Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE | Is dit de nieuwe Wagner Groep? ‘Splinternieuwe uitrusting en tot de tanden toe bewapend’

© ANP/Anadolu Agency

De oorlog in Oekraïne duurt alweer ruim een jaar. Het verlies aan mensenlevens is groot. Op de grond wordt nog altijd hevig gevochten, vooral rond de vernietigde stad Bachmoet. Ook zijn er zorgen om de veiligheid van de kerncentrale in Zaporizja. Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog.

  • Is dit de nieuwe Wagner Groep?: 'Splinternieuwe uitrusting en tot de tanden toe bewapend'

    Sergey Aksyonov, het door het Kremlin aangestelde hoofd van de Krim, heeft zijn eigen Wagner Groep opgericht. Dat meldt Sky News.

    Aksyonov zou een voormalig commandant van de Wagner Groep hebben aangesteld als leider van de groep. Volgens Russische media is dit Konstantin Pikalov, die voor Wagner onder andere in Afrika actief zou zijn geweest. De eenheid, genaamd 'Convoy' zou uit 300 huurlingen bestaan en zou al ingezet zijn in bezette delen van de Cherson-regio, in het zuiden van Oekraïne. 

    Een van de huurlingen zei tegen de televisiezender Russia-24 dat het Aksyonovs "privé-militaire compagnie" is, maar dat de hele groep bestaat uit "voormalige leden van Wagner."

    Een voormalige huurling van Convoy zou tegen het Russische medium Important Stories een boekje open hebben gedaan over de salarissen van de huurlingen. Officieren zouden maandelijks 300,000 roebel krijgen, omgerekend zo'n 3600 euro, en gewone soldaten 200,000 roebel, zo'n 2400 euro. Leden die meer dan een jaar in de eenheid dienen wordt land beloofd in onder andere de Krim.
    Volgens de Kyiv Post is de groep een product van intensieve samenwerking tussen Aksyonov en Wagner-baas Yevgeny Prighozin. De twee zouden sinds het najaar dikke vrienden zijn geworden nadat Aksyonov openlijk de kant van Prigozhin koos in zijn ruzies met de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, en de Russische chef van de generale staf, Valery Gerasimov. Progozhin zou ook voertuigen aan zijn bondgenoot hebben geleverd.

    In februari bezocht een medewerker van de All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK) de groep. Het Russische medium Medusa heeft haar rapport ingezien, daarin noemt ze de paramilitaire groep een 'aanvals- en inlichtingeneenheid'. De propagandist was enthousiast over de positie van Convoy en zei: "Ik heb nog nooit zo'n fortificatie gezien: een heel flatgebouw ondergronds. Hun uitrusting is spiksplinternieuw, en ze zijn tot de tanden bewapend.”

  • 2 uur geleden

    Der Spiegel: Duitse Leopard 2-tanks in Oekraïne gearriveerd

    De achttien Leopard 2-gevechtstanks die Duitsland in januari had toegezegd aan Oekraïne zijn daar aangekomen, meldt Der Spiegel. Ook hebben volgens het Duitse blad veertig Duitse Marder-infanteriegevechtsvoertuigen en twee gepantserde bergingsvoertuigen het land bereikt.

    Het Duitse leger trainde gedurende enkele weken Oekraïense troepen die de gevechtsvoertuigen zullen bedienen. Die trainingen gebeurden op oefenterreinen in Münster en Bergen, in Noord-Duitsland.

    Ook hebben drie door Portugal gedoneerde Leopard-tanks Oekraïne bereikt, aldus Der Spiegel.

  • 3 uur geleden

    Zelenski bezoekt troepen aan front bij Zaporizja

    President Volodimir Zelenski heeft maandag militairen bezocht aan de frontlinie in de regio Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Hij werd daar bijgepraat over de situatie aan het front en deelde onderscheidingen uit. "Ik ben al onze strijders dankbaar voor het verdedigen van Oekraïne, onze soevereiniteit, onze steden en onze kinderen", aldus het Oekraïense staatshoofd op Telegram. "We zullen zeker winnen."

    De Oekraïense president bezocht vorige week ook al het front bij de stad Bachmoet, waar al wekenlang hard wordt gevochten. Ook sprak hij met ambtenaren en inwoners in de zuidelijke regio Cherson, waar Oekraïense troepen Russische militairen verjoegen na een maandenlange bezetting.

