De campagne die de gemeente Amsterdam deze week is begonnen om toeristen uit te nodigen naar de stad te komen, is niet onomstreden. Zo zijn bewoners van de binnenstad kritisch, omdat ze vrezen dat het leidt tot te grote drukte.

Met onder meer korte video's moeten bezoekers gewezen worden op "het totale aanbod van de stad". Olav Ulrich, binnenstadbewoner en voorzitter van de stichting d'Oude Binnenstad, zegt dat het positief is dat er wordt geprobeerd om goed en waardevol toerisme aan te trekken. Maar hij plaatst wel een kanttekening.

"Het probleem daarmee is, dat altijd als mensen naar Amsterdam komen, voor welke reden dan ook, ze altijd op de Wallen willen rondbanjeren en de coffeeshops te bezoeken", stelt Ulrich. "Dus iedereen die extra naar Amsterdam komt, is er ook een extra op de Wallen."

Ook zegt hij dat bewoners vrezen dat de maatregelen om drukte en overlast te voorkomen niet voldoende zijn. Op vrijdag- en zaterdagavonden zou het inmiddels al behoorlijk druk zijn op de Wallen. Doordeweeks is het rustiger, maar er lopen wel toeristen uit binnen- en buitenland.

Het wegblijven van de toeristen heeft tijdens de coronacrisis veel geld gekost. De gemeente liep alleen al 120 miljoen euro aan toeristenbelasting mis. Veel ondernemers vinden het nog steeds te rustig in de stad: het bedrijfsleven investeerde daarom ook nog eens tienduizenden euro's in een campagne.

Wethouder: Er kan geen hek om de stad

Wethouder Victor Everhardt benadrukt dat er geen hek om de stad kan en dat het aantal toeristen hoe dan ook de komende maanden stijgt. Hij hoopt dat de toeristen beter verspreid worden over de stad.

Everhardt wijst erop dat de gemeente daarnaast ook de overlast op de Wallen wil verminderen. Vorige week werden maatregelen aangekondigd. "Die toeristen weren we ook echt, daar communiceren we over. Maar we gaan dat ook handhaven."