Netherlands

Kort geding ID&T van de baan, sector wil heropening in september

Evenementenorganisaties onder leiding van ID&T Groep zien geen juridische grond om het huidige kort geding voort te zetten en roepen de overheid op tot volledige heropening in september, meldt ID&T Groep in een persbericht. In het voorgenomen kort geding was het uitgangspunt dat het besluit van 9 juli om grote evenementen geen doorgang te geven onrechtmatig en onzorgvuldig genomen was. Het kabinet zou de Fieldlab-resultaten niet hebben meegenomen in de besluitvorming, maar inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd daarmee is het kort geding van de baan.

'De door de overheid gecommuniceerde ‘way out’, het moment dat iedereen die dat wil volledig gevaccineerd is, zou betekenen dat de sector die al anderhalf jaar op slot zit in september weer volledig open kan.' Zo staat te lezen in het persbericht van ID&T Groep. De evenementenorganisaties legt nu duidelijk de verwachting op aan het kabinet om in september weer open te mogen. Op 13 augustus zal het besluit om evenementen met meer dan 750 bezoekers niet toe te laten opnieuw worden overwogen door het kabinet.

Vorige week werd al bekend dat de meerdaagse evenementen niet door kunnen gaan tot begin september. Afgelopen maandag maakte het kabinet bekend dat alleen kleine festivals tot 750 bezoekers mogelijk zijn tot 1 september. Dat besluit kwam er na OMT-advies op basis van de huidige situatie ten aanzien van het aantal corona besmettingen en ziekenhuisopnames. 'In reactie hierop heeft de advocaat die de ID&T Groep bijstaat contact opgenomen met de landsadvocaat om het OMT advies en de onderbouwing van het besluit op te vragen. Op basis van deze stukken hebben de ID&T Groep en ruim 40 mede-eisers zich de afgelopen dagen beraad en na uitvoerig overleg met de advocaat is gebleken dat het huidige kort geding niet kan worden voortgezet.'

Luister terug | Festivalzomer definitief van de baan, eendaagse evenementen mogelijk mits strenge voorwaarden

Teleurgesteld

'We zijn bijzonder teleurgesteld in de uitkomst van het besluit. Naar onze mening is er middels Fieldlab evenementen aangetoond dat het mogelijk is op een veilige en verantwoorde manier evenementen te organiseren, echter heeft het kabinet anders besloten. Ondanks dat hebben onze advocaten aangegeven dat het, op dit moment, gezien het OMT advies waarop besluiten van het kabinet dit keer wel zijn onderbouwd, weinig kansrijk is om het besluit via een kort geding rechter ongedaan te maken', zegt Rosanne Janmaat, COO van de ID&T Groep.

Fieldlab-resultaten

In het kort geding was het uitgangspunt dat het besluit van 9 juli onrechtmatig en onzorgvuldig genomen was, omdat het kabinet de Fieldlab-resultaten niet had meegenomen in de besluitvorming. 'Om deze reden wilde de ID&T Groep het besluit helemaal of gedeeltelijk nietig laten verklaren. Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd. Het kabinet heeft daarmee, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren.'

'We gaan er vanuit dat het kabinet binnenkort een principieel en structureel besluit zal nemen en we in september weer volledig open kunnen. Er is immers altijd gecommuniceerd dat wanneer iedereen die dat wil zich heeft kunnen vaccineren dat de way out is. Mocht de overheid ons wederom laten bungelen en geen duurzaam toekomstperspectief bieden zullen we eventuele juridische stappen voorbereiden en wellicht zelfs onze gehele achterban van fans, leveranciers, artiesten etc. oproepen om zich te mobiliseren en zich te laten horen', aldus Rosanne Janmaat.

Luister terug | Eendaagse evenementen kunnen onder strikte voorwaarden doorgaan

Marcel Krijgsman / Hollandse Hoogte / ANP

Football news:

Gian Piero Gasperini: het is nutteloos voor Atalanta om naar de scudetto te kijken. Inter, Milan en Napoli vallen op
Lewandowski ' s score van 19 wedstrijden voor Bayern werd onderbroken. Hij scoorde sinds februari
Muller was voor Rummenigge en met 218 doelpunten kwam naar de 3e plaats in de lijst van de beste scorers van Beieren
Reims coach Garcia mag Koeman vervangen in Barcelona
Tebas over het WK om de 2 jaar: complete waanzin en een fout. Schending van het voetbalecosysteem
Twee nieuwe onderzoeken worden uitgevoerd tegen de President van Angers in het geval van seksueel geweld
Als Mbappe enige kwaliteit heeft, is het bescheidenheid. Pochettino over de woorden van coach Metz over Kilian