De strafvervolging van het medisch personeel van de overleden Diego Maradona is maandag begonnen met de ondervraging van de 37-jarige verpleegkundige die hem de laatste uren van zijn leven verzorgde.

Ricardo Almiron wordt ervan verdacht dat hij heeft gelogen over de gezondheidstoestand van de Argentijnse voetballegende in die bewuste nacht in november 2020. Volgens de verpleegkundige ademde Maradona normaal en sliep hij rustig, terwijl uit een autopsie bleek dat Maradona op dat moment al stervende was.

Het Openbaar Ministerie in Argentinië vervolgt zeven leden van het medisch team rond Maradona voor opzettelijke doodslag. Ze worden de komende weken één voor één ondervraagd door aanklagers en riskeren bij een veroordeling celstraffen die kunnen oplopen tot 25 jaar.

Hersenchirurg en lijfarts Leopoldo Luque maakte deel uit van de medische ploeg rond de Argentijn, samen met psychiater Agustina Cosachov, psycholoog Carlos Diaz en nog vier verpleegkundigen. Luque is op 28 juni de laatste die wordt ondervraagd.

Een medisch panel van twintig experts dat de dood van Maradona onderzocht, stelde dat hij ontoereikende medische zorg had ontvangen, was verwaarloosd en langdurig had geleden voordat hij overleed aan een hartaanval.

Enkele weken daarvoor was bij een hersenoperatie een bloedstolsel verwijderd bij 'Pluisje', die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte. Maradona overleed op zestigjarige leeftijd.