logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Kosten inhuurkrachten zorginstellingen 49 procent gestegen

Financiën zorginstellingen

3 minuten geleden Aangepast: 7 seconden geleden

Archieffoto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen betalen steeds meer voor ingehuurd personeel. Binnen vier jaar zijn die kosten met 49 procent toegenomen.

De kosten vormen een steeds groter deel van de bedrijfslasten en drukken het resultaat, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiën van zorginstellingen.

De kosten van de vier grootste zorgsectoren namen sterker toe dan de opbrengsten. Bijna driekwart van de gestegen bedrijfskosten is toe te schrijven aan toegenomen personeelslasten, vooral voor de inhuur van uitzendkrachten, zzp'ers en gedetacheerd personeel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fraude of gewoon goede bedrijfsvoering? Torenhoge winsten bij deel zorginstellingen

Grootste klappen

Met name de geestelijke gezondheidszorg krijgt de grootste klappen. Het bedrijfsresultaat in deze sector duikelde met tachtig procent omlaag. Het resultaat was hierdoor nog maar net positief. 

De daling is bij ziekenhuizen met drie procent het laagst. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen groeiden juist de resultaten.

Themes
ICO