Netherlands

Lange wachttijden bij afspraaknummer voorrang coronatests

Het liep meteen storm bij het telefoonnummer 0800-8101, voor zorg- en onderwijspersoneel dat zich met voorrang mag laten testen op het coronavirus. Sinds maandagochtend zijn de lijnen open, en kort daarna was het systeem overbelast.

Volgens Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, belden er in de eerste 40 minuten dat de lijn open was al 1.400 mensen. Inmiddels zijn de wachttijden voorbij. Verspreid over de hele dag hebben er in totaal 4.300 personen gebeld en zijn er 1.900 afspraken gemaakt.

Luister ook Hugo de Jonge niet klaar voor tweede golf

Voorrang

Mensen die in het onderwijs en de zorg werken krijgen vanaf vandaag voorrang bij coronatests. Dat moet personeelstekort en uitval in de zorg en het onderwijs voorkomen. De afspraken voor deze mensen worden 's ochtends ingepland, zodat ze binnen 24 uur de uitslag kunnen krijgen. 'We kunnen helaas maar een beperkt aantal monsters opsturen per lab, anders zouden we meer afspraken kunnen plannen', meldt De Gouw.

Website

Werknemers die recht hebben op voorrang kunnen niet via de website van de GGD een afspraak maken voor een coronatest, omdat er soms extra vragen gesteld moeten worden of een voorrangsverklaring nodig is.

Luister ook Veiligheidsrisico's zetten maatregelen aan

Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af.
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af.ANP PIETER STAM DE JONGE

Football news:

Messi is nog steeds aan de top. Met zulke spelers moeten we hopen dat ze niet de beste dag hebben
De cijfers van Robert Lewandowski, die niet alleen de locomotief
Wie wordt de topscorer in de Champions League? Lewandowski of Holand? Weet u wie de topscorer van de Champions League wordt?
La Liga President over het vertrek van Ronaldo en Neymar: het is beter om te vertrekken vanwege belastingen dan vanwege iets anders
Kane en Son gaven elkaar 29 assists in de Premier League. Alleen Lampard en Drogba (36) deden het vaker Tottenham Striker Harry Kane maakte een assist voor teamgenoot Son Heung-Min
Veron over Messi: spelen in Barca geeft hem ongemak
Mitryushkin op weg naar Fortuna: Duitsland is een land van goal Keepers. Ik kan hier veel leren, nieuwkomer van Fortuna Anton Mitryushkin deelde zijn emoties door zich bij een nieuwe club aan te sluiten. Ik ben blij en dankbaar om deel uit te maken van deze grote club en om de volgende stap in mijn ontwikkeling hier te kunnen zetten. Duitsland is een land van goal Keepers, dus ik weet zeker dat ik hier veel kan leren. Toen ik hier vorige week trainde, merkte ik de aangename sfeer in het team. Dus ik dacht niet twee keer na toen mij deze kans werd geboden, zei de Rus