Netherlands

Laat politici met rust én val ze vaak lastig

Nederlandse politici zijn, grosso modo, zeer benaderbaar. Wie dat zo wil houden, moet niet bij hen gaan belletje lellen. Bij hen aankloppen daarentegen kan een burger niet vaak genoeg doen.

Corona hakt er in politiek Den Haag fors in. De diepe zakken van minister Hoekstra van Financiën raken steeds leger. Debatten over de pandemie slokken zeeën van tijd op. En bén je als minister of Kamerlid eens lekker aan ’t debatteren over iets anders dan Covid19, dan meldt je corona-app dat je naar huis moet. Of moet je in quarantaine omdat een test uitwijst dat je besmet bent.

D66-leider Rob Jetten had er begin deze week mee te kampen: positief getest en dus, ver van Den Haag, aan huis en haard gebonden.

Gelukkig was daar een groepje boeren van Farmers Defence Force, dat ’s avonds bij hem aanbelde en hem een gezond voedselpakket aanbood. Leuk. En een sympathiek gebaar, toch?

Jetten kon het maar matig waarderen. Wat te begrijpen valt. Want dat het er die avond gemoedelijk aan toe ging, neemt niet weg dat je als D66’er schrikt als er onverwacht vertegenwoordigers van een militante boerengroepering voor je neus staan, mensen die met name op jouw partij verbeten zijn.

Maar ook als Jettens vrienden van Milieudefensie bij hem op de stoep hadden gestaan, was hij er niet blij mee geweest. Opnieuw terecht. Burgers moeten politici niet in hun privésituatie gaan opzoeken. Zelfs niet om hen een serenade te brengen. Dat type van druk –of het nu aanmoedigend of bedreigend is– mogen wij op onze volksvertegenwoordigers en bestuurders niet uitoefenen.

Dan maakt in principe de mate van opdringerigheid of agressiviteit niet uit. Verschrikkelijk was natuurlijk de bom die in 1991 bij het woonhuis van staatssecretaris Kosto tot ontploffing werd gebracht. De aanslag die werd toegeschreven aan de linkse actiegroep RaRa was gericht tegen het asielbeleid van de PvdA-politicus.

Minder grimmig oogde een incident in 1982, toen werkloze jongeren ongevraagd de voortuin van André van der Louw, minister van CRM, omspitten. De PvdA’er had immers gezegd dat zij maar eens aan het werk moesten?

Van der Louw nam het voorval luchtig op. Maar eigenlijk was het natuurlijk niet in de haak. Zoals het eveneens laakbaar was dat in 2017 het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front de voordeur van de woning van Thierry Baudet in Amsterdam met roze verf bekladde.

In Nederland mag veel. Overluid je mening laten horen over wat dan ook? De overheid geeft er alle ruimte voor. In overdrachtelijke zin aankloppen bij Kamerleden of ministers? Laat iedereen, zo vaak hij maar wil, dat doen. Mail- en postadressen zijn openbaar. En op werkbezoeken, politieke avondjes of in de pauze van Kamerdebatten kunnen politici soms lijfelijk worden aangeklampt.

Maar bij het privéleven van politici en bestuurders, hun woonhuis, hun vakantieadres, moeten we uit de buurt blijven. Omdat ook zij recht hebben op privacy. En omdat ze al vaak genoeg in de schijnwerpers staan.

Doen we dat niet, dan zagen we aan de poten van de stoel waar we zelf op zitten. Dan bestaat het risico dat onze volksvertegenwoordigers zich gaan terugtrekken in hun cocon. En geleidelijk aan ook in hun eigen biotoop, het Binnenhof, steeds minder benaderbaar worden. Misbruik maken van hun toegankelijkheid, leidt tot effecten die niemand wil. En die in niemands belang zijn.

Football news:

Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv
Griezmann scoorde voor het eerst in 3 opeenvolgende wedstrijden voor Barca. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn laatste zeven wedstrijden voor de club
Braithwaite scoorde 5 (4+1) punten in Barca ' s laatste 3 wedstrijden. In de 20ste minuut werd de score verhoogd met voorwaarts Martin Braithwaite, waarmee hij een kruis van Ousmane Dembele afsloot. Dit is de vierde goal voor de Deen in de laatste drie wedstrijden - hij scoorde een dubbel tegen Dynamo Kyiv in de Champions League op 24 November en scoorde tegen Osasuna (4-0) in La Liga. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo, gaf hij een assist. Daarvoor had Braithwaite niet meer gescoord sinds 13 juni, 13 opeenvolgende wedstrijden voor Barcelona. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Juventus is niet afhankelijk van Ronaldo. Elk team zal een dergelijke speler
Holand en Jan spelen geen Lazio vanwege spierblessures. Borussia Dortmund speelt vandaag Lazio in de vijfde ronde van de Champions League. De spits Erling Holland en middenvelder Emre zullen deze wedstrijd missen. Beide spelers hadden spierproblemen. De Noor is de leider van de goalscoring race in deze Champions League draw. Hij scoorde zes doelpunten
Bale hoeft niets te bewijzen. Zijn aanwezigheid inspireert de Tottenham spelers. Davis op de middenvelder
Pochettino en Raul kunnen Zidane vervangen in Real Madrid. De club wil de Fransman niet ontslaan, maar Real Madrid denkt erover om de hoofdcoach te veranderen na een aantal mislukte wedstrijden in de prestaties van het team. De club wil Zinedine Zidane niet ontslaan, gezien de grote liefde die de fans voor hem hebben, maar als de resultaten van het team niet dramatisch verbeteren, zal de Real Madrid management gedwongen worden om de Fransman te sturen om af te treden. Op dit moment heeft de club twee kandidaten voor deze post - voormalige Tottenham manager Mauricio Pochettino en Castilla coach Raul. Tot nu toe heeft Real Madrid geen contact met Argentinië opgenomen. Wat Raul betreft, de club wil niet dat hij zo snel met het hoofdteam van Real Madrid gaat werken. De club is echter van mening dat de Spanjaard in de toekomst zeker het team zal leiden