KLM geeft zaterdag om 12.00 uur duidelijkheid aan het kabinet over de loonoffers die de verschillende vakbonden bereid zijn te maken in ruil voor de staatssteun die de luchtvaartmaatschappij ontvangt. Dat heeft KLM vrijdag meegedeeld.

De luchtvaartmaatschappij moet tot overeenstemming komen met vakbonden over loonbezuinigingen en deze afspraken moeten net zo lang duren als de periode van de staatssteun. Deze loopt tot 2025.

Eind vorige maand sloot KLM al een 'akkoord op hoofdlijnen' met de bonden en diende het plan in bij het kabinet. Minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt echter dat daarin duidelijker moet worden afgesproken dat de loonoffers tot 2025 duren.

KLM moet daarom terug naar de vakbonden om alsnog hardere afspraken te maken. De luchtvaartmaatschappij heeft de bonden daar inmiddels over geïnformeerd en meldt dat het morgen om 12.00 uur duidelijkheid geeft aan het kabinet over het standpunt van de diverse werknemersorganisaties.

De luchtvaartmaatschappij wil de onderhandelingen niet overdoen, maar wil van de vakbonden een zogeheten 'commitment clausule'. Hiermee moeten de bonden zich committeren aan de loonbezuinigingen die zijn afgesproken. De werknemersclubs beraden zich op dit moment over deze clausule, meldt KLM.

De staatssteun is essentieel voor het luchtvaartbedrijf, dat zeer hard is getroffen door de reisbeperkingen. De steun bestaat uit een lening van 1 miljard euro een garantstelling van 2,4 miljard.