Netherlands

Kunstenaar beticht van seksueel misbruik meerdere vrouwen

Zeker twintig mannen en vrouwen beschuldigen in NRC Handelsblad kunstenaar Julian Andeweg (34) van grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak vier vrouwen die bij de politie verklaarden dat ze slachtoffer zijn geworden van verkrachting, huiselijk geweld, intimidatie of stalking. Bij de krant zijn daarnaast negen beschuldigingen bekend van aanranding door de kunstenaar, wiens werk in onder meer het Maastrichtse Bonnefantenmuseum hangt. Anderen beschuldigen hem van diefstal.

Eén vrouw zegt dat ze twee jaar lang bijna wekelijks is geslagen of geschopt. Een ander vertelt dat hij haar in een donkere kamer tegen de muur duwde en in haar kruis greep.

Julian Frenky Andeweg (zelf schrijft hij zijn voornaam met twee a's) studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij solliciteerde succesvol op een werkplek bij de prestigieuze Rijksakademie in Amsterdam. Voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst kreeg hij in 2018 een nominatie. Op het openingsevenement in het Paleis op de Dam ging hij met de koning op de foto.

De beschuldigingen tegen Andeweg omspannen een periode van zeker veertien jaar, vanaf zijn middelbare schooltijd tot een incident op een kunstenaarsfeestje in december vorig jaar. Niet iedereen wil met naam genoemd worden in het NRC-stuk en er zijn ook mensen die te bang waren om mee te werken. "Ik ben nog steeds bij iedere schaduw bang dat hij daaruit opduikt", citeert de krant een ex-vriendin.

Degenen die wel willen praten hekelen de in hun ogen lakse houding van academies, galeries en andere kunstinstellingen, waar de verhalen over Andeweg bekend waren maar niet werd opgetreden. Ook de politie, schrijft de krant, stelde tot deze zomer geen onderzoek in.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de NOS dat het een onderzoek is begonnen naar Andeweg. Andeweg zelf is nog niet bereikt.

Football news:

Tot Ziens, Pa Buba Diop. Dankzij jou, leefde ik het meest gedenkwaardige toernooi van mijn jeugd.Grote Senegalezen stierven op hun 42e
Nuno about 2:1 met Arsenal: we speelden geweldig, erg trots. Jimenez herstelde Wolverhampton manager Nuno Espiritu Santo spreekt na de Premier League Ronde 10 wedstrijd tegen Arsenal
Arsenal scoorde 13 punten in 10 openingswedstrijden-het slechtste resultaat in 39 jaar
West Brom kan gekocht worden door Amerikaanse investeerders. De Chinese eigenaar van de club wil 150 miljoen pond
Lampard op Mourinho 's woorden over pony' s: Je hebt Kane, zoon, bale en alli. We vechten allemaal om de Premier League te winnen ... Chelsea manager Frank Lampard reageerde op de woorden van Tottenham coach Jose Mourinho ... Dat spurs niet in aanmerking komen voor de Premier League titel. Zo ziet Jose de situatie vanuit zijn standpunt. Tottenham is echter de beste van de League
Mourinho op het winnen van de Premier League: Tottenham zijn niet in de race, omdat we geen paard, maar een pony
Laurent Blanc: Ik zal terugkeren naar het voetbal, maar bij kinderen. Nu worden coaches gevraagd om de kosten van spelers te verhogen, Ik vind het niet leuk