Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kritiek op IOC na oproep Russen en Belarussen toe te laten: 'Dag van schaamte'

Door onze sportredactie

De oproep van het internationaal olympisch comité (IOC) aan sportbonden om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten tot wedstrijden, heeft behoorlijk wat kritiek opgeleverd. De uitspraak van IOC-voorzitter Thomas Bach viel slecht bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.

Bach riep de internationale bonden dinsdag op om sporters uit de twee landen weer overal toe te laten, op voorwaarde dat dit gebeurt onder neutrale vlag en zonder andere uitingen van Rusland en Belarus. Atleten die de oorlog openlijk steunen, zijn niet welkom. Dat geldt ook voor sporters die in dienst zijn bij het leger of bij veiligheidsdiensten.

Polen sprak van "een dag van schaamte" voor het IOC. "Wat is er gebeurd dat zo positief was van Russische kant dat hun atleten nu ineens zouden moeten deelnemen aan wedstrijden?", vroeg de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Piotr Wawrzyk zich af.

"Na Boetsja, Irpin, Hostomel?", riep hij de bloedbaden en verwoestingen in de Oekraïense steden in herinnering. "Na het dagelijks bombarderen van burgerdoelen? Het is een dag van schaamte voor het IOC."

De Duitse bondsminister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser sprak van "een klap in het gezicht van de Oekraïense atleten". Volgens haar is er geen aanleiding voor een terugkeer van Rusland in de sportwereld.

"Degene die Rusland toestaat om internationale sportwedstrijden te gebruiken voor zijn propaganda, brengt schade toe aan de olympische gedachte van vrede en verbroedering", zei Faeser. De Duitse atletencommissie reageerde ook teleurgesteld na de "te verwachten aanbeveling".

IOC-voorzitter Thomas Bach riep sportbonden op om sporters uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten.Foto: AP

'We moeten onze ogen niet sluiten voor de werkelijkheid'

Het IOC nam dinsdag nog geen besluit over eventuele deelname van sporters uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen van 2024 en 2026. Volgens Bach blijven de sancties tegen beide landen voorlopig van kracht.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský zei dat Rusland geen plek verdient op de Olympische Spelen. "Ik ben teleurgesteld in de aanbevelingen van het IOC", reageerde hij op Twitter. "We moeten onze ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. De Russische sport wordt centraal geleid door het Kremlin. Het Russische regime weet niet wat fair play is."

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin vorig jaar legde het IOC Rusland en bondgenoot Belarus sancties op. Russische en Belarussische sporters mogen momenteel alleen onder neutrale vlag meedoen aan de meeste internationale sportwedstrijden. Het IOC onderzoekt of dat ook kan gelden tijdens de Spelen van volgend jaar in Parijs en de Winterspelen van 2026 in Italië.