Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Klimaatactivisten kleuren fontein bij Spaanse Trappen in Rome zwart

Door onze nieuwsredactie

Klimaatactivisten hebben zaterdag de fontein bij de Spaanse Trappen in Rome zwartgekleurd. Drie leden van protestgroep Ultima Generazione goten een plantaardige zwarte kleurstof in de Fontana della Barcaccia.

De klimaatactivisten van Ultima Generazione willen dat de Italiaanse overheid stopt met milieubelastende subsidies, zoals voor fossiele brandstoffen. Met hun actie willen ze aangeven dat de mensheid op weg is naar het "einde van de wereld".

"Als je schrikt van dit zwarte water dan is dat omdat je net als wij beseft hoe kostbaar het is wat we aan het verliezen zijn. Met deze actie nodigen wij je uit om je niet neer te leggen bij dit doodvonnis", riep een van de activisten voordat hij door de politie werd opgepakt. Alle drie zijn ze meegenomen door toegesnelde agenten.

De Fontana dell Barcaccia stamt uit de zeventiende eeuw en heeft de vorm van een boot. De fontein van Pietro Bernini zou verwijzing zijn naar de overstroming van de Tiber. Dat vinden de klimaatactivisten een symbool voor het einde van de wereld. De fontein werd in 2015 beschadigd door Feyenoord-hooligans.

Ultima Generazione is zwaar teleurgesteld in het Italiaanse klimaatbeleid. Volgens de activisten zullen straks door klimaatverandering delen van Italië onbewoonbaar worden. Italië moet volgens hen direct stoppen met fossiele brandstoffen. De zwarte vloeistof, gemaakt van houtskool, moest olie voorstellen.

De protestactie bij de fontein bij de beroemde Spaanse Trappen lijkt op eerdere acties van andere klimaatactivisten. Extinction Rebellion en Just Stop Oil hebben de afgelopen maanden regelmatig kunstwerken besmeurd met verf of voedsel.