullen 's middags een toelichting geven. De uitgebreide steun was toegezegd omdat het kabinet heeft besloten de lockdown te verlengen.

Het kabinet wil de avondklok aanstaande zaterdag laten ingaan, meldt coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Dat het kabinet een avondklok wil instellen, maakte premier Mark Rutte eerder op woensdag al bekend, maar de concrete datum waarop deze moest ingaan nog niet.

KLM zegt dat het onmogelijk wordt om nog intercontinentale vluchten uit te voeren door de verplichting reizigers in het buitenland een coronasneltest te laten doen. Door ook vliegend personeel zo'n test op te leggen, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers achterblijven. 'Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland', zegt een woordvoerder.

Ook vluchten naar bepaalde Europese bestemmingen worden onmogelijk. Het gaat dan om de late vluchten waarbij personeel moet overnachten in een hotel.

Hoewel het aantal coronagevallen in Nederland de laatste weken is afgenomen, ziet Jaap van Dissel van het RIVM 'een donkere wolk' opdoemen. 'Daar willen we ons op voorbereiden', zei hij tegen Tweede Kamerleden. 'Met de huidige maatregelen zijn we onvoldoende in staat de uitbraak het hoofd te bieden. Dat is een somber beeld, maar ik kan het niet anders uitleggen.'

Het RIVM meldt 5.615 nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal, iets boven het gemiddelde van afgelopen week.

Het Veiligheidsberaad begrijpt dat het kabinet extra maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus. 'Maar we moeten blijven kijken naar de negatieve gevolgen van deze stevige maatregelen', zegt voorzitter Hubert Bruls, woensdagmiddag.

'Het kabinet is van mening dat het invoeren van een avondklok een proportionele maatregel is. Het Veiligheidsberaad geeft mee: hoe duidelijker de maatregel en hoe minder uitzonderingen, hoe duidelijker de boodschap en de uitleg en daarmee de handhaving', zegt Bruls. Lang niet alle burgemeesters zijn voorstander van de invoering van de avondklok.

Nederland krijgt waarschijnlijk te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak. "Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van Covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid", stelt het OMT.

Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge. Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan, en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden.

Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod gaat zaterdag 23 januari in en blijft van kracht tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers.

IC-baas Diederik Gommers als gevolg van nieuwe berekeningen van het RIVM tóch voor extra maatregelen, 'waaronder een avondklok', zo liet hij op Instagram weten.

Volgens demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) nomet de situatie rond corona 'heel zorgelijk'. De D66-lijsttrekker wilde niet zeggen of haar partij de invoering van een avondklok steunt. Er zijn bij het OMT en het kabinet flinke zorgen over de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is.

De overheidssteun voor bedrijven in de coronacrisis komt verrassend goed terecht, zeggen economen van Rabobank en de Universiteit Utrecht in economenblad ESB. Critici vreesden juist dat het weggegooid geld zou zijn omdat de steun te breed en blind zou zijn.

Het kabinet wil vandaag een avondklok bekendmaken in de strijd tegen corona. Bronnen rond het kabinet zeggen tegen BNR dat je vanaf vrijdagavond half negen tot half vier 's-nachts niet meer zonder goede reden op straat mag zijn als er genoeg steun komt in de Tweede Kamer. Ook wil het kabinet nog andere maatregelen, zoals een vliegverbod van en naar bepaalde landen.

Al bijna een jaar zucht de wereld onder de coronapandemie. Met de komst van verschillende vaccins lijkt het einde in zicht, maar tegelijkertijd lopen op veel plekken ook de besmettingen nog op. Volg hier het liveblog van BNR, met de meest actuele stand van zaken rond de coronacrisis.

Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is nog niet overtuigd van het nut van de invoering van een avondklok. In de talkshow Jinek (RTL 4) zei hij dinsdagavond daarvan geen voorstander te zijn. "Ik vind dat we over zo'n rigoureuze maatregel, die ook heel veel invloed heeft op de jeugd, heel goed moeten nadenken", zei Gommers.

Duitsland verlengt de lockdown tot maandag 15 februari, en scherpt de maatregelen ook aan met onder meer een strengere mondkapjesplicht. Scholen en de meeste winkels, maar ook bijvoorbeeld horeca en fitnessclubs blijven enkele weken langer gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en leiders van de deelstaten besloten het land ook langer op slot te houden uit vrees voor nieuwe coronavarianten.

