Netherlands
This article was added by the user Ava Roberts. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog Giro | Negen renners op kop, Rosa doet goede zaken voor bergklassement

Nog 133 km - Drie renners in de kopgroep wonnen al eens een etappe in de Giro: Dombrowski, Peters en Caicedo.

Nog 137 km - Trek-Segafredo verhoogt het tempo in het peloton om de roze trui van Juan Pedro López te beschermen. Het verschil is nu 5.15. 

Nog 144 km - Het verschil tussen peloton en kopgroep is opgelopen tot 5.25. Nog anderhalve minuut erbij en Felix Gall rijdt virtueel in het roze.

Nog 153 km - Rosa pakt de bergpunten en staat nu virtueel op een tweede plaats, op gelijke hoogte met Kämna. Alleen Nederlander Koen Bouwman heeft meer punten. De volgende punten voor het bergklassement zijn pas in de finale te verdienen. Het is de vraag of Rosa dan nog voorop rijdt...

Nog 153,5 km - Rosa gaat er tweehonderd meter voor de top van de Roccaraso vandoor. De Italiaan rijdt vandaag duidelijk voor de blauwe trui. Niemand van de kopgroep springt mee om hem bij te halen.

Nog 155 km - Voorin lijkt geen van de renners stoute plannen te hebben. Er wordt hard gereden, maar niemand plaatst een demarrage.

Nog 156,5 km - De kopgroep rijdt nu in straf tempo over de Roccoraso, maar er hoeft voorlopig nog niemand af te haken.

Nog 158 km - De negen man voorop op een rij: Felix Gall, Nans Peters, Joe Dombrowski, Filippo Zana, Natnael Tesfatsion, Eduardo Sepulveda, Jonathan Caicedo, Diego Rosa en James Knox. Gall is degene met de minste achterstand op de roze trui, namelijk 6.48.

Nog 160 km - De kopgroep is in elkaar geschoven en nu is de situatie erg overzichtelijk. Negen man op kop en het peloton op 4.25 achterstand.

Nog 164 km - De volledige situatie nu: Rosa, Tesfatsion en Dombrowski voorop. Daarachter een groep van zes renners op vijftien seconden. Dat zijn Gall, Peters, Zana, Sepúlveda, Caicedo en Knox. Het peloton rijdt meer dan vier munuten achter de kopgroep van drie.

Nog 165 km - Over acht kilometer begint de kopgroep aan de Roccaraso, een klim van 7,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.1.

Nog 167 km - Rosa heeft voorop gezelschap gekregen van Tesfatsion en Dombrowski. Er is nu dus sprake van een kopgroep van drie man.

Nog 173 km - Diego Rosa doet goede zaken voor het bergklassement. Hij komt zo als eerste boven op de Rionero Sannitico en stijgt daarmee naar de vierde plek in de strijd om de blauwe trui.

Nog 174 km - De ongelukkige Bilbao wordt verzorgd door de medische wagen. Hij heeft flinke schaafwonden opgelopen.

Nog 175 km - Ook Bilbao en Arcas zijn gevallen. Alle renners kunnen wel door, maar het is nog wel te zien hoe zij hiervan gaan herstellen.

Nog 176,5 km - Santiago Buitrago - de nummer zestien van het algemeen klassement - is gevallen. Hij staat moeizaam op en schuifelt weer terug richting zijn fiets.

Nog 178 km - Rosa rijdt nog altijd solo op kop, met 24 seconden daarachter Tesfatsion en Dombrowski. Weer daarachter is het onoverzichtelijk, met veel plukjes renners en een sterk uitgedund peloton.

Nog 178,5 km - Ook Wout Poels lijkt niet de goede benen te hebben. Het zegt alles over hoe zwaar de start van deze etappe is.

Nog 180 km - Opvallend: Biniam Girmay heeft het moeilijk achterin het peloton. Toneelspel of zijn de benen echt slecht bij de man uit Eritrea?

Nog 181 km - Rosa gaat er solo vandoor! In zijn rug zit een groep van een man of vijftien, zij rijden op negen seconden. De verschillen zijn nog klein in deze fase.

Nog 186,5 km - Holmes, Rosa en Tesfatsion zijn als nummers één, twee en drie binnen op de eerste beklimming van de dag.

Nog 187 km - Achter de kopgroep van vijf man gaat er een groepje renners vandoor en wie zit er weer bij? Mathieu van der Poel. Wat rijdt die met een strijdlust deze weken.

Nog 187,5 km - De kopgroep met vijf man voorop heeft nu 14 seconden voorsprong op het peloton. Het gaat om Jaakko Hänninen, Luca Covili, Diego Rosa, Natnael Tesfatsion en Matthew Holmes.

Nog 188 km - De Valico del Macerone - een klimmetje van drie kilometer met gemiddeld 5,8 procent - doemt al op in de verte.

Nog 190 km - Een groepje van vijf man onder leiding van Sylvain Moniquet kiest meteen de aanval.

De renners rijden achter de wagen richting de officiële start. Het wordt waarschijnlijk vanaf het begin vuuwerk, met drie beklimmingen in de eerste veertig kilometer!

De start voor deze cruciale etappe: 11.45 uur.

🔥 The riders will hit the road at 11.35 AM. After a 3.4 km transfer towards KM 0, official start will be given at 11.45. 🔥 I corridori partiranno alle 11.35 AM. Dopo 3,4 km di trasferimento verso il KM 0 lo start ufficiale sarà dato alle 11.45. #Giro