Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE | Zelenski wil nieuwe westerse sancties na beschieting kerncentrale Zaporizja

Een karavaan van vier vrachtschepen vol met graan en andere agrarische producten uit Oekraïne is zondagochtend vertrokken uit de havens van Tsjornomorsk en Odessa. Het gaat om de schepen Mustafa Necati, Star Helena, Glory en Riva Wind.

De Glory heeft 66.000 ton mais aan boord en vaart richting Istanbul. De Riva Wind gaat met 44.000 ton mais naar het Turkse Iskenderun. De Star Helena heeft 45.000 ton meel voor China en de Mustafa Necati vervoert 6000 ton zonnebloemolie richting Italië.

De schepen kwamen zaterdag aan en kunnen de goederen vervoeren vanwege de graandeal die eerder werd gesloten door Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Sinds afgelopen maandag hebben daardoor in totaal acht grote bulkschepen beladen met graan Oekraïense havens kunnen verlaten op weg naar de Bosporus en de wereldmarkten.

Minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov zei dat het de bedoeling is dat over twee weken minstens drie tot vijf schepen per dag de Oekraïense havens aandoen. Op den duur zou per maand 3 miljoen ton graan geëxporteerd moeten worden vanuit de havens aan de Zwarte Zee. Ongeveer 20 miljoen ton graan van de oogst van vorig jaar is nog in het land.

Alle schepen moeten volgens de afspraken door een gezamenlijk team van de vier deelnemers aan het akkoord (Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN) worden geïnspecteerd. Er mogen geen zaken aan boord zijn waarover geen akkoord is. Dat geldt voor vrachtschepen uit Oekraïne en voor schepen richting Oekraïne. De inspectie vindt plaats aan de noordelijke ingang van de zeestraat Bosporus. In Istanbul is het coördinatiecentrum gevestigd voor de uitvoering van de akkoorden.