De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. 'Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor', zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

Nederland lijkt af te stevenen op een avondklok. Morgen houdt het kabinet aan het begin van de middag een persconferentie. 'Achter de schermen is een soort van koehandel gaande over die avondklok', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen vanuit Den Haag.

'In Nederland is men een beetje geobsedeerd met die avondklok. Er wordt over bijna niets anders meer gepraat in de politiek en media. Terwijl er ook andere maatregelen zijn om mensen thuis te houden.' De avondklok is een soort bliksemafleider geworden in Nederland. Dat zegt Marcel Levi, ceo van University College London Hospitals (UCLH) en daarmee verantwoordelijk voor negen ziekenhuizen in de Britse hoofdstad.

De effecten van een avondklok wegen niet op tegen de schadelijke gevolgen die die op jongeren zou hebben, stellen de jongerenpartijen van D66 en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. De organisaties roepen hun moederpartijen op de avondklok te blokkeren, die mogelijk nog deze week komt. Ook de JOVD, jongerenpartij van de VVD, is tegen: 'mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver.'

De kans is zeer groot dat in Nederland zo spoedig mogelijk een avondklok wordt ingevoerd, tussen 20.00 uur 's avonds tot 4 uur 's nachts. Dat is althans de inzet van het kabinet, dat daarover woensdag een besluit zal nemen, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Ook de Tweede Kamer moet haar fiat geven.

Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo'n 21 procent minder dan in de week ervoor. Het RIVM zegt dat dit 'gematigd positieve beeld' wordt overschaduwd door 'de opmars' van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden.

Het RIVM gaat vanaf nu één keer per week op dinsdag bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Vandaag publiceert het RIVM voor het eerst de actuele vaccinatiecijfers. Het RIVM meldde maandag in een tussenstand dat tot en met afgelopen weekend circa 35.000 medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking hun eerste prik tegen Covid-19 hebben gekregen.

13:40 | Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten.

Klaas Dijkhoff maakt namens de VVD openlijk excuses aan gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Maar Rutte gaat lachend door, merkt Geert Wilders op...

Hoe kómt het toch dat er zo weinig voortschrijdend inzicht is rond het coronabeleid? Kees de Kort heeft het antwoord.

Duitsland gaat de lockdown weer verlengen. Maar wat kan de regering Merkel nog doen om de besmettingscijfers naar benden te krijgen? Vanmiddag overlegt de bondskanselier hierover met de deelstaten, en ze gaat inzetten op een 'mega-lockdown', vertelt correspondent Derk Marseille.

Een meerderheid van de leraren verwacht grote problemen voor leerlingen als die pas na de voorjaarsvakantie weer naar school kunnen. Het gaat dan onder meer om achterstanden in de cognitieve ontwikkeling, leerachterstanden die te groot worden om nog in te halen, mentale problemen en onveilige thuissituaties. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies, dat onderzoek deed onder 1035 leerkrachten op een basisschool.

Het instellen van een avondklok heeft minimale gevolgen voor de economie. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende economen. Als de avondklok een positief effect heeft op het aantal besmettingen, kan het juist goed zijn voor de economie. Dat betekent namelijk dat we dan eerder uit de lockdown komen.

Huisartsen worden alsnog deze en volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 'Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen in de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin', laat LHV weten. De vereniging uitte onlangs nog kritiek op minister Hugo de Jonge omdat die tot februari wilde wachten met het inenten van de huisartsen.

Maandag 18 januari

Een beslissing over een avondklok wordt vandaag nog niet genomen. Eigenlijk zouden de burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio vandaag bijeen komen met Justitieminister Ferd Grapperhaus, maar dat overleg is een dag uitgesteld.

Het Outbreak Management Team blijft zich zorgen maken over de besmettelijke Britse coronavariant. Ondanks dat de besmettingscijfers al weken dalen, kan die variant ervoor zorgen dat extra maatregelen nodig gaan zijn, zoals de gevreesde avondklok.

