Netherlands
This article was added by the user Mason Cox. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Finale Eurovisie Songfestival 2022 begonnen met Give Peace a Chance

Welkom in het liveblog van de finale van het Eurovisie Songfestival, dat vanaf 21.00 uur te zien is op NPO1. S10 heeft dinsdag een plek in de finale bemachtigd en treedt vanavond rond 22.02 uur als elfde aan, tussen Spanje en Oekraïne. Mijn naam is Danja Koeleman en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de liveshow in Turijn.

De helft van de punten van de finale zijn vrijdagavond al uitgedeeld. Toen stemde de jury. De andere helft komt vanavond van de mensen thuis. Op elk land mag worden gestemd, behalve op het eigen land. Ook landen die al uitgeschakeld zijn mogen meestemmen.

Alessandro Cattelan is in Italië bekend als presentator van onder meer X Factor, waar Maneskin enkele jaren geleden aan meedeed.
Mika, bekend van hits als Grace Kelly en Relax, Take It Easy, is Brits-Libanees, maar woont al jaren in Italië waar hij grote populariteit geniet. Later vanavond brengt hij ook een medley van zijn hits ten gehore.

Raven van Dorst heeft al een favoriet uitgekozen.

Tijdens de vlaggenparade laten alle artiesten zich even kort zien, samen met de vlag van hun land. Tsjechië mag de spits afbijten.

Zo knap, Laura Pausini klinkt al drie keer precies hetzelfde. En de eerste repetitie haar stand-in ook al. #ESF22 #Eurovision

De show wordt gepresenteerd door Mika, Laura Pausini en Alessandro Cattelan.

Voordat de vlaggenparade begint wordt de show geopend met een optreden van zangeres Laura Pausini, die het Songfestival ook presenteert. Ze zingt tijdens de opening van de finale een medley van nummers, waaronder haar hit La Solitudine.

Van de 25 liedjes zullen er 11 niet in het Engels zijn.

Maneskin won het Songfestival vorig jaar en heeft de organisatie naar Italië gehaald. De band zal later vanavond optreden met hun nieuwe single Supermodel.

De show begint! Hij wordt weer geopend met de vlaggenparade die enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. Alle artiesten en landen worden hierin voorgesteld.

Radio-dj Frank van der Lende kan niet wachten tot de uitzending begint.

Het Songfestival vindt dit jaar in Turijn plaats, bij PalaOlimpico waar in 2006 de Olympische Spelen plaatsvonden.

Volgens de bookmakers is de kans het grootst dat Oekraïne dit jaar de beker mee naar huis mag nemen. Ook Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje zijn kanshebbers. S10 staat op de tiende plek, net boven Moldavië en onder Noorwegen.

Voor wie S10 met De Diepte niet wil missen: de zangeres is als elfde aan de beurt, rond 22.02 uur.

Op NPO1 is de voorbeschouwing van het Eurovisie Songfestival bezig. Volgens Jan Smit wordt Servië de verrassing van de avond. In Corpore Sano van zangeres Konstrakta lijkt inderdaad steeds populairder te worden op onder meer de streamingdiensten.

Het commentaar tijdens de finale wordt wederom verzorgd door Jan Smit en Cornald Maas. Verslaggever Lara Zevenberg sprak de heren, die rekenen op een top 10-plek voor S10.

39

Jan Smit en Cornald Maas: 'Top tien voor S10 zou fantastisch zijn'
Naast de optredens van de 25 artiesten wordt er ook een hoop spektakel verwacht in de vorm van andere shows. Zo betreedt rond 23.30 uur Maneskin het podium, de winnaars van vorig jaar. De band zorgde gisteren en vandaag voor teleurstelling toen ze bij de repetities verstek lieten gaan. De fans moesten het doen met stand-ins, maar de organisatie zegt dat de Italianen vanavond wel echt acte de presence geven.

Een jaar geleden twitterde S10 gekscherend: "Hoe gaan we ervoor zorgen dat ik volgend jaar mee mag doen aan #Eurovision?". Die droom werd werkelijkheid, dus met een beetje geluk wordt de wens van de zangeres vanavond opnieuw vervuld.

Songfestival-verslaggever Lara Zevenberg is in Turijn om verslag te doen van het evenement. Eerder vandaag sprak ze S10, die haar vertelde helemaal klaar te zijn voor haar optreden.

81

S10 is er klaar voor: 'Ik merk dat ik helemaal weet wat ik wil'