Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Laatste coronatestdag bij GGD's: 'Nooit helemaal voorbereid op pandemie'

Door onze nieuwsredactie

De GGD's stoppen na vrijdag met het testen op corona. Sinds juni 2020 konden alle mensen met klachten bij de GGD terecht voor een coronatest. Hoewel dit het einde betekent van het coronatijdperk, zijn we "nooit helemaal voorbereid op een nieuwe pandemie", stelt Moniek Pieters, landelijk test-coördinator bij de GGD.

Op 10 maart schrapte het kabinet per direct alle coronaregels. Daarbij besloot minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) ook dat het grootschalig testen op corona niet meer nodig is, omdat het geen toegevoegde waarde meer heeft.

Volgens het OMT heeft corona in ons land een endemische fase bereikt. De ziekte kan nu op dezelfde manier worden behandeld als bijvoorbeeld griep.

Wie na vrijdag nog een PCR-test wil, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland, moet naar een commercieel testbedrijf.

De GGD's nemen afscheid van het testen in Tiel, waar vrijdag een symbolische 'laatste test' wordt afgenomen. Aan het einde van de dag sluiten alle testlocaties.

Rioolwater en ziekenhuisopnames blijven onder controle

Wel blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnames in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of besmettelijkere varianten van het coronavirus worden opgespoord.

De vaccinatielocaties van de GGD blijven wel geopend, hoewel er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe prikronde tegen corona komt. Mensen met een hoog medisch risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist, kunnen nog wel een extra herhaalprik krijgen.

Mensen van twaalf jaar en ouder die nog helemaal geen coronavaccinatie of herhaalprik lieten zetten, kunnen ook nog steeds naar de GGD.

'Nooit helemaal voorbereid op volgende pandemie'

Het is het einde van een tijdperk vol maatregelen, protesten en lockdowns. Daar hebben we veel van geleerd. Toch zullen GGD's zich nooit helemaal kunnen voorbereiden op een volgende pandemie, stelt Pieters. "Maar ze zijn er wel meer klaar voor dan drie jaar geleden", zegt ze.

In het begin van de pandemie gingen GGD-medewerkers langs bij de mensen die mogelijk besmet waren, vertelt Pieters. "Ze gingen met de auto naar iemands huis en namen daar een monster. Toen het virus om zich heen begon te grijpen werd duidelijk dat het op een andere schaal moest."

Vanaf juni 2020 kon iedereen met klachten zich laten testen op corona bij de GGD. "Op de eerste dag kregen we al 320.000 telefoontjes van mensen die een afspraak wilden maken."

Er was er veel kritiek op de testoperatie. De wachttijden waren lang voor mensen terecht konden voor een test en ook de uitslag liet dagen op zich wachten. Pieters wijt die problemen aan onder meer een tekort aan testmateriaal en capaciteit bij de labs die testen moesten analyseren.

Nieuw virus heeft mogelijk andere aanpak nodig

Of dat in het geval van een nieuwe pandemie direct beter zou gaan, kan ze niet goed zeggen. De GGD's hebben wel kennis opgedaan tijdens de coronajaren. Zo weten ze nu een stuk beter hoe je snel veel mensen moet werven voor zoiets als grootschalig testen.

Ook schakelden ze in de loop van de zomer van 2020 over op het digitaal doorgeven van de uitslag, in plaats van iedereen apart te bellen. Bij een volgende pandemie zullen de 25 GGD's vanaf het begin soepeler kunnen samenwerken met elkaar, met laboratoria, het ministerie van Volksgezondheid en uitzendbureaus, denkt Pieters.

Maar ze is ook kritisch. "Je weet nooit wat er komt. Stel dat een volgende keer iedereen bloed moet laten prikken voor een test." Het heeft nu dus weinig zin om een voorraad testmateriaal achter te houden.