Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE | Oekraïne verwacht meer dan honderd tanks in ‘eerste golf’

  • Oekraïne verwacht meer dan honderd tanks in 'eerste golf'

    Oekraïne zal tussen de 120 en 140 tanks ontvangen, verwacht buitenlandminister Dmitro Koeleba. Hij spreekt over een "eerste golf" aan tanks en denkt dat er later meer zullen komen.

    Volgens Koeleba hebben inmiddels twaalf landen zich aangesloten bij de zogeheten tankcoalitie. Kiev vroeg sinds enkele weken om ongeveer driehonderd westerse tanks. Na lang aarzelen gingen de Verenigde Staten en Duitsland vorige week akkoord met de levering van eigen tanks en stemde Berlijn in met de levering van Duitse tanks door andere landen.

    De Verenigde Staten beloofden dertig Abrams-tanks te leveren, Duitsland veertien Leopards en Polen nog eens veertien Leopards. Het Verenigd Koninkrijk zegde veertien Challengers toe. Andere landen die hebben gezegd tanks te sturen zijn onder meer Canada, Noorwegen, Finland en Spanje. Nederland overweegt de tanks die het leaset van Duitsland te kopen en dan te leveren aan Oekraïne.

  • Één uur geleden

    Litouwse president wil dat Oekraïne gevechtsvliegtuigen krijgt

    Nu de bondgenoten van Oekraïne hebben toegezegd tanks te leveren, zouden ze ook de volgende "rode lijn" over moeten gaan, vindt de president van Litouwen. Gitanas Nauseda wil dat Kiev zo snel mogelijk ook de beschikking krijgt over gevechtsvliegtuigen, een taboe voor veel andere regeringsleiders.

    De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaven bijvoorbeeld al aan dat het sturen van vliegtuigen geen optie is. Nauseda hoopt dat ze zullen bijdraaien, net zoals bij eerdere "rode lijnen" gebeurde. Behalve de recent beloofde tanks wijst hij erop dat Duitsland aan het begin van de oorlog alleen nog maar helmen en vesten leverde en "onder geen enkele voorwaarde" wapens. Bovendien is Oekraïne inmiddels een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, "ook ooit een taboe".

    "Ik denk dat deze rode lijn alleen in ons hoofd zit", zei de Litouwse president. De bondgenoten zouden als het aan hem ligt zonder verder te aarzelen moeten voldoen aan het verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Nauseda noemt de gevechtsvliegtuigen "noodzakelijke militaire steun" in de oorlog tegen Rusland. Het Kremlin ziet zijn opmerkingen als bewijs voor de "extreem agressieve houding" van de Baltische staten en Polen.

    Frankrijk zegt een levering van gevechtsvliegtuigen niet uit te sluiten en Nederland zal er "met een open blik" naar kijken als Kiev met een officieel verzoek komt. Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak vindt het "op dit moment niet praktisch" om vliegtuigen te sturen. Polen, dat zich eerder welwillend opstelde over een NAVO-brede levering, laat dinsdag weten dat het daarover nog niet in gesprek is met Oekraïne. Zelenski heeft het westen ook om langeafstandsraketten gevraagd.

    Veel landen zijn terughoudend met het sturen van zware wapens omdat ze bang zijn dat de oorlog daarmee verder uit de hand loopt. Rusland zou in direct conflict met NAVO-landen kunnen komen of kernwapens gebruiken.

  • 3 uur geleden

    VN willen onderzoek naar oorlogsmisdaden Wagner Groep in Mali

    De Verenigde Naties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Mali. Die zouden sinds 2021 worden gepleegd door regeringstroepen en het huurlingenleger van de Russische Wagner Groep. De VN spreken van een "klimaat van terreur en straffeloosheid".

    Onderzoekers van de VN vangen geluiden op over "verschrikkelijke" executies en massagraven. Ze hebben aanwijzingen dat troepen van het Malinese leger en Wagner in maart 2022 in een paar dagen honderden mensen van een minderheid hebben geëxecuteerd in een plaats in het midden van Mali. De strijdkrachten zouden zich ook schuldig maken aan marteling, verkrachting en ander seksueel geweld. In de gebieden waar gevochten wordt vinden daarnaast verdwijningen, ontvoeringen en plunderingen plaats.

    De Wagner Groep is ook actief in de oorlog in Oekraïne en staat bekend als meedogenloos. De Verenigde Staten spreken bijvoorbeeld van wijdverbreide wreedheden en het schenden van mensenrechten. Het Witte Huis heeft het huurlingenleger daarom recent bestempeld als internationale criminele organisatie. Wagner heeft officieel niets te maken met het Kremlin, maar volgens Washington is het nauw betrokken bij het buitenlands beleid van Moskou.