In de afgelopen 24 uur zijn er 4822 nieuwe coronameldingen bijgekomen, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan gemiddeld, vergeleken met de rest van de week. In de afgelopen zeven dagen werden 39.409 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5630 per etmaal. Voor het eerst sinds 1 december zijn er zo weinig besmettingen op één dag gemeld.

Het Veiligheidsberaad met de avondklok op de agenda is een dag uitgesteld. Niet alle stukken zijn nog klaar. Dat meldt het Veiligheidsberaad zelf, waarin de 25 Veiligheidsregio's vertegenwoordigd zijn.

Frankrijk ligt op koers om deze maand 1 miljoen mensen te vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran, die ook benadrukte dat er genoeg doses zijn veiliggesteld om voor eind februari 2,4 miljoen Fransen in te enten. Frankrijk heeft met bijna 3 miljoen coronagevallen het hoogste aantal besmettingen in de EU gemeld, maar loopt achter op vaccinatiegebied.

Een team van experts gaat zich de komende dagen buigen over de vraag of zorgmedewerkers vaker preventief gebruik kunnen maken van extra beschermende FFP2-maskers. Het Outbreak Management Team bespreekt zijn aanbevelingen naar verwachting vrijdag, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. Het deskundigenteam bestaat uit mensen van binnen en buiten het instituut.

Één nieuwe speler bij het Catshuisoverleg: Cora van Nieuwenhuizen, die de opgestapte demissionair minister Eric Wiebes vervangt. Het wachten is nog op het spoedadvies over de avondklok, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Die avondklok moeten ze nog echt goed gaan onderbouwen, maar je wilt als coalitie- of oppositiepartij niet verantwoordelijk zijn voor een Engelse virusvariant die zo uit de hand loopt.'

Extra beschermende FFP2-maskers moeten standaard worden voor alle zorgmedewerkers, 'ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden'. Daarvoor pleiten vier grote zorgbonden. CNV, FNV, NU'91 en V&VN willen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn richtlijn over de mondneusmaskers aanscherpt.

Na het zorgpersoneel worden vanaf vandaag ook mensen in de risicogroepen gevaccineerd. In verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt vandaag begonnen met de vaccinatie van bewoners, zegt Conny Helder, bestuurslid van ActiZ.

Het Outbreak Management Team maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutant. Dat stond in het advies waarvan het OMT gisteren het eerste deel publiceerde. Volgens het OMT is het van het grootste belang om nu maatregelen te nemen, en zo het virus in te dammen. Volgens de leden van het OMT lag het reproductiegetal van het 'oude' coronavirus begin dit jaar net onder de waarde van 1, wat betekent dat de epidemie langzaam maar zeker uitdooft.

Maar het r-getal van de Britse coronamutatie ligt 30 procent hoger en boven de 1, waardoor die variant zich wel verder verspreidt. In het advies van gisteren staat niet aan welke maatregelen het OMT denkt. Maar gisteren was er in het Catshuis overleg, met een groot deel van het demissionaire kabinet, onder andere over het inzetten van een avondklok. Vandaag wordt die avondklok besproken met de coalitie en de burgemeesters van de veiligheidsregio's.

Zondag 17 januari

Bijna een derde van de Nederlanders zegt zich niks van een avondklok aan te zullen trekken, mocht deze worden ingevoerd. Dat meldt Hart van Nederland op basis van onderzoek in het eigen panel. Van de Nederlanders beneden de 30 jaar geeft maar liefst de helft aan stiekem de deur uit te zullen gaan terwijl dat dan eigenlijk niet mag. Hart van Nederland deed de peiling nu de invoering van de avondklok steeds reëler lijkt te worden.

De politie heeft vanmiddag ongeveer 100 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. De ME moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.

Het kabinet praat deze week verder over de invoering van een avondklok. Dat melden ingewijden na het overleg zondag in het Catshuis. Daar sprak een flink deel van het demissionaire kabinet met deskundigen. Het was een 'goed overleg' in de officiële ambtswoning van de premier is te horen, maar het is nog niet helemaal rond. Er zal de 'komende dagen' verder over worden gesproken.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, maakt zich zorgen over de effecten die de langdurige schoolsluiting heeft op de kinderen, maar staat toch achter het besluit van het kabinet om de basisscholen en de kinderopvang tot in ieder geval maandag 8 februari dicht te houden. Er zijn wel meer maatregelen nodig om de situatie te verlichten, vindt de organisatie. De raad denkt onder meer aan 'coronaverlofdagen' voor ouders.

