Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Duitsland: Rusland gebruikt honger als oorlogswapen

Het is dag 84 van de oorlog in Oekraïne. Turkije blijft de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeren, de VS heropenen hun ambassade in Kiev. Volg dit liveblog voor relevante updates over het conflict.

Een pro-Russisch militielid in Marioepol
Een pro-Russisch militielid in MarioepolANP / Associated Press

Duitsland: Rusland gebruikt honger als oorlogswapen

Rusland zet volgens de Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken honger in als oorlogswapen door de graanexport uit Oekraïne te blokkeren.

'Rusland voert deze oorlog met een ander verschrikkelijk en krachtig wapen: honger en ontbering. Door Oekraïense havens te blokkeren, door silo's, straten en spoorwegen te vernietigen, heeft Rusland een graanoorlog ontketend en een wereldwijde voedselcrisis aangewakkerd', aldus Baerbock bij de Verenigde Naties in New York.

Ze wijst erop dat de Russen het wapen inzetten op het moment dat miljoenen mensen, met name in het Midden-Oosten en Afrika, al door honger worden bedreigd "door de verwoestende effecten van de klimaatcrisis, de coronapandemie en conflicten die woeden in hun eigen regio's".

Volgens de Duitse regering blokkeert Rusland de export van 25 miljoen ton graan uit Oekraïne, vooral in Odessa. Oekraïne is een van 's werelds grootste graanproducenten.

Zelenski belooft hulp aan slachtoffers Russische bezetting

Alle Oekraïense slachtoffers van de Russische bezetting krijgen speciale hulp van de staat. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag tijdens zijn videotoespraak beloofd. Hij heeft daartoe een wet ondertekend, maar meer details heeft Zelenski niet bekendgemaakt. De hulp is volgens de president ook bedoeld voor 'alle gevangenen van het Kremlin', op de Krim of in het door Rusland bezette deel van de Donbas.

Zelenski bracht 18 mei 1944 in herinnering, een belangrijke herdenkingsdag in Oekraïne. Destijds liet Sovjetdictator Josef Stalin de Krim-Tartaren deporteren omdat ze zouden hebben gecollaboreerd met de Duitsers. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens de president een 'tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim.'

Het Oekraïense staatshoofd zegt alles te doen om zijn land te bevrijden van de Russische bezetting. 'Cherson, Melitopol, Enerhodar Berdjansk, Marioepol en al onze steden en dorpen die tijdelijk bezet zijn, moeten weten dat Oekraïne zal terugkeren', zei hij. Hoe lang dit duurt, hangt af van de situatie op het slagveld. "We proberen het zo snel mogelijk te doen. We zijn verplicht om de bezetters te verdrijven en echte veiligheid te garanderen aan Oekraïne."

Woensdag 18 mei

Turken blijven bij NAVO-blokkade, ondanks positief gesprek met VS

Ondanks een uiterst positief gesprek met de Verenigde Staten, blijft Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO blokkeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maakte dit duidelijk na zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken.

Volgens de Turkse bewindsman toonde zijn ambtgenoot in Washington begrip voor de Turkse positie. Cavusoglu beschuldigde Finland en Zweden opnieuw van het steunen van Koerdische organisaties die de Turkse regering in Ankara als terroristisch beschouwt. Daarnaast verweet hij Zweden het leveren van wapens aan de organisaties. Hij zei te begrijpen dat de twee landen NAVO-lid willen worden na de Russische agressie tegen Oekraïne. 'We begrijpen hun veiligheidszorgen, maar er moet ook rekening worden gehouden met de veiligheidsproblemen van Turkije.' Blinken zou hebben gezegd dat de zorgen van Turkije gegrond zijn, en dat dit zal worden overgebracht aan Stockholm en Helsinki.

Ondanks de huidige blokkade van Turkije is de Amerikaanse president Joe Biden optimistisch dat Finland en Zweden uiteindelijk bij de NAVO komen. Het Witte Huis liet weten er vertrouwen in te hebben dat de twee landen een efficiënt toetredingsproces zullen hebben dat tegemoet kan komen aan de zorgen van Turkije.

VS heropenen ambassade in Kiev na drie maanden

De Verenigde Staten hebben officieel hun ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heropend, meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Antony Blinken. 'Het Oekraïense volk heeft, met onze hulp, zijn thuisland verdedigd tijdens de gewetenloze invasie van Rusland, en als gevolg daarvan wapperen de Stars and Stripes opnieuw boven de ambassade', zei de bewindsman.

Medio februari verhuisden de VS de ambassade van hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van Oekraïne. Op 21 februari, de dag waarop de Russische president Vladimir Poetin de afvallige Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk officieel erkende, werd het Amerikaanse ambassadepersoneel tijdelijk naar Polen verhuisd. Drie dagen later viel Rusland Oekraïne binnen.