Netherlands

Kosten inhuurkrachten zorginstellingen 49 procent gestegen

Financiën zorginstellingen

3 minuten geleden Aangepast: 7 seconden geleden

Archieffoto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen betalen steeds meer voor ingehuurd personeel. Binnen vier jaar zijn die kosten met 49 procent toegenomen.

De kosten vormen een steeds groter deel van de bedrijfslasten en drukken het resultaat, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiën van zorginstellingen.

De kosten van de vier grootste zorgsectoren namen sterker toe dan de opbrengsten. Bijna driekwart van de gestegen bedrijfskosten is toe te schrijven aan toegenomen personeelslasten, vooral voor de inhuur van uitzendkrachten, zzp'ers en gedetacheerd personeel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fraude of gewoon goede bedrijfsvoering? Torenhoge winsten bij deel zorginstellingen

Grootste klappen

Met name de geestelijke gezondheidszorg krijgt de grootste klappen. Het bedrijfsresultaat in deze sector duikelde met tachtig procent omlaag. Het resultaat was hierdoor nog maar net positief. 

De daling is bij ziekenhuizen met drie procent het laagst. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen groeiden juist de resultaten.

Football news:

Solskjaer op Manchester United tekende alleen van de Beek: je toont geen respect voor Donny, hij is een topspeler
Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival
Twee vervangende spelers speelden voor Tuapse. Het PFL bevestigde de deelname van spelers die niet in de aanvraag waren opgenomen