Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog Giro | Groepje van vier met Arensman rijdt weg van peloton

Nog 159 km - De renners zijn bijna bovenaan op de eerste klim van vandaag. Daarna krijgen de benen wat rust met een afdaling van 80 kilometer.

Nog 159 km - Alessandro Covi haakt af in de kopgroep, hij moet nu al lossen.

Nog 160 km - Chasse patate! Bouwman is inmiddels weer ingerekend, Ciccone probeert het nog. Van der Poel en negen andere renners wagen nu de sprong. Dit is de huidige stand van zaken in de openingskilometers van de zeventiende etappe. 

  1. Gall, Carthy, Arensman, Covi
  2. Prodhomme, Van der Poel, Buitrago, Caicedo, Camargo, Fortunato, Valter, Hirt, Taaramäe en Oomen +0:31

Nog 161 km - Koen Bouwman waagt de sprong! De bergklassementleider rijdt weg bij het peloton, in zijn wiel zit meteen nummer twee van ditzelfde klassement: Giulio Ciccone.

Richard Carapaz waagt alvast een blik op de trofee. Wie lift deze na de laatste etappe de lucht in?

Nog 162 km - Alessandro Covi sluit aan bij het kopgroepje.

Nog 164 km - Een klein groepje van vier rijdt voor de rest van het peloton uit en pakt zo'n 7 seconden op het peloton. Arensman, Gall, Carthy en Valter proberen het verschil te maken.

Nog 165 km - Erik Fetter zet de aanval in, en rijdt weg van het peloton.

Nog 166 km - Ook Koen Bouwman positioneert zich direct voorin. Wat kan hij in de openingsfase?

Nog 167 km - Chris Hamilton van Team DSM neemt direct zijn verantwoordelijkheid in de voorhoede van het peloton, maar sprint nog niet weg.

Officiële start! De groene vlag wappert en we zijn begonnen aan de zeventiende etappe van de Giro d'Italia! De verwachting is dat het een loodzwaar begin wordt voor de renners, waar de klimmers direct hun slag kunnen slaan. Om een beeld te schetsen van hoe steil het is: de hartslag van Mathieu van der Poel was in de neutralisatie al 148 slagen per minuut.

🚴🇮🇹 | Nederlands weer goed voor Nederlandse renners? Het belooft ondanks de regen een heerlijke etappe te worden, met volop hoogtemeters. Ga ervoor zitten! Dat doen Jeroen en Karsten ook! 🌧️⛰️ #Giro 📺 Koers kijk je op discovery+

Wat kan de rozetruidrager vandaag in het noorden van Italië?

🔥 RT if you think that @RichardCarapazM 🇪🇨 will win the Stage. #Giro

Ook voor de start stonden de twee al naast elkaar opgesteld. De etappe staat op het punt te beginnen.

De blauwetruidrager en de rozetruidrager, Bouwman en Carapaz, rijden vooraan naast elkaar. Wat is hun plan voor de dag?

Ondanks de harde regen gaan bij een hoop renners de jasjes uit. Het is er 14 graden, maar al fietsende zal het een stuk warmer aanvoelen.

De neutralisatie is 4,4 kilometer lang.

Het publiek heeft het goed bekeken door veilig met een parapluutje achter de hekken te staan.

Officieuze start! De renners zijn vertrokken voor de neutralisatie. Over tien minuten zal de wedstrijdleider de renners in de stromende regen wegsturen voor de officiële start.

Het is onwijs hard aan het regenen in Ponte di Legno. In hoeverre gaat dit de openingsfase van de etappe beïnvloeden? De renners zullen eerst 10,9 kilometer omhoog rijden met een stijgingspercentage van 5,9 procent.
Een hoop teams hebben al een aantal renners moeten verliezen in de Giro, maar deze teams zijn nog compleet: AG2R Citroën Team, Cofidis, Groupama-FDJ, Team BikeExchange-Jayco
UAE Team Emirates, Trek-Segafredo, BORA-hansgrohe, Ineos, Grenadiers en EOLO-Kometa.
In de loodzware bergetappe van gisteren was Jan Hirt de Nederlandse Thymen Arensman 8 seconden te snel af. De Tsjech pakte hiermee zijn eerste etappeoverwinning ooit in de Giro. "Ik zei altijd dat ik kon stoppen als ik een etappe in de Giro d'Italia had gewonnen, maar ik wil helemaal nog niet stoppen", vertelde hij na afloop.
Dit is de puntenverdeling voor het bergklassement vandaag, op volgorde van wie er als eerste over de streep komt: 

  • San Michele all'Adige: 9,4,2,1
  • Passo del Vetriolo: 40,18,12,9,6,4,2,1
  • Menador: 40,18,12,9,6,4,2,1

Huidige teamklassement in de Giro d'Italia:

  1. BORA-hansgrohe

Top 5 in het jongerenklassement van de Giro d'Italia:

  1. Joao Almeida

Dit is het profiel van de zeventiende etappe.
Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐ Simon Yates, Jai Hindley, Richard Carapaz
⭐⭐ Mikel Landa, Wilco Kelderman, Hugh Carthy
⭐ Alejandro Valverde, Koen Bouwman, Giulio Ciccone
Met 167 punten heeft Bouwman momenteel een voorsprong van 68 punten op de nummer twee van klassement, Giulio Ciccone. De Italiaan pakte zondag zijn eerste ritwinst in twee jaar.
Blauwetruidrager Bouwman kan op woensdag een belangrijke slag slaan in het bergklassement. De renner van Jumbo-Visma heroverde zondag de blauwe trui en deed dinsdag goede zaken door in een loodzware bergetappe van Salò naar Aprica zijn voorsprong uit te breiden met 58 punten.
Er wachten de renners vier beklimmingen. Direct na de start moeten ze de Passo del Tonale over. Na 10,9 kilometer à 5,9 procent kunnen ze wat op adem komen. Het gaat dan namelijk kilometerslang bergaf.
In een loodzware slotweek van de Giro d'Italia zijn de renners toe aan de zeventiende etappe, waarin stevig geklommen moet worden. Op woensdag wacht een rit van 168 kilometer van Ponte di Legno naar Lavarone, waarin blauwetruidrager Koen Bouwman zijn koppositie in het bergklassement kan verstevigen.