Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog Giro | Vier Nederlanders mee in eerste ontsnapping koninginnenrit

Nog 121 km - Over een ruime dertig kilometer begint het weer steil te worden. Voorlopig zullen we dus ditzelfde beeld zien: één kopgroep ruim voor het peloton.

Nog 126 km - De kopgroep heeft nu bijna vijf minuten voorsprong op het peloton.

'MVDP' is er weer bij!

Nog 128 km - Voor de volledigheid de vijftien namen voorin, met daarin vier Nederlanders. Kämna, Ballerini, Vendrame, Leemreize, Oomen, Van der Poel, Arensman, Vansevenant, Moniquet, Formolo, Zardini, Ciccone, Covi, Pedrero en Novak.

Nog 129 km - Het peloton beseft dat het de kopgroep niet meer terug gaat halen en laat het even lopen. Het verschil is nu 3.28. 

Nog 133 km - De kopgroep van twaalf is definitief weg en daartussen rijdt niets meer. Het verschil met het peloton is 1.49. 

Nog 135 km - UAE Team Emirates doet het meeste werk in de kopgroep. Het zou voor Nederland erg mooi zijn als deze kopgroep het redt, maar het peloton komt steeds dichterbij.

Nog 138 km - Wat wordt er aanvallend gereden. Iedereen wil mee zitten in de ontsnapping of probeert bij het groepje voorin te komen. Het is koers!

Nog 141 km - Er rijden nu twee afzonderlijke groepen voor het peloton. In de kopgroep van twaalf zitten vier Nederlanders: Van der Poel, Arensman, Oomen en Leemreize.

Nog 145 km - Het groepje-Oomen bestaat nu uit een renner of vijftien en Arensman en Van der Poel zitten er ook bij. Met man en macht proberen zij weg te blijven uit de klauwen van het peloton.

Nog 147 km - Vijf man heeft een klein gaatje en Sam Oomen zit er ook bij. Dit ziet er serieus uit.

Nog 147,5 km - De renners krijgen nu een ongecategoriseerd klimmetje voor hun kiezen. Een groepje onder leiding van Ciccone ruikt een kans en gaat er vandoor.

Nog 148 km - Het begint te regenen in Noord-Italië. Dat gaat ook invloed hebben op het koersverloop.

Nog 150 km - Dries de Bondt probeert het voor de tweede keer en lijkt een klein gaatje te slaan.

Nog 156 km - Werkelijk iedere ploeg wil meezitten in de ontsnapping. Wat weer als gevolg heeft dat niet één ontsnapping de ruimte krijgt.

Nog 159 km - Er komt nog niemand weg voorlopig. Het tempo ligt hoog in het peloton.

Nog 163 km - Van der Poel is er uiteraard ook weer bij en probeert weg te komen, wat niet lukt.

Nog 166 km Moniquet gaat ervandoor en krijgt wat renners mee. Is dit meteen de eerste ontsnapping die lukt?

Nog 167 km - Meteen aanvallen! Het is duidelijk dat iedereen mee wil zitten in de eerste ontsnapping.

Start! De groene vlag is omlaag, de koninginnenrit is begonnen!

Het peloton is in gang gezet en rijdt nu richting de officiële start.

Bij Jumbo-Visma weten ze ook hoe zwaar het vandaag gaat worden.

🇮🇹 #Giro 👑 𝐐𝐮𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐠𝐞 🏔 𝐂𝐢𝐦𝐚 𝐂𝐨𝐩𝐩𝐢 🔝 ②②③⑨ 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐫𝐬 💙 They saved the 𝐛𝐞𝐬𝐭 for 𝐥𝐚𝐬𝐭.

Het is vandaag de laatste keer dat we Vincenzo Nibali bergop zien rijden in de Giro. De tweevoudig winnaar van het klassement stopt na dit seizoen als profrenner.

🦈 His last mountain stage at the Giro d'Italia 💔 🦈 La sua ultima tappa di montagna al Giro d'Italia 💔 #Giro

Vandaag staat de koninginnenrit op het programma, 168 km in totaal. Een relatief vlakke aanloop, waarna er drie zware beklimming moeten worden getrotseerd, twee van de eerste categorie en eentje van de buitencategorie. De finish is bergop: de Passo Fedaia van 12,9 kilometer aan 7,8 procent.
De Ecuadoriaan Richard Carapaz rijdt nog altijd in het roze. Dit is de top vijf in het klassement voor aanvang van de etappe. 

1. Carapaz


2. Hindley (+0.03)
3. Landa (+1.05)
4. Nibali (+5.53)
5. Bilbao (+6.22)
Dit zijn de andere drie Nederlanders die het bergklassement op hun naam wisten te schrijven in een grote ronde.

1971: Joop Zoetemelk (Vuelta)


1988: Steven Rooks (Tour)
1989: Gert-Jan Theunisse (Tour)
Bouwman kan niet meer ingehaald worden. Dat zit zo: vandaag en morgen zijn nog maximaal 133 punten te verdienen in de strijd om het bergklassement. Bouwman begint de etappe met een voorsprong van maar liefst 191 punten op nummer twee Giulio Ciccone. Als hij Verona haalt, wint hij het bergklassement.
Gister was het de grote Koen Bouwman-dag in Italië. De 28-jarige Nederlander won de etappe én legde virtueel beslag op het bergklassement. Als Bouwman nog twee dagen op zijn fiets blijft zitten, is hij de eerste Nederlander ooit die het bergklassement in de Ronde van Italië wint.