  • 3 uur geleden

    Japan en NAVO halen banden aan in licht veiligheidsdreigingen

    Japan en de NAVO gaan hun banden aanhalen nu de wereld onveiliger wordt. De Russische invasie van Oekraïne en de intensievere militaire samenwerking tussen Moskou en China hebben geleid tot de meest gespannen veiligheidssituatie sinds de Tweede Wereldoorlog, motiveren NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Japanse premier Fumio Kishida de nauwere samenwerking op het gebied van onder meer maritieme veiligheid en het bestrijden van cybercrime en desinformatie.

    Stoltenberg is in Japan na een bezoek aan Zuid-Korea, waar hij er bij Seoul op aandrong de militaire steun aan Oekraïne te vergroten. De Noor waarschuwde daar ook voor de toenemende spanningen met China.

    "De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt in de ernstigste en meest complexe veiligheidsomgeving sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog", aldus Kishida en Stoltenberg. Zij uiten ook hun bezorgdheid over de nucleaire dreigementen van Rusland, gezamenlijke militaire oefeningen van Rusland en China in de buurt van Japan en de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea.

    De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) telt dertig landen in Europa en Noord-Amerika. Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol waren vorig jaar de eerste leiders van hun land die als waarnemers een NAVO-top bijwoonden. China heeft eerder kritiek geuit op de inspanningen van de NAVO om haar allianties in Azië uit te breiden. Rusland beschouwt een eventuele uitbreiding van het westerse bondgenootschap als een bedreiging.

    Japan ontvouwde eind vorig jaar ingrijpende plannen om zijn defensie te versterken. Het pacifistisch georiënteerde land komt na de VS en China op de derde plaats als het gaat om militaire uitgaven.

    Kishida overweegt later deze maand Kiev te bezoeken om de steun aan Oekraïne kracht bij te zetten, aldus Japanse media. "De oorlog in Oekraïne is belangrijk voor ons allemaal, en daarom zijn we ook erg dankbaar voor de steun die Japan geeft", zei Stoltenberg.

  • 7 uur geleden

    Brazilië wil geen munitie leveren voor Duitse tanks in Oekraïne: “We zijn land van vrede”

    Brazilië zal geen munitie leveren voor de tanks die Duitsland onlangs aan Oekraïne heeft beloofd. Dat heeft de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva maandag verklaard na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Brasilia.

    “Brazilië is niet geïnteresseerd in het leveren van munitie voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland”, zei Lula op een gezamenlijke persconferentie met Scholz, die zondag in Brazilië aankwam, zijn laatste halte op een vierdaags bezoek aan Zuid-Amerika. “Brazilië is een land van vrede en dat is waarom Brazilië niet wil deelnemen aan deze oorlog, ook niet indirect.”

    Duitsland heeft tot dusver dertig Gepard-tanks aan Oekraïne geleverd en nog eens zeven beloofd. Het land zal ook Leopard-tanks aan Kiev leveren. Munitie voor de tanks is echter schaars. Hoewel het Duitse wapenbedrijf Rheinmetall momenteel een fabriek aan het opzetten is, zal de productie niet voor juli gestart zijn.

    In april vorig jaar, twee maanden na de start van de Russische inval in Oekraïne, had Duitsland Brazilië benaderd met de vraag om munitie te leveren voor de Gepard-tanks. Nu heeft Lula dus de deur volledig gesloten.

  • 7 uur geleden

    'Oekraïne maakte wellicht zelf burgerslachtoffers met illegale landmijnen'

    Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vermoedt dat Oekraïense troepen illegale landmijnen hebben ingezet tegen de Russische bezetter. Dat besluit baseren ze uit een onderzoek rond de stad Izjoem, die tot september in Russische handen was.

    Eerder raakte al bekend dat Rusland PFM-mijnen inzet bij de invasie van Oekraïne, ook wel vlindermijnen genoemd. Dat is een type dat op mensen gericht is. Sinds de Ottowa-conventie in 1997 verbindt het merendeel van de landen wereldwijd zich ertoe om dat soort wapens niet in te zetten omdat het niet mogelijk is om onderscheid te maken tussen burgerlijke en militaire slachtoffers. Hoewel Oekraïne in 1999 het verdrag ook tekende, gaan nu vermoedens op dat het land wel degelijk PFM-mijnen gebruikt heeft. Rusland is daarentegen geen lid van het verdrag.

    Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, erfde Oekraïne een grote voorraad aan landmijnen van het teruggevonden type. Naar eigen zeggen zijn daarvan al ongeveer 3,4 miljoen vernietigd, ongeveer de helft. De rest zou nog steeds opgeslagen zijn.