Volgens demissionair minister Slob van Onderwijs was het besluit om basisscholen en kinderopvang gesloten te houden 'helaas onvermijdelijk'. 'Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar.' Om de druk een beetje te verlichten gaat het kabinet met de werkgevers en vakbonden in overleg over 'coronaverlof' voor ouders die werken en zorg voor kinderen combineren.

De basisscholen en de kinderopvang gaan niet eerder open. Ze blijven tot 8 februari gesloten, als de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis. De noodopvang blijft wel gewoon open. Het kabinet neemt het advies van het OMT over. Dat was een dag eerder al uitgelekt. De deskundigen maken zich grote zorgen over de besmettelijkheid van de Britse variant van het coronavirus.

Het aantal mensen dat in Nederland met Covid in het ziekenhuis ligt is nu 2379, 19 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 671 op de intensive care, een stijging van vijf patiënten, en 1708 op de verpleegafdelingen, veertien meer dan een dag eerder. Er zijn 217 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 30 minder dan zaterdag. Van hen zijn er 38 opgenomen op de ic, drie meer, en 179 elders in het ziekenhuis, 33 minder dan zaterdag.

De politie treedt volgens de gemeente nu op volgens draaiboek. 'Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet', meldt de gemeente. Volgens de zender AT5 heeft de politie meerdere mensen opgepakt. In enkele gevallen gebeurde dat door agenten in burgerkleding. De politie kon dat niet bevestigen.

Het afgelopen etmaal zijn 5622 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Een dag eerder waren dat er, gecorrigeerd, nog 5340. Op vrijdag meldde het RIVM 6062 nieuwe gevallen over het voorbije etmaal en op donderdag meer dan 6500. Het aantal gemelde sterfgevallen dat in verband wordt gebracht met het coronavirus steeg afgelopen etmaal met 43, tegen 98 op zaterdag en 96 op vrijdag.

De ME zet waterkanonnen in om het Museumplein schoon te vegen, waar zich vanmiddag honderden mensen verzamelden om te protesteren tegen het - inmiddels demissionaire - kabinet Rutte-III en het coronabeleid. Nadat veel betogers eerdere oproepen in de wind sloegen om het plein te verlaten, besloot de ME met waterkanonnen in actie te komen, gesteund door het noodbevel dat eerder vanmiddag werd afgegeven.

Door het afkondigen van een noodbevel mag niemand meer op het Museumplein in Amsterdam verblijven. Dat twittert de gemeente Amsterdam. Het noodbevel is afgekondigd door de driehoek, die bestaat uit burgemeester, justitie en politie. Mensen worden opgeroepen naar huis te gaan, en daarbij 1,5 meter afstand te houden. De Amsterdamse driehoek had eerder een stokje gestoken voor het plan van organisator Michel Reijinga om op het Museumplein de betoging 'Nooit meer kabinet Rutte' te houden.

Het is nog te vroeg voor een vrijgeleide voor tegen het coronavirus ingeënte reizigers binnen de Europese Unie, vindt de voorzitter van de Europese regeringsleiders. Voor zo'n 'coronavaccinatiepaspoort' zou kunnen worden ingevoerd, moeten eerst meer mensen een prik hebben gekregen. Anders dreigen scheve ogen, denkt voorzitter Charles Michel. Griekenland pleit voor zo'n vaccinatiebewijs, om weer zo snel mogelijk toeristen te kunnen verwelkomen.

De Britse regering hoopt in maart de lockdownmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News. We willen zo snel mogelijk uit deze nationale lockdown komen. Hopelijk kunnen we in maart versoepelen. Ik denk niet dat we het in één keer zullen doen, maar in stapjes de maatregelen zullen uitfaseren', zegt Raab.

Om nieuwe gevaarlijke mutaties van het coronavirus zo snel mogelijk op te sporen, moeten Nederland en andere Europese landen op veel grotere schaal de erfelijke code in kaart brengen van verzameld virusmateriaal. Dat stelt onder anderen celbioloog Eelco van Anken van het San Raffaele wetenschappelijk instituut in Milaan in De Telegraaf.

