Netherlands
This article was added by the user Hudson Knight. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog Giro | Kopgroep met Van der Poel en Poels twee minuten voor peloton

Wie wint de etappe van vandaag?

Schitterende omstandigheden om op het strand te liggen of om wat te drinken op het terras. Of om 153 kilometer te wielrennen natuurlijk.

Nog 81 km - Actie in de kopgroep; Moniquet probeert weg te springen en Van der Poel gaat mee. Het duo wordt al snel weer ingerekend door de overige negentien renners uit de kopgroep.

Nog 83 km - Het klimmen is begonnen; het verschil tussen peloton en kopgroep is nu 2.20. 

Nog 87 km - We naderen de heuvelcyclus waar het verschil zal worden gemaakt vandaag. Die moet in totaal vier keer worden gereden en gaat over 19 km.

Nog 100 km - Nog exact honderd kilometer te gaan. De renners rijden nu langs het schitterende kustgebied, met uitzicht op de Golf van Napels.

Nog 104 km - De situatie in de etappe heeft zich gestabiliseerd, met nog meer dan honderd kilometer te rijden. De kopgroep met 21 man rijdt nu 2.08 voor het peloton.

In beeld: Mathieu van der Poel probeert om solo weg te rijden uit de kopgroep. Zijn poging strandde in schoonheid, maar het was wel een spectaculair begin van de etappe.

Interessant: fitnessbedrijf Whoop deelde op Twitter de slaapgegevens van Mathieu van der Poel. Hij sliep terwijl hij in het roze reed aanmerkelijk minder uren per nacht.

What's the mental strain of winning the Maglia Rosa? Whether it's the extra interviews, celebrations, or the pressure that comes with being chased by the rest of the pack, WHOOP data shows that after his huge #Giro win @mathieuvdpoel's sleep patterns changed.

Nog 110 km - In de kopgroep wordt nu minder goed samengewerkt. Wellicht vanwege de aanwezigheid van zoveel favorieten voor de dagzege. Het verschil tussen peloton en kopgroep is nu 2.07. 

Nog 118 km In het peloton rijdt Trek-Segafredo op kop. Hun kopman Pedro López rijdt in het roze en dat wil de ploeg natuurlijk nog even zo houden.

De in Napels wonende Eritreeërs zijn uiteraard op de hand van Biniam Girmay!

Nog 124 km - Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is opgelopen tot 1.54.

Het peloton passeerde eerder vandaag het Castel dell'Ovo, een kasteel aan zee in Napels dat in de zesde eeuw gebouwd werd. Dit is het oudste gebouw in Napels dat nog overeind staat.

Nog 130 km - Thomas de Gendt probeerde om te vluchten van de kopgroep, maar krijgt niemand mee en staakt zijn poging.

Nog 133 km - In de kopgroep van 21 man barst het van de grote namen: Van der Poel, Girmay, Poels, Tejada en De Gendt.

Nog 138 km - Van der Poel wordt weer bijgehaald door de rest van de kopgroep. Zij rijden nu 48 seconden voor het peloton.

De Duitse filosoof Goethe zei al: "Eerst Napels zien, en dan sterven". Als je dit soort plaatjes ziet begrijp je waarom.

Nog 141 km - Dit is nu de situatie: Mathieu van der Poel rijdt solo op kop. Acht seconden achter hem rijdt de rest van de voormalige kopgroep (13 man). Het peloton rijdt op 53 seconden van de Nederlander.

Nog 143 km - Van der Poel vond het niet snel genoeg gaan in de kopgroep en is er nu in z'n eentje vandoor.

Het publiek dankt Vincenzo Nibali, die deze week bekendmaakte na dit seizoen te stoppen als profrenner. De Italiaan won twee keer de Giro, één keer de Tour en één keer de Vuelta.

Nog 148 km - De kopgroep komt niet makkelijk weg van het peloton, waar door verschillende ploegen wordt gereageerd op de ontsnapping van Van der Poel. Het verschil is nu zeven seconden.

Nog 150km - Een kopgroep van twaalf man en wie rijdt er voorop? Matthieu van der Poel! De Nederlander is met het mes tussen de tanden van start gegaan.

Nog 151 km - Van der Poel ziet een mannetje of negen wegrijden en besluit mee te springen. Zeer verrassend en spectaculair!

Nog 153 km - Al meteen vanaf de officiële start gaat er een groepje vandoor. Dat belooft wat voor vandaag!

In beeld: het peloton op weg naar de ceremoniële start.

De ceremoniële start is geweest en het peloton rijdt momenteel langs de schitterende boulevard van Napels.

Van der Poel over korte rit: 'Leuk experiment'
Vlak na de ploegenpresentatie ging topfavoriet Mathieu van der Poel in op de relatief korte rit van vandaag. "Het is een leuk experiment, een leuke afwisseling. Het is anders dan een voorjaarsklassieker, in een grote ronde krijgt een vroege vlucht soms een vrijgeleide. Het is moeilijk te controleren, als er vijftien man wegrijdt, is het moeilijk om het dicht te rijden. Het wordt wel interessant."

Vandaag rijdt Tom Dumoulin met de rode rugnummers. Deze wordt door de Giro-organisatie aan het einde van iedere etappe toegekend aan de meest strijdlustige renner van de dag.

🇮🇹 #Giro More than deserved after yesterday’s efforts. 😎

Dit lijkt toch geen ideaal ontbijt, met een rit van 153 kilometer op het programma... 🍕

Video

🍕 The perfect breakfast doesn't exi- 🍕 La colazione perfetta non esis- #Giro

In 2013 ging de rit ook van Napels naar Napels, maar was het parcours meer geschikt voor sprinters. De winnaar van toen is vandaag ook in koers: Mark Cavendish.

Vandaag staat er een rit van 153 kilometer op het prorgramma, die zowel start als finisht en Napels. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de havenstad onderdeel uitmaakt van het Giro-parcours. Het zwaartepunt ligt op het midden, waar een heuvelcyclus van ongeveer negentien kilometer op het programma staat, die in totaal vier keer moet worden gereden. Ook in de finale blijft het glooiend, met op 7 kilometer van de streep nog een heuvel van 3,3 kilometer met een gemiddelde stijging van 4,7 procent. Ideaal voor Mathieu van der Poel, terwijl Biniam Girmay en Magnus Cort als outsiders gelden.

De rol van Tom Dumoulin in de ritzege van Koen Bouwman moet zeker niet onderschat worden. De Limburger trok de sprint aan voor zijn ploegmaat Bouwman en kwam uiteindelijk zelf als vierde over de streep.
Gisteren was het de dag van Koen Bouwman. De Nederlandse sprinter klopte in de finale onder meer Bauke Mollema en won zijn eerste rit in een grote wielerronde.