Netherlands

Kwart van de Friese koopwoningen eind 2019 boven vraagprijs verkocht

In de laatste drie maanden van vorig jaar wisselende 1462 huizen van eigenaar. Dat vastgoed stond gemiddeld 39 dagen te koop, vier dagen korter dan in het derde kwartaal. ,,Woningen wisselen dus zeer snel van eigenaar’’, concludeert voorzitter Willem Donker van makelaarsvereniging NVM in Friesland.

De aanhoudend lage hypotheekrente en gunstige financieringsvoorwaarden maken huizenzoekers nog altijd koopgraag. Als gevolg daarvan stijgt ook nog steeds de koopprijs; 8 procent vergeleken met een jaar eerder.

Opvallend is dat de regio Leeuwarden achterblijft in de groeicijfers. ,,De woningkrapte in de grotere plaatsen zorgt er kennelijk voor dat kopers bereid zijn om uit te wijen naar omliggende regio’s, waar verhoudingsgewijs meer aanbod is’’, vermoedt Donker.

Gemiddeld betaalden woningkopers in Friesland 242.500 euro. Landelijk ligt de gemiddelde koopsom op 326.000 euro. NVM zag het record sneuvelen van de huizen die boven de vraagprijs werden verkocht, namelijk een kwart in Friesland en landelijk zelfs ruim 42 procent.

In heel Nederland verkocht NVM in het vierde kwartaal 40.434 huizen. De stikstof- en PFAS-problematiek heeft wel de rem gezet op de verkoop van nieuwbouw.

Landelijk gezien is de woningmarkt krapper geworden, en dan met name het goedkopere segment. ,,Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood’’, stelt landelijk NVM-voorzitter Onno Hoes. Over heel 2019 verkochten NVM-makelaars 149.000 woonhuizen. Dat is vergelijkbaar met een jaar eerder.

Football news:

Chelsea zal wedijveren met Everton voor het kampioenschap. Real Madrid is klaar om hem te verkopen
Espanyol vroeg La Liga om de vlucht te annuleren. De Catalanen bevinden zich sinds de vijfde ronde in de degradatiezone
Inter heeft nog niet beslist over Conte ' s toekomst. Alles wordt beslist na de Europa League
Haji nam ontslag als Viitorul ' s coach
Door Ronaldo ' s wedstrijd hield ik van football
Sanchez verbreekt zijn contract met Manchester United en vertrekt gratis voor Inter. Het ontvangt 7 miljoen euro per jaar
Lautaro Martinez: we zullen alles blijven doen wat mogelijk is voor Inter