De politie heeft zondagochtend vroeg 64 mensen op een feest in een kantoorpand in Amsterdam-Oost beboet. Dat meldt de politie, die het feest beëindigde. Agenten gingen rond 04.15 uur ter plaatse na meldingen over een mogelijk illegaal feest aan de Joan Muyskenweg. Op straat stonden meerdere taxi’s en in een van de kantoorpanden brandde feestverlichting en klonk muziek. Toen de politie naar binnen ging, troffen agenten er 64 mensen aan.

Zaterdag 16 januari

Het OMT adviseert het kabinet de basisscholen en de kinderopvang niet al te openen op 25 januari. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS die het advies in handen heeft. Het OMT is bezorgd over de Britse variant van het coronavirus. Door het virus worden meer mensen besmet met het coronavirus. Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af, maar hoopte de kinderopvangcentra en basisscholen al eerder open te kunnen doen.

Het aantal corona-gerelateerde patiënten in de ziekenhuizen bedraagt 2360. Dat zijn er 109 minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van die patiënten liggen er 666 op de intensive care, een daling van negentien. De verpleegafdelingen behandelen 1694 mensen met Covid-19, negentig patiënten minder dan vrijdag. Vijf Nederlandse Covid-patiënten liggen op een intensive care in Duitsland.

In de Nederlandse ziekenhuizen werden 247 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes meer dan vrijdag. Hiervan zijn er 35 opgenomen op de intensive care, elf meer dan vrijdag en 212 op de verpleegafdelingen, vijf minder dan de dag ervoor.

Het afgelopen etmaal zijn 5340 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Een dag eerder waren dat er, gecorrigeerd, nog 6062. Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen over het voorbije etmaal en op woensdag meer dan 6100. Het aantal gemelde sterfgevallen dat in verband wordt gebracht met het coronavirus steeg afgelopen etmaal met 98, tegen 96 op vrijdag en 88 op donderdag.

In Nederland zijn inmiddels iets meer dan 200 gevallen van de 'Britse' variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het RIVM aan het AD. Een week geleden stond de teller nog op 96 stuks, meldt de krant. Slechts bij een klein deel van de gevonden besmettingen is er een directe link met het Verenigd Koninkrijk, meldt een bron aan het dagblad. Aangenomen wordt nu dat tussen 1,5 en 5 procent van de coronagevallen wordt veroorzaakt door de Britse variant.

De basisscholen gaan waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten. 'We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen', zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy tegen de krant. 'Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma.'

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zien door de verlenging van de lockdown dat zij verder interen op hun eigen vermogen, persoonlijke schulden ontstaan en faillissementen dreigen. Tegelijkertijd is er geen centraal hulppunt waar mkb’ers aan de bel kunnen trekken als ze financiële problemen hebben, aldus onderzoek van accountantskantoor Deloitte in opdracht van platform SchuldenlabNL.

01:00 | De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Volgens de berekeningen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant. Meer dan 200.000 mensen tegelijk zouden dan besmet zijn en per dag zouden er aanzienlijk meer dan 10.000 mensen positief getest worden. In de tweede helft van maart liggen in dat geval meer dan 3000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2500.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, jij speelt rechts. Je speelt al een kwartier links. Begrijp je het niet? Chelsea manager Thomas Tuchelapl vestigde de aandacht op de verkeerde positie van zijn landgenoot Timo Werner. Timo, hoe lang blijf je links Spelen? Je speelt rechts
Liverpool heeft 7 punten achter de Champions League zone, 8 punten achter de verloren degenen
Neymar kan spelen tegen Barcelona voor ongeveer 30 minuten
Benfica biedt Diego Costa een 2-jarig contract met een salaris van 3 miljoen euro per jaar
Pep is geobsedeerd door tactiek. Hij ziet en wil zoveel dingen veranderen dat het een probleem kan zijn
Cavani is dicht bij een overeenkomst met Boca Juniors. Hij wil Manchester United verlaten in de zomer
Er zijn slechts 6 coaches in de wereld met een positieve balans tegen Pep. De leider van de rating-Sulscher