Netherlands

KLM genoodzaakt om vliegtuigen in Groningen te parkeren

Weinig gevlogen

10 minuten geleden Aangepast: 4 minuten geleden

Vliegtuigen van KLM staan aan de grond op Schophol in mei van dit jaar. Beeld © Lex van Lieshout

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De komende winter heeft KLM weer minder vliegtuigen nodig dan nu, door de aanhoudende wereldwijde coronacrisis en de reisbeperkingen die daarbij horen. De maatschappij is daarom genoodzaakt om twaalf vliegtuigen te parkeren in Groningen.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het al huilen met de pet op voor KLM. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar ging zelfs minder dan 10 procent van de vluchten nog door.

Twaalf toestellen naar het noorden

Dat was vorige maand aangetrokken tot 55 procent, vertelt woordvoerder Koen van Zijl, maar inmiddels is dat alweer gezakt naar 49 procent.

En dus moeten er weer extra vliegtuigen aan de grond blijven staan. Tien 737's en twee A330's worden voorlopig geparkeerd op Groningen Airport Eelde om ruimte te sparen op Schiphol.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tientallen vliegtuigen parkeren: een hele operatie, maar wel gratis

Hoeveel vliegtuigen van KLM er nu in totaal aan de grond staan, is volgens de woordvoerder minder makkelijk te zeggen dan je zou denken. De toestellen worden namelijk zoveel mogelijk gerouleerd, zodat ze niet in verval raken.

Wel is dus duidelijk dan minder dan de helft van de vluchten wordt uitgevoerd door de 168 vliegtuigen die KLM in totaal heeft.

Gratis?

Op Schiphol is het parkeren van vliegtuigen door de coronacrisis gratis om maatschappijen niet nog verder de afgrond in te duwen. Of dat in Groningen ook zo is, is niet duidelijk. De woordvoerder van KLM zegt het niet te weten, maar voegt daaraan toe dat die afspraken met de luchthaven niet openbaar zijn.

Groningen Airport Eelde was niet bereikbaar voor een toelichting.

Ingepakt

De twaalf vliegtuigen kunnen trouwens niet zomaar neergezet worden op de noordelijkste luchthaven van het land. De toestellen worden helemaal ingepakt en alle openingen worden dichtgemaakt.

Er moeten ook regelmatig checks uitgevoerd worden door een specialistisch team om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen ook snel weer in gebruik genomen kunnen worden.

Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk. Met de opleving van het virus in Nederland, Europa en veel andere delen van de wereld, lijkt er opnieuw een erg magere tijd voor de luchtvaart aan te komen.

Hoe KLM de nabije toekomst ziet zal waarschijnlijk op vrijdag duidelijker worden. Dan presenteert het bedrijf de cijfers over het derde kwartaal.

Mogen ze ook weer weg?

KLM is niet bang dat dat ze in dezelfde situatie terechtkomen als Lufthansa. De Duitse maatschappij heeft een aantal vliegtuigen geparkeerd op Twente Airport, maar kwam er tot grote ontsteltenis achter dat de vliegtuigen daar niet mogen opstijgen.

De luchthaven bleek namelijk wel een landingsvergunning te hebben voor de 747's, maar geen toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport om ze ook weer te laten vertrekken.

Daarvan is in Groningen, dat ook gebruikt wordt als vliegveld voor vakantievluchten, geen sprake. "Dat is allemaal geregeld", aldus de woordvoerder.

Football news:

Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar
Ronaldo scoorde de 750e goal van zijn carrière. In de 57e minuut stuurde striker Cristiano Ronaldo de bal naar Kiev om te profiteren van de transfer van striker Alvaro Morata. Dit is het 750e doel van de Portugese carrière. Hij scoorde 450 voor Real Madrid, 118 voor Manchester United, 102 voor de nationale ploeg, 75 voor Juventus en 5 voor sporting. Meer informatie over de statistieken van de 35-jarige vindt u hier
Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv
Griezmann scoorde voor het eerst in 3 opeenvolgende wedstrijden voor Barca. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn laatste zeven wedstrijden voor de club
Braithwaite scoorde 5 (4+1) punten in Barca ' s laatste 3 wedstrijden. In de 20ste minuut werd de score verhoogd met voorwaarts Martin Braithwaite, waarmee hij een kruis van Ousmane Dembele afsloot. Dit is de vierde goal voor de Deen in de laatste drie wedstrijden - hij scoorde een dubbel tegen Dynamo Kyiv in de Champions League op 24 November en scoorde tegen Osasuna (4-0) in La Liga. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo, gaf hij een assist. Daarvoor had Braithwaite niet meer gescoord sinds 13 juni, 13 opeenvolgende wedstrijden voor Barcelona. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Juventus is niet afhankelijk van Ronaldo. Elk team zal een dergelijke speler
Holand en Jan spelen geen Lazio vanwege spierblessures. Borussia Dortmund speelt vandaag Lazio in de vijfde ronde van de Champions League. De spits Erling Holland en middenvelder Emre zullen deze wedstrijd missen. Beide spelers hadden spierproblemen. De Noor is de leider van de goalscoring race in deze Champions League draw. Hij scoorde zes doelpunten