Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Leden GroenLinks wijzigen kieslijst Eerste Kamer

Auteur : ANP

De lijst van GroenLinks voor de Eerste Kamerverkiezingen ziet er na het congres van zaterdag anders uit dan de conceptlijst die aan de leden was voorgelegd. De top vijf bleef ongewijzigd, hoewel kandidaat Daan Roovers (plek vijf) slechts één procentpunt meer stemmen kreeg dan haar tegenkandidaat. Partijideoloog Noortje Thijssen werd van plek acht naar plek zes verplaatst.

GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens de het partijcongres van GroenLinks en de PvdA in de Brabanthallen
GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens de het partijcongres van GroenLinks en de PvdA in de Brabanthallen (ANP / Sem van der Wal)

Thijssen is directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en kwam deze week in het nieuws door de visie die zij samen met haar sociaaldemocratische evenknie (Tim 'S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting) presenteerde op de samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks. GroenLinksers stemden ook Menno van der Ven omhoog, van plek negen naar plek zeven. Hij benadrukte vooral het belang van meer jonge mensen op de lijst.

Lijsttrekker Paul Rosenmöller gaf toe gemengde gevoelens te hebben bij de stoelendans. Hij benadrukte dat de leden het voor het zeggen hebben maar vindt het 'toch zuur' dat huidig senator Roel van Gurp, 'een dierbare collega' die op nummer zes stond, teruggezet is naar plek negen. 'Dan maar minstens negen zetels halen', aldus de huidige fractievoorzitter van GroenLinks.

Lees ook | PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

PvdA

Bij de PvdA bleef de lijst ongewijzigd, maar dat wil niet zeggen dat de vaststelling ervan zonder het nodige gemor verliep. De lijst die het partijbestuur voorlegde aan het congres, week flink af van een advies dat een commissie onder leiding van oud-partijleider Job Cohen had gegeven. Daardoor kwamen de zittende senatoren Ruud Koole en Hamit Karakus op onverkiesbare plaatsen. Zij trokken zich daarop terug.

Verschillende leden vroegen het partijbestuur om opheldering en kregen bijval uit de zaal. Voorzitter Esther-Mirjam Sent legde uit dat de samenstelling van een kandidatenlijst een 'ingewikkelde puzzel' is waarbij allerlei belangen worden gewogen. Niet iedereen nam daar genoegen mee, maar het bleef bij gemopper over de procedure.

Samenwerking

De congressen staan vooral in het teken van de samenwerking tussen de partijen. Rosenmöller benadrukte tegenover het congres dat Nederland een andere koers kan varen na twintig jaar rechts beleid, onder leiding van oud-premier Jan-Peter Balkenende (CDA) en diens opvolger Mark Rutte. Overigens nam ook de PvdA deel aan regeringscoalities met beide premiers.

Samenwerking met de sociaaldemocraten is vooral van belang wegens 'de macht van het getal', zei Rosenmöller in zijn toespraak. Rutte moet de 'route via links' bewandelen als PvdA en GroenLinks straks gezamenlijk de grootste fractie vormen, aldus Rosenmöller. De senator en oud-partijleider hoopt op zeker negen GroenLinksers in die fractie. De partij telt momenteel acht zetels in de senaat.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen