Mikel Landa heeft woensdag een streep moeten zetten door zijn aspiraties in de Giro d'Italia. De kopman van Bahrain Victorious kwam in de finale van de vijfde etappe hard ten val en werd per ambulance afgevoerd.

Samen met onder anderen Joe Dombrowski, de nummer twee van het klassement, knalde Landa hard op een seingever. De 31-jarige Spanjaard bleef lang op het asfalt liggen en kon zijn weg in tegenstelling tot Dombrowski niet meer vervolgen. Onduidelijk is nog wat hem mankeert.

Landa was met grote ambities afgereisd naar Italië, waar hij de belangrijkste troef was van Bahrain Victorious. Na de eerste vier etappes bezette de klimmer de vijftiende plaats in het klassement.

Het is de tweede keer in vijftien grote rondes dat Landa moet opgeven. De Spanjaard eindigde in 2015 als derde in de Giro en werd twee jaar geleden vierde in de Italiaanse rittenkoers.

De rit van donderdag, wanneer het peloton voor een pittige bergetappe staat, zou belangrijk voor Landa zijn. De renners gaan dan twee beklimmingen van de tweede categorie en één col van de derde categorie over.

Landa's ploeggenoot Damiano Caruso is op de elfde plek, op 1.43 minuut van rozetruidrager Alessandro De Marchi, nu de best geklasseerde renner van Bahrain Victorious.