De laatste passagiers van De Westerdam die nog in Cambodja zijn, mogen het land verlaten. Rederij Holland-Amerika Lijn (HAL) meldt dit woensdag in een verklaring. Het vertrek van de vakantiegangers werd uitgesteld nadat eind vorige week bij één Amerikaanse passagier, die al van boord was gegaan, het coronavirus 2019-nCoV werd vastgesteld.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg ons liveblog.

Eerder deze week zijn 781 passagiers getest op het virus. Uit onderzoek blijkt dat zij niet besmet zijn geraakt, aldus het Cambodjaanse ministerie van Gezondheid.

De Westerdam ligt sinds donderdag in de haven van Sihanoukville, waar het toestemming kreeg om aan te meren nadat het werd geweigerd door vijf andere Aziatische landen. De volgende dag mochten de eerste passagiers naar huis.

Die vrijdag vertrok ook een 83-jarige vrouw uit de Verenigde Staten. Op een luchthaven in Maleisië testte ze positief op het coronavirus, waarna vervolgens nieuwe voorzorgsmaatregelen werden genomen.

In totaal waren er 1.455 passagiers en 802 bemanningsleden aan boord van het in Rotterdam geregistreerde cruiseschip. De 91 Nederlandse vakantiegangers worden bij thuiskomst gemonitord door het RIVM en de GGD.

Aan boord van het schip zitten woensdagochtend (Nederlandse tijd) nog 255 passagiers en 747 bemanningsleden. Het personeel moet nog enkele dagen wachten voordat ze weg mogen, omdat ook zij worden getest op 2019-nCoV.