Netherlands

Korting op basiszorgverzekering afgeschaft

De collectiviteitskorting voor de basiszorgverzekering is vaak een 'sigaar uit eigen doos' en wordt daarom afgeschaft, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Maar dat hoeft volgens het ministerie niet te leiden tot premieverhoging - ook niet voor minima die gebruikmaken van de zogenaamde gemeentepolis.

Kruissubsidiëring
Volgens het ministerie wordt de collectiviteitskorting vaak betaald uit een algemene verhoging van de premie, en is dus in de praktijk niet echt een korting. Het is in feite ‘kruissubsidiëring’. De collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering wordt daarom afgeschaft. Op de aanvullende verzekering kan nog wel korting aangeboden worden. De wetswijziging treedt op zijn vroegst op 1 januari 2023 in werking, meldde minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) vandaag.

Overzichtelijker


Om dezelfde reden werd de maximale collectiviteitskorting vanaf 2020 al verlaagd van 10 naar 5 procent. Maar daarmee is de kruissubsidiëring nog niet voldoende gedaald, meldt het ministerie. De volledige afschaffing van de korting moet het polisaanbod bovendien overzichtelijker maken.

Waarschijnlijk


Gezien het feit dat de korting in feite een sigaar uit eigen doos is, verwacht het ministerie dat de afschaffing van de collectiviteitskorting de zorgpremie 'waarschijnlijk' niet zal verhogen. Ook voor minima die gebruikmaken van de gemeentepolis, hoeft de wijziging niet te leiden tot een premieverhoging, stelt het ministerie.

Te duur


Bij een flink aantal gemeentepolissen had de verzekeraar zelf de korting op het basispakket al omlaag geschroefd of zelfs helemaal afgeschaft. Voor verzekeraar CZ, bijvoorbeeld, werd de korting op de gemeentepolis simpelweg te duur, vertelde de verzekeraar eind vorig jaar aan Binnenlands Bestuur. Voor klanten van de gemeentepolis van CZ zou de wijziging dus voordelig kunnen uitpakken, omdat er geen premieopslag meer nodig is om andere kortingen te bekostigen.

Andere instrumenten


Ook blijft het voor gemeenten mogelijk om minima op andere manieren bij te staan in hun zorgkosten. Gemeenten kunnen inwoners bijvoorbeeld een premiebijdrage betalen. In eerdere antwoorden op Kamervragen stelde minister Van Ark al dat de gemeentepolis slechts een van de instrumenten is voor gemeenten om met verzekeraars afspraken te maken over het bestrijden van schulden, armoede of zorgmijding.

Football news:

Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding