Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Klimaatdemonstranten zetten A12 weer vast, eerste actievoerders aangehouden

Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion (XR) hebben vandaag opnieuw de tunnelbak van de A12 geblokkeerd. Het gaat om enkele tientallen demonstranten. De politie heeft er ook al een aantal aangehouden.

Gisteren blokkeerden duizenden activisten de tunnelbak, uit protest tegen de subsidies op fossiele energie. De politie Den Haag meldt dat nog één persoon vastzit voor belemmering, ook wilde die zich niet legitimeren.

Een woordvoerder zegt dat op basis van het actuele beeld de maatregelen voor handhaving worden bepaald. "Ook vandaag komt de driehoek (de burgemeester, de officier van justitie en politie, red.) bijeen om deze inzet te bepalen", zegt de woordvoerder. Over hoeveel agenten worden ingezet doet de politie geen uitspraken.

Bij de blokkade werden gisteren ruim 2400 demonstranten aangehouden, onder wie tientallen minderjarigen. De demonstranten werden met bussen naar het ADO-stadion gebracht, aan de rand van de snelweg. Vanaf daar mocht de overgrote meerderheid naar huis.

De meeste aanhoudingen hadden te maken met het overtreden van de Wet openbare manifestaties (Wom), waarin regels staan genoemd waaraan demonstranten zich moeten houden.

De actie op de A12 was vooraf verboden door de gemeente. In plaats daarvan werden actievoerders gevraagd zich aan te sluiten bij een klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Theorie vs praktijk

Burgemeester Jan van Zanen zei gisteren dat optreden tegen de blokkades niet eenvoudig is. "De Wom biedt in theorie voldoende juridische mogelijkheden om op te treden tegen actievormen die de grenzen van het demonstratierecht te buiten gaan. In de praktijk blijkt echter dat het lastig is effectief tegen dit soort blokkades op te treden, wanneer deze massaal en langdurig plaatsvinden", zei hij.

De politie zette gisteren onder meer een waterkanon in tegen de actievoerders