Netherlands
This article was added by the user Oliver Harris. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Liveblog | Alle landen hebben opgetreden, stemlijnen Songfestival geopend

Welkom in het liveblog van de finale van het Eurovisie Songfestival, dat te zien is op NPO1. S10 trad om 22.04 uur als elfde aan, tussen Spanje en Oekraïne. Mijn naam is Danja Koeleman en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de liveshow in Turijn.

Na hun optreden bedankt de band hun fans, die overal ter wereld ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Zanger Damiano haalt het incident aan van vorig jaar, waarbij er gesuggereerd werd dat hij coke snoof van een tafel. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. "Kom niet te dicht bij de tafel jongens", luidt zijn advies aan de deelnemers.

De winnaars van vorig jaar, Maneskin, betreden het podium. Zij brengen hun nieuwe single Supermodel ten gehore.

Wil je de zenuwslopende puntentelling meepakken, maar heb je geen zin in Maneskin dat als pauzeact optreedt? Zet dan de televisie weer aan rond 23.50 uur. Zo rond 0.35 uur wordt het echt spannend en tellen we langzaam af naar de bekendmaking van de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022.

De drie presentatoren roepen het publiek nu op om te stemmen. Een stem uitbrengen op het eigen land mag niet. Ook is het niet mogelijk om meer dan twintig stemmen in totaal uit te brengen.

In 2020 werd de zanger uitgeroepen tot de meest sexy man van Estland.

In 2018 deed hij al eens een poging mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar toen werd hij derde in de voorselectie. Ook in 2019 en 2020 lukte het hem steeds de finale te bereiken, maar winnen deed hij niet.

Hekkensluiter, de Estse zanger Stefan, mag de finale afsluiten met zijn inzending Hope.

Dit nummer hadden we eigenlijk moeten zien aan het begin van de pandemie: cursus handen wassen #srb #Eurovision

De oplettende luisteraar hoort de naam 'Meghan Markle' voorbijkomen: vertaald naar het Nederlands blijkt dat Konstrakta zich afvraagt hoe de hertogin van Sussex toch aan haar mooie haar komt.

In Corpore Sano kan worden geïnterpreteerd als kritiek op de gezondheidszorg in Servië: Konstrakta wast haar handen bij de live-uitvoering van het nummer.

Ana Durić is de geboortenaam van artieste Konstrakta, die niet alleen haar eigen muziek componeert, maar ook de designer is achter haar eigen videoclips, zakenvrouw is én kan werken als architect.

Servië komt dit jaar met een van de opvallendste acts op de proppen.

Ochman kan naast zingen ook piano en trompet spelen.

Dat hij kon zingen wist het Poolse publiek al lang: in 2020 ging Ochman er met de winst van The Voice of Poland vandoor.

Ochman kampte met een flinke verkoudheid toen hij meedeed aan de voorselectie in Polen, maar toch wist hij de wedstrijd te winnen.

Polen wist zich donderdag tijdens de tweede halve finale te kwalificeren met het nummer River van Ochman.

Mocht Ryder de top 5 halen, of überhaupt top 10, zou dat voor het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds 2009 zijn.

Ryder gaf vorige maand nog een straatconcert op het Museumplein in Amsterdam tijdens een promobezoek.

TikTok-ster Sam Ryder zingt het popnummer Space Man.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt voor het eerst in jaren weer eens voor de prijzen mee te doen. Na jaren van tegenvallende resultaten, verwachten de bookmakers een plek in de top 3.

Tijdens een kort intermezzo trakteert Laura Pausini op een live-uitvoering van Volare. Het publiek zingt luidkeels mee.

Sheldon Riley noemde mij het zonnetje van de rode loper zondag, dus ik ben fan van Australië #ESC2022 #Eurovision

Australië heeft sinds de eerste deelname in 2015 pas een keer de finale gemist.

Het masker gaat tijdens zijn optreden niet alleen figuurlijk af: de zanger verwijdert zijn diamanten gezichtsbedekking ook.

De zanger, die al op jonge leeftijd wist dat hij het syndroom van Asperger heeft, beschrijft hoe hij gepest werd en hoe hij in zijn jeugd niet voor zijn geaardheid durfde uit te komen in zijn streng gelovige familie.

Sheldon Riley uit Australië zingt op Not the Same over afwijken van de rest van de mensen.

Zweden stond vorig jaar voor het eerst sinds 2013 niet in de top 10 van de finale. Volgens de bookmakers gaat Cornelia dat wel weer lukken.

Haar muzikaliteit heeft ze niet van een vreemde: haar vader is Jakob Samuel, de zanger van de in Zweden populaire band Poodles.

Cornelia Jakobs begon haar carrière in girlband Love Generation, maar ging in 2018 solo.

Voor het eerst in jaren zendt Zweden weer eens een vrouw naar het Eurovisie Songfestival. De laatste keer was in 2014, toen Sanna Nielsen meedeed.

Na een week vol pech tijdens de repetities, haalde Cornelia Jakobs uit Zweden donderdagavond alsnog de finale.

Voor wie net even een plaspauze had: hierbij nog het optreden van S10.

212

Bekijk hier het volledige optreden van S10

De polonaise wordt gedanst hier, maar verder zijn het allemaal bloedserieuze journalisten hoor #Eurovision #ESC2022

S10 is niet de enige Nederlander die het een leuk nummer vindt. Het stond op Spotify in Nederland al snel op de eerste plaats in de Viral Top 50.

S10 liet zich eerder al ontvallen dat de Moldavische inzending een van haar persoonlijke favorieten is.

De groep was in 2005 de eerste inzending van Moldavië op het Songfestival en werd toen zesde. In 2011 keerden ze terug en haalden ze wederom de finale. Toen eindigde de band als twaalfde.

Voor Moldavië treedt de groep Zdob si Zdub aan, die de oplettende Songfestival-kijker wellicht nog herkent.