Het Naturalis Biodiversity Center in Leiden is woensdagavond uitgeroepen tot het beste museum van 2020. Het museum in Leiden wint met de BankGiro Loterij Museumprijs een geldbedrag van 100.000 euro, dat wordt gebruikt voor het bouwen van een professionele studio.

47 procent van de publieksstemmen ging naar het museum in Leiden. Hiermee streefde het de concurrenten Eye Filmmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag voorbij.

Het prijzengeld zal Naturalis gebruiken voor het bouwen van een studio. "Hiermee brengen we onze onderzoekers, hun kennis en hun verhalen altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal", zegt directeur Edwin van Huis.

"Zo kunnen we nog veel meer mensen verwonderen en raken en onze passie voor de natuur overbrengen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen."

De prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging en wordt uitgereikt sinds 1990 en is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Stedelijk Museum Schiedam.