Netherlands

Limburg boos om weigering rijk informatie stikstofneerslag

Het gaat om lokale bronnen van stikstofneerslag in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het Rijk kent de gedetailleerde informatie over die lokale bronnen, maar weigert die te delen. Volgens het rijk zou die informatie privacygevoelig zijn. Zodoende weet Limburg niet welke stikstofbronnen zoals bedrijven of verkeerswegen de grootste stikstofoverlast veroorzaken in kwetsbare natuurgebieden.
© Shutterstock

De provincie Limburg is boos dat het rijk weigert gedetailleerde informatie te geven over de herkomst van stikstof in natuurgebieden. De provincie vindt zo'n weigering bizar en te gek voor woorden , bevestigt een woordvoerder berichtgeving in Dagblad De Limburger woensdag.

Privacygevoelig
Het gaat om lokale bronnen van stikstofneerslag in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het Rijk kent de gedetailleerde informatie over die lokale bronnen, maar weigert die te delen. Volgens het Rijk zou die informatie privacygevoelig zijn. Zodoende weet Limburg niet welke stikstofbronnen zoals bedrijven of verkeerswegen de grootste stikstofoverlast veroorzaken in kwetsbare natuurgebieden.

Plan van aanpak


De provincie heeft deze gegevens nodig om nog voor het eind van dit jaar een plan van aanpak te maken voor de stikstofcrisis. De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) noemt het onbegrijpelijk dat deze informatie door de ene overheid niet gedeeld wordt met de andere. Zonder de benodigde gegevens van het Rijk moet de provincie zelf veel extra rekenwerk doen. De provincie wil echter gas geven omdat de stikstofcrisis tal van economische projecten dreigt te raken.

Opkoopregeling


Limburg wil onder meer weten welke veebedrijven bij natuurgebieden liggen die in aanmerking komen voor een opkoopregeling om de stikstofuitstoot te verminderen. Het zou in Limburg mogelijk gaan om tussen de 75 en 100 bedrijven. De gedetailleerde stikstofgegevens zijn bekend bij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Football news:

Plowman werd geleid door Siena. Vladimir Gazzaev heeft bureaucratische problemen, maar hij is al voorgesteld aan het team
Thomas Tuchel: ik kon de kans niet missen om te werken bij Chelsea, in de sterkste competitie ter wereld
Tuchel besteedde veel tijd aan tactieken en sprak met alle Chelsea spelers tijdens de eerste training
Ibrahimovic sprak zich na een botsing met Lukaku uit: In de wereld van Zlatan is er geen plaats voor racisme.AC Milan striker Zlatan Ibrahimovic sprak zich uit na de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen Inter
Milan verdediger Musacchio is geslaagd voor een medische in Lazio
Arsenal is een grote club in Engeland. Ødegård past in de rol van de tientallen Arteta. Holand op Martin
Klopp op Lampard ' s ontslag: Abramovich is niet de meest geduldige man ter wereld. Het is wreed om deze beslissing zo vroeg te nemen