Netherlands
This article was added by the user Charles Hall. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog Giro | Poels, Dumoulin en Bouwman in de aanval in loodzware etappe

Nog 125 km - Momenteel hebben we een kopgroepje van vier man: Bouwman, Poels, Villella en Formolo rijden het peloton op maar liefst 37 seconden. De drie achtervolgers, Dumoulin, Mollema en Camargo rijden hiertussen met 16 seconden afstand op de vier. Krijgen we zo vooraan een groepje van zeven man met vier Nederlanders?

Nog 126 km - Het lijkt erop dat we zo een kopgroep krijgen met zeven renners, waarvan vier Nederlanders. Onder anderen Tom Dumoulin en Bauke Mollema zetten de versnelling in. Dumoulin is moedig aan het rijden.

Nog 127 km - Daar is dan toch weer Dumoulin met de aansluiting. Wat kan hij in de zevende etappe? Hij snelt naar voren in het peloton.

We zijn toeschouwer van een (vooralsnog) waanzinnige koers.

#Giro 🇮🇹 - 🏁 129 km Watching the stage today: #DomestiqueLive

Nog 128 km - Wout Poels zet de achtervolging in! Koplopers Formolo en Villella rijden 9 seconden voor de Nederlander.

Nog 128 km - Tom Dumoulin is ook gelost. Het is niet de Giro van de kopman van Jumbo-Visma.

Nog 129 km Klimmen tot we erbij neervallen! De renners betreden de tweede berg van deze loodzware etappe: de Monte Sirino. Wat voor verschuivingen gaan we zien?

Nog 130 km - De opstelling van de etappe verandert telkens in een sneltreinvaart. Dit is de huidige stand van zaken:

Nog 131 km - Grote namen moeten al opgeven! Onder anderen Mark Cavendish, Biniam Girmay en Arnaud Démare zijn gelost door het peloton en rijden ruim 4 minuten achter Davide.

Nog 132 km - Versnelling van Davide! Dat betekent dat hij solo aan kop gaat in de zevende etappe van de Giro d'Italia 2022.

Nog 133 km - Wat een bizarre etappe! De nummer 1 en 2 van het klassement zijn in de aanval, dus ook roze trui-drager Juan Pedro López is mee. Dit is de huidige stand van zaken: 

Nog 135 km - Wat voor dag gaat dit worden? Met nog 135 kilometer te gaan zijn er al bijzonder veel favorieten die zich vooraan mengen in de strijd.

Nog 135 km - Wéér een verschuiving! Formolo en Arcas rijden weg van de tien andere renners in de kopgroep.

Nog 136 km - De kopgroep is inmiddels stevig vergroot en bestaat uit twaalf renners. Onder anderen Mollema en Formolo bevinden zich in de voorhoede.

Nog 138 km - Van der Poel ontsnapt uit het peloton! Samen met Narvaéz en Carapaz zit hij op 25 seconden van de kopgroep.

Nog 144 km - Poels is inmiddels bijgesteld door Anthony Perez en Davide Formolo. Hij kan deze mannen hard gebruiken, want in deze loodzware etappe is in je eentje op kop rijden haast onmogelijk.

Wout Poels pakt negen punten op de top van deze beklimming. Davide Formolo komt als tweede door en vangt hiermee vier punten, in zijn wiel volgt Anthony Perez, die met twee punten wordt beloond.

Nog 149 km - Er vinden een hoop verschillende aanvallen plaats in het peloton, ook Van der Poel mengt zich in de strijd.

Nog 150 km - Je zou het bijna niet zien, maar hij is boven. Het is erg mistig boven op de Passo Colla.

Nog 150 km - Wout Poels won nog nooit eerder een etappe van een grote ronde. Hij rijdt het peloton inmiddels op 25 seconden, terwijl hij bijna bovenaan de eerste beklimming komt.

Nog 151 km - De nummer twee van het klassement, Lennard Kämna, probeert weg te snellen uit het peloton, en ook Mattias Skjelmose Jensen sluit aan.

Nog 153 km - De renner van Jumbo-Visma krijgt gezelschap van Luca Covili, Harm Vanhoucke en Diego Ulissi. Wordt dit de juiste ontsnapping?

Nog 155 km - Gijs Leemreize zet de achtervolging in. Dit is de huidige stand van zaken op de Passo Colla:

Nog 157 km - Het regent aanvallen in de openingsfase van de zevende etappe, nu is het Wout Poels die op de Passo Colla wegrijdt van het peloton. Hij rijdt naar een voorsprong van 10 seconden.

Nog 160 km - De renners zijn begonnen aan de eerste beklimming van de dag, de Passo Colla. Heel zwaar is deze col niet, maar met een strook van 12 procent kan er genoeg vuurwerk ontstaan op de flanken van de klim. En dat zal vast volgen, nu het al zo lang duurt voordat de vlucht van de dag gevorm is. Alessandro De Marchi is alweer ingerekend.