    Izjoem werd vorig jaar tussen april en september bezet door Rusland. HRW stelde vast dat in die periode op negen verschillende locaties in de regio een incident plaatsvond met vlindermijnen. Daarbij vielen zeker elf dodelijke slachtoffers onder de inwoners. Medische hulpverleners die het type wonde dat een vlindermijn veroorzaakt herkennen, spreken van minstens 50 ernstig gewonde patiënten, onder wie vijf kinderen. Daarbij was meestal een amputatie van bijvoorbeeld het onderbeen nodig.


    Oleksandr Polisjtsjoek, de Oekraïense plaatvervangende minister van Defensie, houdt voet bij stuk dat zijn leger trouw is gebleven aan het internationaal mensenrecht en alle verdragen dat het land heeft getekend. Meer informatie over de door Oekraïne gebruikte wapens wil hij naar eigen zeggen niet geven voor het einde van de oorlog.


    HRW vraagt nu aan Oekraïne om toch een onderzoek te starten naar het gebruik van vlindermijnen door eigen troepen en de overgebleven voorraad voor eens en altijd te vernietigen, meldt Belga. In hetzelfde rapport roept de organisatie ook Moskou op om het verdrag te tekenen.  

  • 7 uur geleden

    Washington levert Oekraïne geen F-16-straaljagers

    De Verenigde Staten zullen geen F-16-straaljagers leveren aan Oekraïne, hoewel dat land inmiddels permanent vraagt om dergelijke toestellen voor de strijd tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden zei maandag nee op de vraag van journalisten of de Verenigde Staten F-16’s gaan sturen. 

    Ook Duitsland zal geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne sturen. Dat had de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag al bevestigd. In een reactie op de vraag van Oekraïne om na tanks ook gevechtsvliegtuigen te sturen, liet Scholz zondag weten dat “die kwestie niet aan de orde is”.


    “Ik kan alleen maar afraden om mee te gaan in een constant opbod aan wapensystemen”, klonk het. Hij waarschuwde ook voor het risico op escalatie. “Er is geen oorlog tussen de NAVO en Rusland. We zullen een dergelijke escalatie niet toestaan.”


    De Franse president Emmanuel Macron sloot enkele uren eerder op zijn beurt het leveren van Franse gevechtsvliegtuigen niet uit. "Maar het moet wel nuttig zijn voor het Oekraïense leger." Hij benadrukte verder "geen escalatie te willen" van het conflict. Zo zouden dergelijke toestellen alleen mogen worden ingezet om Oekraïens gebied te verdedigen, niet om Russisch territorium aan te vallen. Anders dan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft Frankrijk nog geen zware gevechtstanks toegezegd aan Oekraïne, wel lichtere antitankvoertuigen.


    Macron deed zijn uitspraken na een gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook volgens Rutte is er geen taboe, maar ook hij benadrukte dat het sturen van straaljagers een grote stap zou zijn. 

  • 7 uur geleden

    Website UMCG weer bereikbaar, 'Russische' ddos-aanval nog wel gaande 
     

    De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar, dat meldde het ziekenhuis rond 21.30 uur. De website lag er sinds zaterdag uit door een ddos-aanval door de pro-Russische hackersgroep Killnet, stelden specialisten van Z-CERT, de instantie die de zorg bijstaat bij problemen die te maken hebben met cybersecurity. Bij zo'n aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers.

    Het ziekenhuis meldt dat het overgrote deel van de site weer toegankelijk is voor bezoekers. "Enkele onderdelen zijn nog niet volledig beschikbaar, maar we verwachten ook die onderdelen weer snel op orde te hebben." De ddos-aanval is ondertussen nog wel gaande, volgens het ziekenhuis. Maar door een extra 'verdedigingslinie' te bouwen kan de site de aanval afwenden.

    Eerder meldde het UMCG dat alleen de website eruit lag en dat de website met de medische dossiers van UMCG-patiënten niet was aangetast. Patiënten kunnen daardoor nog steeds hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

    Het UMCG is niet het enige ziekenhuis dat getroffen werd door een cyberaanval afkomstig van de pro-Russische hackersgroep, meldt Z-CERT. Het is onduidelijk hoe groot het probleem is voor de andere ziekenhuizen.

    Killnet is een hackersgroep die sinds de oorlog in Oekraïne bekendstaat om het uitvoeren van ddos-aanvallen tegen overheidsinstanties en bedrijven. De groep heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Ook verschillende Britse, Spaanse en Noorse ziekenhuizen zouden het doelwit zijn van Killnet.