Netherlands

KLM vroeg 300 miljoen aan noodsteun, ook voetbalclubs doen beroep op schatkist

Subsidie loonkosten

15 minuten geleden Aangepast: 7 seconden geleden

Er wordt aanzienlijk minder gevlogen en dat kost KLM veel geld. Beeld © Getty

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

KLM heeft ruim 300 miljoen euro aan noodsteun gevraagd bij de overheid. Het gaat om subsidie voor loonkosten over de maanden maart, april, mei. De NS heeft het ook moeilijk en vroeg om circa 70 miljoen. Ook voetbalclubs doen een beroep op de schatkist. Zo vroeg Ajax bijna 4 miljoen euro aan en PSV 2,7 miljoen euro.

Het UWV publiceerde vanavond een lijst met namen van bedrijven die een beroep op de NOW deden, de Tijdelijke Noodmaatregel voor overbrugging behoud van werkgelegenheid. Bedrijven die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis krijgen een deel van de kosten vergoed.

Dat kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van het omzetverlies. Bij de nu gepubliceerde lijst gaat het om de aanvragen, een voorschot op de regeling. Het geld is in de meeste gevallen al wel uitgekeerd, maar kan later ingevorderd worden.

Bedrijven moesten een inschatting maken van hun omzet, mogelijk veranderen de bedragen dus. Ook zijn er bedrijven die wel een aanvraag indienden, maar later bekend maakten het hele verzoek in te trekken. Een voorwaarde voor de regeling was namelijk dat niemand ontslagen zou worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NOW-regeling verruimd voor dochterbedrijven, maar mét extra voorwaarden

Er staan duizenden namen op de nu gepubliceerde lijst. Daar zitten bedrijven uit alle sectoren bij. Cafés waarbij het vaak om duizenden euro's gaat, maar ook Holland Casino, dat bijna 32 miljoen euro aan steun wil. Het zwaarst getroffen industriële bedrijf lijkt Tata Steel, dat ongeveer 30 miljoen aanvroeg. Booking.com vraagt inclusief dochtermaatschappijen om 64 miljoen euro.

Dochterbedrijven

Overigens staat verschillende bekende bedrijven met meerdere namen op de lijst. Het gaat vaak om dochterondernemingen. Zo vroeg KLM niet alleen geld namens de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (293.406.525), maar ook namens onder meer KLM Catering (8.475.507 euro) en KLM Cityhopper (2.724.699 euro).

De totale lijst telt 2.048 pagina's.  Bijna 150.000 bedrijven deden een beroep op de NOW-regeling.

Sinds deze week kunnen bedrijven ook steun (NOW II) aanvragen voor de periode van juni tot 31 augustus. Niet alle bedrijven die hulp hebben aangevraagd voor de NOW I zullen dat nu ook doen. 

Booking.com kreeg namelijk zoveel kritiek op hun eerste aanvraag dat het bedrijf besloot in de tweede periode haar eigen boontjes te doppen. 

Het in de VS beursgenoteerde bedrijf boekte namelijk vorig jaar een nettowinst van 4,9 miljard dollar op een omzet van 15 miljard. Dat is een enorme winstmarge en dat stoot veel mensen tegen het zere been.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

19.000 flexwerkers vragen steun aan, noodloket langer open

Football news:

Barcelona en Bayern hebben de Champions League 10 keer gewonnen. 6 andere deelnemers aan de 1/4 finale van 0 bekers
Napoli viel een half uur in slaap en gaf Barca de overwinning. We domineerden en sloegen vaker toe
Lewandowski maakte Chelsea af: 2 goals en 2 assists. Zijn statistieken dit seizoen zijn meer dan de ruimte
Ik richt me niet op Messi. We willen onze sterke punten tonen
Lewandowski scoorde 7 (3+4) punten in twee wedstrijden met Chelsea en nam deel aan alle goals van Bayern
Messi scoort al 16 jaar in de Champions League. Meer hebben alleen Raul-17
Luis Suarez: het belangrijkste is dat Barcelona verder gaat. Bayern is een van de kandidaten om de Champions League te winnen, net als andere teams