    De grondtroepencommandant van Oekraïne zei maandag dat Kyiv zijn volgende stap aan het plannen is nu de Russen het zwaartepunt van hun offensief hebben verlegd van Bachmoet naar de stad Avdiivka. Vanwege voortdurende beschietingen hebben de autoriteiten de bevolking opgeroepen die stad te verlaten en gemeentewerkers geëvacueerd.

  • 5 uur geleden

    Weeshuis 'bijna volledig' verwoest, doden en tientallen gewonden in regio Donetsk 

    Door Russische beschietingen zijn in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk ten minste twee doden en 29 gewonden gevallen, melden Oekraïense autoriteiten. Volgens gouverneur Pavlo Kyrylenko van de regio Donetsk zijn kantoren, flatgebouwen en woningen beschadigd.

    Ook een andere stad in regio, Druzhkivka, is met Russische raketten beschoten. Het weeshuis in die plaats zou bijna volledig zijn verwoest, maar er zijn geen berichten over slachtoffers. "Weer een dag die begon met terrorisme door de Russische Federatie. De agressorstaat heeft ons Slovjansk beschoten", aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski op sociale media.

    Het gemeentelijk personeel dat de stad Avdiivka onderhoudt, wordt volgens een Oekraïense functionaris teruggetrokken. De situatie in de Oost-Oekraïense frontstad, ten noorden van de stad Donetsk, is te gevaarlijk geworden door aanhoudende Russische beschietingen.

    "Het is jammer om toe te geven, maar Avdiivka lijkt steeds meer op een scène uit post-apocalyptische films. Daarom werd een moeilijke beslissing genomen om gemeentewerkers te evacueren, die op de een of andere manier probeerden de netheid en vitaliteit van de stad te behouden", zei het hoofd van het stadsbestuur Vitali Barabasj op sociale media.

    In Avdiivka woonden voor het begin van de oorlog ongeveer 30.000 mensen, daarvan zijn er nog zo'n 2000 over. Barabasj roept de overgebleven bevolking op de stad zo snel mogelijk te verlaten.

  • 6 uur geleden

    Gemeentewerkers moeten Oekraïense frontstad verlaten

    Het gemeentelijk personeel dat de stad Avdiivka onderhoudt, wordt volgens een Oekraïense functionaris teruggetrokken. De situatie in de Oost-Oekraïense frontstad, ten noorden van de stad Donetsk, is te gevaarlijk geworden door aanhoudende Russische beschietingen.

    "Het is jammer om toe te geven, maar Avdiivka lijkt steeds meer op een scène uit post-apocalyptische films. Daarom werd een moeilijke beslissing genomen om gemeentewerkers te evacueren, die op de een of andere manier probeerden de netheid en vitaliteit van de stad te behouden", zei het hoofd van het stadsbestuur Vitali Barabasj op sociale media.

  • 7 uur geleden

     
  • 7 uur geleden

     
  • 8 uur geleden

    Wit-Rusland: 'Polen frustreert opzettelijk verkeer aan de grens'

    Wit-Rusland beschuldigt Polen ervan de spanningen tussen het land en de EU op te voeren door opzettelijk het verkeer van vrachtwagens en auto's aan de grens te vertragen. Dat meldt The Guardian.

    Wit-Rusland zegt dat Polen de bilaterale overeenkomsten niet uitvoert.
    "Sinds vrijdag is de rij voor de enige toegankelijke grensovergang aan de Wit-Russisch-Poolse grens, Kozłowiczy, in omvang verdubbeld en telt nu in totaal 1.000 auto's", meldt de grenscommissie van het land.

  • 8 uur geleden

    'Rusland kan compensatie eisen voor Nord Stream-ontploffingen'

    Moskou kan schadevergoeding eisen voor de schade van de explosies van vorig jaar op de Nord Stream-gaspijpleidingen, volgens persbureau RIA Novosti dat een Russische diplomaat citeerde. Dat schrijft Aljazeera.
    De pijpleidingen, die Rusland en Duitsland onder de Oostzee met elkaar verbinden, werden afgelopen september getroffen door onverklaarbare ontploffingen in wat Moskou een daad van "internationaal terrorisme" noemde.

    Dmitry Birichevsky zegt dat Moskou van plan is aan te dringen op een alomvattend en open internationaal onderzoek.

  • 9 uur geleden

    'Overleg volgende maand tussen Rusland, Turkije, Iran en Syrië'

    De plaatsvervangende ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije, Iran en Syrië zullen mogelijk begin april overleg houden in Moskou, meldt Reuters, daarbij verwijzend naar RIA. Dat schrijft The Guardian.

  • 10 uur geleden

     
  • 11 uur geleden

    ISW: 'Ook succesvolle tegenoffensieven Oekraïne niet voldoende om Poetin over te halen te onderhandelen'

    De Russische president Vladimir Poetin lijkt nog altijd te geloven in een 'volledige overwinning' in Oekraïne, meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). "Poetin lijkt het idee te verwerpen (...) dat de huidige militaire realiteit een onderhandelde oplossing van het conflict vereist. Noch Oekraïne, noch het Westen hebben hem ervan overtuigd dat hij moet overwegen om een compromis te accepteren. Poetin blijft in plaats daarvan gefocust op het bereiken van zijn aanvankelijke oorlogsdoelen", aldus ISW.

    De denktank gaat ook in op de mogelijke gevolgen van een eventueel Oekraïens tegenoffensief. "Meerdere succesvolle Oekraïense tegenoffensieven zijn vrijwel zeker noodzakelijk, maar niet voldoende om Poetin over te halen te onderhandelen", aldus ISW in de laatste update. Poetin zou ook niet bereid zijn te praten 'om militaire omstandigheden te creëren die gunstig genoeg zijn voor Oekraïne en het Westen'.  

    Westerse en Oekraïense bronnen melden dat het offensief van de Russen in het oosten van Oekraïne is vastgelopen. Rond Bachmoet zouden de Russische beschietingen afgelopen week een stuk minder intensief zijn geweest. 

     
  • 11 uur geleden

    EU dreigt met nieuwe sancties Wit-Rusland om Russische kernwapens

    De Europese Unie is bereid nieuwe sancties op te leggen aan Wit-Rusland als dat land Russische kernwapens plaatst. "Wit-Rusland als gastheer van Russische kernwapens zou een onverantwoordelijke escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid betekenen", schreef EU-buitenlandchef Josep Borrell zondag op Twitter. "Wit-Rusland kan het nog steeds stoppen, het is hun keuze. De EU staat klaar om te reageren met verdere sancties."

    Zaterdag werd bekend dat Moskou in Wit-Rusland tactische nucleaire wapens gaat stationeren, nadat de Russische president Vladimir Poetin en zijn ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko dit waren overeengekomen. In Wit-Rusland staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren.

    Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Wit-Rusland Oekraïne binnen. Mede om die reden heeft de EU al meermaals sancties opgelegd, waaronder de verbanning van vrijwel alle vrachtwagens uit Wit-Rusland. Wat de eventuele nieuwe sancties zouden behelzen, zei Borrell niet.

  • 11 uur geleden

     
  • Oekraïne roept VN op tot spoedvergadering om ’nucleaire chantage Kremlin tegen te gaan’

    De Oekraïense regering heeft opgeroepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad om "de nucleaire chantage van het Kremlin tegen te gaan" nadat de Russische president Vladimir Poetin bekend had gemaakt om tactische atoomwapens in Wit-Rusland te stationeren. Dat meldt het internationale persbureau AP. Een Oekraïense functionaris zei dat Rusland "Wit-Rusland als nucleaire gijzelaar nam".

    Rusland heeft gezegd dat het plan om tactische kernwapens in Wit-Rusland te stationeren een reactie is op de toenemende militaire steun van het Westen aan Oekraïne. Poetin kondigde het plan aan in een tv-interview dat zaterdag werd uitgezonden, en zei dat het was ingegeven door een Britse beslissing van afgelopen week om Oekraïne te voorzien van pantser doorborende kogels met verarmd uranium.

    Verdere oplopende spanningen elders in het conflict: een explosie diep in Rusland verwondde zondag drie mensen. De Russische autoriteiten gaven een Oekraïense drone de schuld van de ontploffing, die woongebouwen beschadigde in een stad op slechts 175 kilometer ten zuiden van Moskou.