Netherlands

Lid OMT: 'Aanpak van corona in verpleeghuizen door kabinet is te mager'

Nederland

11 minuten geleden Aangepast: 9 minuten geleden

Archieffoto Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De bestrijding van het kabinet van corona in verpleeghuizen is veel te mager. Dat zegt hoogleraar Ouderenzorg en Outbreak Management Team-lid Cees Hertogh. "De situatie is zo zorgelijk dat we landelijke maatregelen voor verpleeghuizen moeten nemen. In ons advies stond dat het twee weken geleden al had moeten worden ingevoerd."

Op dit moment geldt er alleen een mondskapjesplicht voor verpleeghuizen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "Ik ben er totaal niet tevreden over", zegt Hertogh.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'

Regiomaatregelen lost niets op

"Op dit moment is de situatie in het hele land al zodanig dat je verspreid over het land maatregelen moet nemen. Je lost niks op met regionale maatregelen of op tehuisniveau: nu is dat al nodig voor het hele land."

Het virus kan op verschillende manieren verpleeghuizen binnenkomen. Om dat te voorkomen adviseren het OMT - en Hertogh dus- het kabinet om specifieke maatregelen te nemen.

Grover inzetten

"Mensen die in een verpleeghuis werken moet allemaal een mondmasker dragen. Nieuwe bewoners of bewoners die terugkomen uit het ziekenhuis moeten worden getest. Ook moeten ze eerst in quarantaine. En bezoekers moeten verplicht mondkapjes dragen. Ook het personeel moet vaak worden getest", zegt Hertogh tegen RTL Nieuws.

"Ik begrijp niet waarom je voor deze sector, die zo hard is geraakt, niet grover inzet. Je kunt altijd nog terugschakelen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi