Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lezersreacties op politie die camerabeelden opvraagt: 'Privacy slaat soms te ver door'

Elke dag kun je lezen wat mensen van het nieuws van de dag vinden. Vandaag: dit zeggen jullie op ons reactieplatform NUjij over de politie die beelden van 314.000 camera's kan opvragen bij politiedatabank Camera in Beeld.

"Prima hoor. Waar nodig mogen ze van mij camerabeelden gebruiken om misdrijven op te lossen. Regel moet wel zijn dat je niet met een camera in iemands huis kan filmen van buitenaf als deze zo staat ingesteld. Zit ook te denken om een deurbel camera aan te schaffen en meld me dan ook aan voor deze dienst."

"Voor zover ik weet, heeft mevr. Houwing gelijk, en dan is het inderdaad heel bedenkelijk wat de politie doet."

"Ik kan mij heel goed indenken dat de politie behoefte heeft aan dit soort beelden en dat ze graag gebruik wil maken van wat er is, dat is niet mijn punt. Waar ik problemen mee heb is dat oprekken van de wet voor het 'goede doel'. Indien het inderdaad niet mag, ijver dan voor een wetswijziging en grote kans dat ik mijn steun daarvoor uitspreek. Maar loop niet vooruit op die wetswijziging."

"Juist de politie dient zich te houden aan wat de wet toelaat. Het is al zo dat de politie in bepaalde opzichten in het kader van haar taakuitvoering, ten behoeve van handhaving en opsporing meer mag dan de 'gewone' burger. Maar dat meer is duidelijk begrensd, en overschrijding daarvan is net zo kwalijk als wanneer u en ik gaan over wat ons is toegestaan."

"Ik vind het een prima iets, die videodeurbellen. Ik heb er dan ook totaal geen moeite mee dat ik gefilmd zou kunnen worden als ik door een straat loop of ergens aanbel. De laatste tijd worden die dingen steeds meer gebruikt bij het oplossen van misdrijven. Nou, prima toch? Dat "oneigenlijk verkregen bewijs" vind ik alleen maar onzin. Privacy kan ook te ver doorslaan."

"Ik heb ook camera's bij mijn huis hangen en ja er wordt ook een stukje openbare weg gefilmd. Alleen de bewegingssensoren reageren pas als er iemand mijn terrein betreedt. Ik heb ook al eens politie aan de deur gehad omdat er ergens een inbraak was geweest. En in het tijdframe waarin ze de verdachten zochten waren geen beelden beschikbaar. Toen liet ik hun zien wanneer de camera's opnames begonnen te maken en kreeg het compliment dat er maar weinig mensen hun camera's zo goed hadden afgesteld."

Ook je licht laten schijnen op dit onderwerp? Klik dan hier. De bovenstaande reacties zijn weergegeven zoals ze geplaatst zijn door de gebruikers. De redactie van NU.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele taalfouten.

Heb je dit artikel gevonden via Net binnen? Je kunt vergelijkbare stukken elke dag via het knopje NUjij onder in je app vinden.