Netherlands

Leidse psycholoog schond inderdaad gedragsregels

Wetenschappelijke ethiek De Leidse universiteit concludeerde terecht dat Lorenza Colzato ethische en professionele regels schond, zegt het LOWI.

De Leidse cognitief psycholoog Lorenza Colzato heeft inderdaad de regels van wetenschappelijke zorgvuldigheid geschonden. Dat is het eindoordeel van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Colzato was in februari bij het LOWI in beroep gegaan tegen een scherp veroordelend rapport over haar functioneren, opgesteld door de commissie wetenschappelijke integriteit (CWI) van de Universiteit Leiden. Daarin kwam naar voren dat zij het niet nauw nam met regels voor auteurschap, data manipuleerde, subsidie had aangevraagd op basis van onjuiste gegevens, geen tegenspraak duldde van haar medewerkers en niet zorgvuldig ethische toestemming had verkregen voor bloedafname bij proefpersonen. Die misstanden zijn inderdaad begaan en zijn onverkwikkelijk, concludeert het LOWI in een eindrapport. De Universiteit Leiden heeft daarop vorige maand het voorlopige ontslag van Colzato definitief gemaakt.

Tegelijk is het oordeel van het LOWI ook niet mals over de werkwijze van de universitaire integriteitscommissie. Die heeft volgens het LOWI te weinig hoor en wederhoor toegepast, in het nadeel van Colzato. Bovendien was het rapport van het CWI dat in november 2019 verscheen ondanks het weglakken van de namen onvoldoende geanonimiseerd, aldus het LOWI, waardoor journalisten en anderen haar naam al snel konden herleiden uit de genoemde wetenschappelijke publicaties. De universiteit had tot aan de totstandkoming van een definitief oordeel geheimhouding moeten bewaren. Deze ‘onzorgvuldigheden’ in de procedure hebben de conclusie dat Colzato de wetenschappelijke normen heeft geschonden echter niet verzwakt.

Alleen het verwijt dat Colzato in strijd handelde met de goede wetenschappelijke methode omdat zij te snel werkte en de ethische commissie van de opleiding Psychologie overstelpte met 78 onderzoeksvoorstellen in krap twee jaar tijd verklaarde het LOWI ongegrond. Alle overige punten waarop het CWI wetenschappelijke onzorgvuldigheid constateerde, blijven overeind.

Het eindrapport over de zaak-Colzato dateert al van eind juli, maar werd – volgens de regels van het LOWI – pas drie weken na het definitieve oordeel van het universiteitsbestuur openbaar gemaakt. Universiteitsblad Mare meldde het vorige week als eerste. Zowel Colzato als het universiteitsbestuur wilden tegenover Mare niet verder inhoudelijk op de zaak ingaan. Colzato werkt al meer dan een jaar niet meer in Leiden. Ze is nu als onderzoeker verbonden aan Technische Universiteit in Dresden.

Toch zijn er na dit definitieve rapport nog open eindjes. Colzato zou nog juridisch vervolgd kunnen worden wegens het overtreden van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen wegens het niet aanvragen van medisch-ethische goedkeuring voor bloedafname. Ook kunnen subsidieverstrekkers, waaronder NWO, haar nog aansprakelijk stellen voor het op valse gronden verwerven van een beurs. In ieder geval twee artikelen van Colzato zullen wegens „het weglaten van een deel van de gegevens” moeten worden teruggetrokken. Dat is nog niet gebeurd.

Football news:

Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding