Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE | Chinese president Xi bezoekt Poetin in Moskou

 • 23 minuten geleden

  Golf mysterieuze branden

  Sinds het begin van dit jaar wordt Rusland getroffen door een nieuwe golf van mysterieuze branden waarvan wordt vermoed dat het om sabotage gaat. In Rostov startte de brand na een explosie. Als zelfs de gebouwen van de gevreesde Russische geheime dienst niet meer veilig zijn, is dat veelzeggend.

  Lees verder:

 • 3 uur geleden

  Russische politicus krijgt boete wegens 'spaghettiprotest'

  Een lokale politicus heeft in de Russische stad Samara een boete van omgerekend 1850 euro gekregen wegens een satirische protestactie. De afgevaardigde in het regionale parlement, Michail Abdalkin, verspreidde een videofilmpje waarop te zien is dat hij met pastaslierten om de oren zit te luisteren naar een toespraak van president Vladimir Poetin op tv. In het Russisch bestaat de uitdrukking iemand "spaghetti om de oren hangen", wat zoveel wil zeggen als hem of haar "leugens verkopen".

  De plaatselijke rechter was volgens de site Protokol.Samara niet gecharmeerd van die humor en veroordeelde de dissidente maker wegens het in diskrediet brengen van het Russische leger. In zijn kritische boodschap zei Abdalkin ook nog gekscherend "vierkant achter het prachtige optreden" van de president te staan en het "met alles eens te zijn". Poetin had het in zijn jaarlijkse rede tot de natie vooral over de speciale militaire operatie in Oekraïne. Hij verdedigde eens te meer de invasie en wierp het Westen voor de "oorlog te hebben ontketend".

  Het pastaprotest van Abdalkin, lid van de communistische partij, kreeg veel bijval op internet maar zijn eigen Kremlin-getrouwe politieke vrienden spraken er schande van. De prominente regisseur Nikita Michalkov, een Poetin-adept, riep op de staatstelevisie op Abdalkin naar het front te sturen.

 • 3 uur geleden

  Zelenski belooft bevrijding van Marioepol

  Precies een jaar na het Russische bombardement op het theater van Marioepol heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski de herovering van de zuidelijke havenstad beloofd. In zijn gebruikelijke videoboodschap kondigde hij donderdagavond bovendien een tribunaal aan tegen het invasieleger wegens de gepleegde oorlogsmisdaden.

  "De dag komt en we gaan Marioepol bevrijden", zei de Oekraïense regeringsleider. Hij riep de luchtaanval van 16 maart 2022 op de schouwburg in herinnering. Tal van burgers schuilden daar tegen het oorlogsgeweld. "Russische bommen veranderden het theater in een puinhoop. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er toen om het leven zijn gekomen. Honderden? Duizend?".

  Moskou ontkende de verantwoordelijkheid en zei dat het Oekraïense Azov-regiment, dat de stad tot de laatste snik verdedigde, het gebouw had opgeblazen. Zelenski hekelde die verklaring en omschreef de bommenregen op het theater als een van de vele Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. "De dag komt dat een tribunaal wordt ingericht om de gerechtigheid voor onze bevolking te herstellen".

 • Chinese president Xi volgende week naar Moskou

  De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een bezoek aan Moskou, meldt persbureau Bloomberg op basis van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Xi is van 20 tot 22 maart in Rusland, stelt het ministerie. Het is de eerste overzeese trip van Xi sinds hij aan zijn derde termijn als president is begonnen. In het Westen wordt het bezoek van Xi met grote belangstelling gevolgd. Amerikaanse autoriteiten meldden eerder dat China zou overwegen om Rusland te steunen met wapens voor de oorlog in Oekraïne. 

  Enkele weken geleden kwam China nog met een 12-puntenplan om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. 

  Lees ook:

  China stelt zich naar eigen zeggen neutraal op en wil bemiddelen. Xi zou de Oekraïense president Volodymyr Zelensky opbellen na zijn bezoek aan Poetin. De Volksrepubliek heeft geen sancties tegen Rusland ingesteld en vaart wel bij de groeiende handel tussen de twee mogendheden. Peking en Moskou hebben het volgens Russische media onder meer over "de verdieping van hun strategische samenwerking".

  In het Westen wordt gevreesd dat China ook wapens gaat leveren aan Rusland. Volgens Poetin wordt zijn land door het Westen aangevallen in een 'sanctieoorlog'.