Nog 165 km - Eindelijk is er een renner die een serieus gat met het peloton slaat: Alessandro De Marchi. De Italiaan won al eens twee ritten in de Giro en drie etappes in de Vuelta. Hij weet dus hoe hij een zege kan boeken in een grote ronde. Hij rijdt vlak voor de voet van de Passo Colla weg.

Nog 167 km - Hij kan maar niet stil blijven zitten, die Mathieu van der Poel. De Nederlander meldt zich weer van voren en geeft er een flinke snok aan. Over een paar minuten volgt de beklimming van de Passo Colla. Wellicht dat hij daar het verschil kan maken.

Nog 172 km - Rozetruidrager Juan Pedro López staat ineens langs de kant en dat is altijd een slecht teken. De Spanjaard krijgt een lekke band precies op het moment dat het tempo in het peloton de lucht ingaat. Dankzij een razendsnelle fietswissel blijft zijn achterstand beperkt, maar hij moet niettemin de achtervolging inzetten.

Voorlopig is het geen moment rustig geweest in deze Giro-rit. Alleen in de neutralisatiezone konden de mensen langs de kant rustig plaatjes schieten van hun fietshelden.

Nog 177 km - Ook Thomas De Gendt wordt bijgehaald door het peloton, waar het chaos troef is. De ene na de andere renner probeert weg te komen, maar niemand krijgt ook maar een centimeter ruimte. Wat een zenuwenspel in Zuid-Italië.

Nog 180 km - Mathieu van der Poel komt niet weg uit het peloton. In een mum van tijd rijden er tientallen renners in zijn wiel en dan heeft het voor de Nederlander geen zin om door te fietsen. Hij laat zich terugzakken in het peloton. Van der Poel kennende zal straks nog wel een nieuwe poging wagen.

Nog 182 km Aanval Mathieu van der Poel! De Nederlander zoeft als een straalwagen weg aan de linkerkant van het asfalt en slaat een gaatje. Tientallen renners proberen de beste heuvelspecialist van de wereld bij te halen.

Nog 184 km - Mathieu van der Poel, Pascal Eenkhoorn en Wout Poels melden zich op kop van het peloton. Proberen de Nederlanders de sprong naar voren te wagen? Thomas De Gendt heeft inmiddels een voorsprong van zo'n twintig seconden opgebouwd.

Nog 188 km - Velen hadden zijn naam opgeschreven en hij maakt het opnieuw waar. Thomas De Gendt, de rasaanvaller, rijdt in zijn eentje weg uit het peloton. Na een lange aarzeling proberen verschillende renners de aansluiting met de Belg van Lotto-Soudal te vinden, onder wie Dries De Bondt van de ploeg van Mathieu van der Poel.

Nog 189 km - Na het inrekenen van de drie vluchters gaat het peloton in gestrekte draf over de wegen in het zuiden van Italië. Op dit relatief vlakke deel durft niemand zijn geluk te beproeven. Waarschijnlijk gaan we pas bij de beklimming van Passo Colla, over zo'n 40 kilometer, het echte vuurwerk zien.

Nog 192 km - Het avontuur van Moniquet, Fetter en Bayet was van korte duur, want het drietal is alweer ingerekend. Het is nervositeit troef in het peloton. Wie durft nu ten aanval te trekken?

Nog 195 km - Direct na het vlagsignaal beproeft de Belg Sylvain Moniquet van Lotto-Soudal zijn geluk. Hij krijgt de Hongaar Erik Fetter en Tobias Bayer uit Oostenrijk met zich mee. Veel ruimte krijgen ze niet van het jagende peloton.

Nog 196 km - De koersdirecteur zwaait met de vlag! De zevende etappe is onderweg. Het demarreren kan beginnen. Het belooft een spektakelstuk te worden.

De renners stappen op hun fiets in Diamante. Voordat de koersdirecteur met de vlag zwaait voor de start van de rit, rijden ze eerst nog een kwartiertje door de neutralisatiezone.

Mollema gaat niet in de aanval
Bauke Mollema zal zich niet actief gaan mengen in de strijd om de dagzege, zegt hij tegen Eurosport. De Nederlander moet van zijn ploeg Trek-Segafredo rozetruidrager Juan Pedro López helpen. "Op papier ligt de rit me wel, maar het belangrijkste is om de roze trui te verdedigen. Ik kan niet vanaf het begin volle bak meespringen. Of de roze trui mijn vrijheid beperkt? Zo zie ik dat niet. Er komen nog genoeg kansen voor mij in de laatste twee weken."
De Gendt verwacht 'groot gevecht'
Thomas De Gendt verwacht een "groot gevecht" om de vlucht van de dag. "Het wordt een zware dag, misschien zien we wel een ontsnapping van dertig renners mét klassementsmannen", zegt hij tegen Eurosport. "Maar het kan evengoed een kleine groep worden, ik zie veel mogelijke scenario's. Als ik mij goed voel, wil ik wel wat proberen."

Mathieu van der Poel zwaait vanaf het startpodium in Diamante naar de meute. Heeft de Nederlandse alleskunner snode plannen in deze loodzware rit?