Netherlands

Leren van missers bij medisch nieuws

Journalisten gaan regelmatig wat kort door de bocht wanneer ze medisch nieuws optikken. Al is dat niet altijd volledig aan hen te wijten: soms ontbreekt het persberichten of andere bronnen die een medische doorbraak vieren aan de nodige nuance. Wat de oorzaak ook is: lezers van dat medische nieuws worden erdoor op het verkeerde been gezet.

Een voorbeeld: op 8 januari 2016 tekende de Telegraaf uit monde van een Britse professor op dat chocolade het beste medicijn is tegen hoesten. Goed nieuws voor fanatieke snoepers, al was de professor helaas voor hen wat voorbarig en stellig in zijn uitspraken. Zijn onderzoek was ten tijde van het artikel namelijk nog helemaal niet klaar. Een jaar later bleek dat zijn research zijn stelling helemaal niet ondersteunde. Maar die nuance haalde de krant dan weer niét.

Sinds 2015 analyseren en fileren huisarts Lester du Perron en kinderarts in opleiding Tijs Stehmann zulke medische nieuwsmissers op doktermedia.nl. Voor hun nieuwe boek Dokter, ik las in de krant… selecteerden ze honderd medische nieuwsfeiten die ze in iets andere vorm eerder op hun website al van wat broodnodige nuance voorzagen. Van berichten als ‘Lastige patiënt krijgt vaak verkeerde diagnose’ tot ‘Genezing diabetes mogelijk binnen vijf jaar’.

De honderd hoofdstukken in het boek zijn kort (twee á drie pagina’s) en opgebouwd volgens een vast stramien. Du Perron en Stehmann vragen zich bij ieder hoofdstuk eerst af wat de kop van het artikel suggereert, kijken vervolgens wat de bron van het nieuwsbericht is, bepalen daarna of het nieuws ook écht nieuws is en concluderen tot slot wat de lezer nou met het nieuws kan. Kortom: is het onzin of niet? En waar is het waarschijnlijk misgegaan in de berichtgeving?

De vier vragen die Du Perron en Stehmann per hoofdstuk beantwoorden, noemen ze samen de Dokter Media-methode. Met name de uitleg van die methode, opgenomen in het begin van het boek, is interessant voor journalisten. Hij kan gelezen worden als extra slag die je moet maken wanneer je medisch nieuws opschrijft. De honderd losse hoofdstukken zijn een rijke bron aan case studies.

Met die kennis kun je als journalist je voordeel doen. Wie Dokter, ik las in de krant… leest (of ervoor kiest alle hoofdstukken op te zoeken op doktermedia.nl) , krijgt door hoe berichten over medische onderzoeken al snel (onbedoeld) worden opgeklopt tot iets wat ze niet zijn. Of zoals co-auteur Stehmann het eind vorig jaar zelf verwoordde in een interview met Villamedia: ‘als je de valkuilen kent, kun je rekening met ze houden’. En er (hopelijk) met een grote boog omheen lopen.

Dokter, ik las in de media…
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029542661
Prijs: €20,99

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven