Het kort geding dat eerder was aangekondigd door festivalorganisator ID&T gaat niet door. Hiermee wilden ze op korter termijn meer duidelijkheid over de toekomst van de evenementenbranche.

Voordat dit besluit werd gemaakt, willen ID&T en alle mede-eisers eerst het OMT-advies inzien dat heeft geleid tot het besluit om de komende weken slechts 750 personen toe te staan bij eendaagse festivals.

De advocaat van ID&T heeft, om antwoord op de vragen te krijgen, contact opgenomen met de landsadvocaat om het OMT-advies en de onderbouwing van het besluit op te vragen. Zo willen ze weten waarop de capaciteit van 750 mensen is gebaseerd en waarom het wel mogelijk is om een vakantie naar het buitenland te maken, maar waarom grote festivals niet zijn toegestaan.

Inmiddels zijn deze documenten ingezien, wat heeft geleid tot het besluit om het kort geding niet door te laten gaan. Het uitgangspunt van het kort geding was dat het het besluit van 9 juli onrechtmatig was, omdat het kabinet de resultaten van Fieldlab-evenementen niet had meegenomen in de besluitvorming. ID&T wilde het besluit daarom nietig laten verklaren. Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, voor een aanvullende motivering gezorgd, laat de ID&T groep weten. "Het kabinet heeft daarmee, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt. Voor een kortgedingrechter is er dan nauwelijks meer ruimte om het kabinet hierop de corrigeren."

“We zijn bijzonder teleurgesteld in de uitkomst van het besluit", aldus Rosanne Janmaat van ID&T. Naar onze mening is er middels Fieldlab evenementen aangetoond dat het mogelijk is op een veilige en verantwoorde manier evenementen te organiseren, echter heeft het kabinet anders besloten. Ondanks dat hebben onze advocaten aangegeven dat het, op dit moment, gezien het OMT advies waarop besluiten van het kabinet dit keer wel zijn onderbouwd, weinig kansrijk is om het besluit via een kort geding rechter ongedaan te maken.”

Maandagmiddag werd duidelijk dat eendaagse festivals zonder overnachting met maximaal 750 personen onder voorwaarden kunnen plaatsvinden. Dit geldt tenminste tot 1 september, op 13 augustus wordt tijdens een persconferentie gedeeld wat de plannen voor na het einde van augustus zijn.

Alle bezoekers moeten kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, een herstelbewijs hebben of via Testen voor Toegang negatief getest zijn. De plek waar het evenement plaatsvindt moet in de openlucht zijn en een festivaltent moet aan alle zijkanten open kunnen.

Eerder werd al bekend dat alle meerdaagse festivals met overnachting in ieder geval tot 1 september zijn afgelast. In totaal hebben ruim veertig partijen zich aangesloten bij het kort geding. Het gaat om organisatoren van onder meer Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.